用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港島民生同聖馬可中學,會揀?間
樓主: 522kennis
go

港島民生同聖馬可中學,會揀?間

BBKDWLAM 發表於 15-1-8 11:34
注意,舊年民生難入過聖馬可好多。
可能是因為舊年九龍民生DSE成績相當好,有人混淆了九龍成績民生與香港民生,就好似上星期唔少專業投資者都炒錯恒地咁。

引用:Quote:paullam7778+發表於+15-1-17+14:35+O

原帖由 minmin 於 15-01-17 發表
請問有乜bad comment?

我是舊年東區升中家長。
對於聖馬可,我網上聽聞是前幾年因轉校長問題,所以傳聞行政有點亂;從之前阿仔畫班的家長得知(始終不是第一身)她鄰居小朋友評語是:讀得好的同學當然好,但略差的一羣有點被閒置,畫班家長的小朋友是筲官,她其實也不太喜歡民生,覺得太'掛'、太嚴。講成績,當然是聖馬可靚好多,尤以英文科作比較。

而我,是港島民生家長,舊年還是以1:1:1去選校。選校原因,最主要是自己聽左學校講座,覺得它一是間簡單純樸的學校,非常適合我文靜的囝囝;小學班主任亦非常喜歡民生,覺得有心辦學,老師校長一條心(雖然今年校長要退休)是一間進步緊的學校;沒有精英班,亦是我喜歡的原因(我是奇怪的一群)。

若是我,揀聖馬可的話,倒不如選中婦,起碼中婦無壞傳聞。我舊年都是在中婦和民生之間作選擇

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

CHKWAN 發表於 15-1-19 10:56
港島民生其實是Band 1b or 1c ? thx

港島民生:[url]http://www.imsc.edu.hk/pages/hkdse.html[/url]

聖馬可:http://www2.stmarks.edu.hk/newsms/index.php/academic/academic-results/10-academic-results/201-hkdse-2014

不要聽太多意見,比較自己。

回覆:mamee 的帖子

我幾年前,都選中婦而唔選聖馬可作大抽獎的膽。原因一樣,當時太多不利傳聞,估唔到,幾年重傳緊!

王家爸爸  傳聞不停有,但學校仍是好學校。   發表於 15-1-19 11:31
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

4級或以上的比較:
英文:87%(聖馬可)vs. 39%(港島民生)
中文:51%(聖馬可)vs. 38.2%(港島民生)
數學:78%(聖馬可)vs. 77.9%(港島民生)
通識教育:65%(聖馬可)vs. 56.6%(港島民生)

一間是B1A,一間頂多是B1C,很清楚,不用多說。

gsrover  秒殺  發表於 15-1-22 17:31

mamee 發表於 15-1-18 10:24
我是舊年東區升中家長。
對於聖馬可,我網上聽聞是前幾年因轉校長問題,所以傳聞行政有點亂;從之前阿仔畫 ...

請問你小朋友最終入咗邊間學校?

其實去過簡介會....當中感覺老師麻麻..
態度不友善/無禮貌!!!
純感覺...另外同學仔媽咪都有咁既感覺

本先自行諗住簡佢.(已落筆, 未交表)
.因阿仔係BAND 1 邊緣人...
覺得其他無望!!!...

引用:Quote:mamee+發表於+15-1-18+10:24+我是舊

原帖由 minmin 於 15-01-19 發表
請問你小朋友最終入咗邊間學校?

其實去過簡介會....當中感覺老師麻麻..

我,上面寫了"我是港島民生家長"。如果是去民生聽完講座,感覺不好,那就應再考慮下,因為有時第一個感覺好緊要。自行,選間真係想入先填,始終今年仍算人少。
我上年聽完升中講座,就更加覺得岩阿仔,間學校簡單易明,禮堂有點簡陋,連poster都無張,得副校做show,因為他認為星期六老師學生應該是休息日,做poster一係花錢、一係要學生花時間做,他認為不需要。我先生好buy,所以都不需煩⋯我認,我地是奇怪一群

mamee 發表於 15-1-19 11:48
我,上面寫了"我是港島民生家長"。如果是去民生聽完講座,感覺不好,那就應再考慮下,因為有時第一個感覺 ...

感覺不好, 同埋簡咗自行二....係聖馬可

無聽"民生".....因當天趕唔到去聽...但驚民生無乜活動..唔啱我個好動仔..

引用:Quote:mamee+發表於+15-1-19+11:48+我,上

原帖由 minmin 於 15-01-19 發表
感覺不好, 同埋簡咗自行二....係聖馬可

都岩,民生係比較悶,課外活動是人有我有那種,無乜特別。
邊緣人,祝呈三考得順利,到大抽獎抽個第一志願。

聖馬可D傳聞都係幾年前上一代校長事啦.
問番都係話對一D學生較苛尅嘅問題.
當時果個校長可能好注重成績聲譽, 迫得緊D啦!
但2012年已換咗現任潘校長.
呢個校長好好多! 學生成績又一樣Keep到.

有篇訪問可以了解校長多少少.有興趣可以一看.
http://blogcity.me/blog/reply_blog_express.asp?f=MH9H2DH7MQ239720&id=633588

Phycwm 發表於 15-1-20 22:21
聖馬可D傳聞都係幾年前上一代校長事啦.
問番都係話對一D學生較苛尅嘅問題.
當時果個校長可能好注重成績聲 ...
我前日交表都見到潘校長, 你都有對我地D家長報以微笑, 感覺好nice.

教育有時候要「一啖砂糖一啖屎」,較嚴和較鬆既校長交替出現。

[size=13.3333330154419px]港島民生[size=13.3333330154419px]與其他東區英中比較文憑試成績,[size=13.3333330154419px]要考慮多一點,港島民生這批文憑試(2014)考生,當年升中時,知道港島民生是中中的,今年中五的學生才是全英中(通識除外)。即是說,2016文憑試才是首屆由中中轉英中的成績。

請問有無人知道聖馬可和港島民生收到幾多自行的申請?

greenapple1093 發表於 15-1-22 14:06
港島民生與其他東區英中比較文憑試成績,要考慮多一點,港島民生這批文憑試(2014)考生,當年升中時,知 ...
也留意到這一點,所以對他們的中文僅有38.2%取得4級或以上感到有一些奇怪。

kay1102 發表於 15-1-22 14:25
請問有無人知道聖馬可和港島民生收到幾多自行的申請?

經濟日報 2015 Jan 22

kay1102  Thx,有無人知道聖馬可?   發表於 15-1-23 00:32

回覆:港島民生同聖馬可中學,會揀?間

真是估唔到港島民生收到表格竟然小過張記,不過聽過佢簡介會之前,好多野都好吸引。所以好多人揀,包括我女個班同學仔。

happylogin 發表於 15-1-23 13:23
真是估唔到港島民生收到表格竟然小過張記,不過聽過佢簡介會之前,好多野都好吸引。所以好多人揀,包括我女 ...
港島民生收到既表格數量年年都多過張記

引用:Quote:happylogin+發表於+15-1-23+13:23+真

原帖由 王家爸爸 於 15-01-23 發表
港島民生收到既表格數量年年都多過張記
點解呢?唔通D家長真係同九龍民生混淆左?