用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大池小魚or小池大魚
樓主: HowHowHow
go

大池小魚or小池大魚   [複製鏈接]

Ka_BB 發表於 15-1-11 11:08
中學勁唔勁,是睇幾多人入大學,入邊間。CCSC一定東區一級頭,收生都應該有一定收生標凖,入得的學生一定係 ...
Kei Wan to St Mark, may be religious reason.

gsrover  有好家長覺得易照顧,同埋位置就   發表於 15-1-12 12:17
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

hkpapa852 發表於 15-1-9 11:33
真係只可以參考...... 如果只以呢一間學校數據睇, 會令人覺得:

炮米比基灣, 滬江還要好!
Agree, due to location reason......

But most other secondary schools won't disclose the sources of their students come from.

hkpapa852  好耐無見你係小一版發言了!   發表於 15-1-12 11:51
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 gsrover 的帖子

NPMPS still top of the list.......

hkpapa852  好耐無見你係小一版發言了!   發表於 4 分鐘前

個仔都入佐大學了 ..... 好少入小學啦。

hkpapa852  所以你咪係稀客囉!  發表於 15-1-12 12:02

回覆 ANChan59 的帖子

得5歲魚毛, 點知佢的potential?
好難估得準......

點解咁早就要分大細池?
其實個個池對魚毛黎講而家都"大", 仲要加左好多裝飾, 就算大池也矛盾地好迫......

zanezane 發表於 15-1-12 12:16

其實池既大小, 學校谷定唔谷, 係咪Happy School, 個小朋友係咪人中龍鳳, 一向都只係家長自己既諗法

ANChan59  還有不少假設  發表於 15-1-12 16:04
ANChan59  同意,不過是 Multi-variable 方   發表於 15-1-12 16:03
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+本帖最後由+zanezane+於+15-1-12+12:18+編

原帖由 zanezane 於 15-01-12 發表

你啱,所以我在小學的要求跟中學選擇不同!

中學有意思d,但如果選一條龍就迫住要諗小學。

ANChan59 發表於 15-1-12 12:38
你啱,所以我在小學的要求跟中學選擇不同!

中學有意思d,但如果選一條龍就迫住要諗小學。
請問你選小學的要求是什麼?
希望每天開心渡過 ;-)

hkpapa852 發表於 15-1-12 12:35
其實池既大小, 學校谷定唔谷, 係咪Happy School, 個小朋友係咪人中龍鳳, 一向都只係家長自己既諗法
...
係......

同埋我覺得個小朋友未入到去讀, 都真係未知會讀成點? 要考過幾次試後, 先至知佢係大魚, 小魚定魚毛.

有時見d家長在bk問d學校資料, 讀成點? 又見有d用家會回應.  咁有次有人問我囝間小學, 有個家長回應話好好, 唔難, 唔谷, 但其實佢囝考全級頭幾名, 我自己就同個囝讀到死死下都係中下.....如你問我呢間學校點樣? 我無回應.......

zanezane 發表於 15-1-12 12:16

係呀, 我都真係唔知個囝potential在那, 所以覺得5歲就要選小學, 的碓好易選錯, 不過我囝依家7歲啦, 我都仲未知佢potential

回覆 Jessy 的帖子

咁唯有見步行步.
又或者不用全靠个池, 得閒拎條魚出黎刷下缸.

令大池小魚有大魚的感觉,小池大魚有小魚的警觉.

Jessy 發表於 15-1-12 13:47
係......

同埋我覺得個小朋友未入到去讀, 都真係未知會讀成點? 要考過幾次試後, 先至知佢係大魚, 小魚定魚 ...
情況就好似大抽獎, 你去問派到第一願個D, 佢地會話唔難抽, 你去問個D左度右度最後都係派咗入寶校個D, 佢地一定話難抽.

半杯水的道理, 好似如果小朋友考試攞95分, 有家長會好開心, 有家長會覺得點解差5分都攞唔到; 其實谷與唔谷, 學校係咪Happy School, 全在於家長心態, 而唔係學校.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

zanezane 發表於 15-1-12 14:00

咁唯有見步行步.
真係只可見步行步? 還是應該拿出勇氣, 為孩子從大池轉去小池? 但這個決定確實太難決定了.......

hkpapa852 發表於 15-1-12 14:04
情況就好似大抽獎, 你去問派到第一願個D, 佢地會話唔難抽, 你去問個D左度右度最後都係派咗入寶校個D, 佢地 ...
咁如果個囝係緊緊合格呢? 又有無家長覺得"起碼合格"呀!幾好呀!!! 咁呢???

Jessy 發表於 15-1-12 14:07
咁如果個囝係緊緊合格呢? 又有無家長覺得"起碼合格"呀!幾好呀!!! 咁呢???
...
其實你又諗下, All Pass又真係唔係咁易喎! 如果我地當年要讀依家既課程,我都想死啦

成績差其實可能同學校教學方法有關, 同老師傾下, 或者搵個補習老師試下幫手.

最壞打算, 趁早轉校.

MrBeast    發表於 15-1-12 14:50

見佢游唔掂當然要換池,反过來掂也可換池

廿年前小池大魚升中時仲競争到.
而家小学做法差異太大, 小池大魚入band one好大机會 墊屍底

zanezane 發表於 15-1-12 14:17

都有d唔同....大池走去小池...你揀池易d....游得掂你都唔會返大池
小池轉大池...有d難度去揀幾大個池最適合...游得掂你都可能會再換大d既池~~~

zanezane 發表於 15-1-12 14:17

二線小學入BAND 1英中真係追得好辛苦。自己係過來人,你追時,人地跑得仲快。

回覆 gsrover 的帖子

未入局要瞎空想,好傷神.....

gsrover  早D做功課,總好D  發表於 15-1-12 14:55

Jessy 發表於 15-1-12 14:07
...
再加句:仲有3x分可以進步
‹ 上一主題|下一主題