用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大池小魚or小池大魚
樓主: HowHowHow
go

大池小魚or小池大魚  

柴米2011派位結果:
張祝珊英文中學        10
港島民生書院        8
庇理羅士女子中學        7
聖馬可中學        5
嘉諾撒書院        4
中華基金中學        4
香港華仁書院        3
聖士提反女子中學        2
聖公會鄧肇堅中學        2
香港中國婦女會中學        2
聖保羅書院        1
英華女學校        1
金文泰中學        1
聖士提反書院        1
聖保羅男女中學        1
聖若瑟書院        1
德望中學        1

gsrover  TOTAL 54, 即係約70個BAND1學生   發表於 15-1-9 14:33
gsrover  派得唔好嗰D都想睇埋   發表於 15-1-9 14:29
hkpapa852  係邊度搵嫁?  發表於 15-1-9 14:20

引用:柴米2011派位結果:張祝珊英文中學 10港島

原帖由 王家爸爸 於 15-01-09 發表
柴米2011派位結果:
張祝珊英文中學        10
港島民生書院        8
請問邊度有得睇? 有冇最新

[img align=right]http://as-luv2-454139179.blog.ocn.ne.jp/nova/images/tamama.jpg[/img][img align=left]http://game.21cn.com/zhuanti/comic/keroro/images/keroro.jpg[/img]

小花子 發表於 15-1-9 15:19
請問邊度有得睇? 有冇最新
三年前在學校網站下載的資料,已經不在網站內。

gsrover  勁!KEEP得好!REALLY THANKS!   發表於 15-1-9 15:26

引用:Quote:小花子+發表於+15-1-9+15:19+請問邊

原帖由 王家爸爸 於 15-01-09 發表
二、三年前在學校網站下載的資料,已經不在網站內。
勁!!!

[img align=right]http://as-luv2-454139179.blog.ocn.ne.jp/nova/images/tamama.jpg[/img][img align=left]http://game.21cn.com/zhuanti/comic/keroro/images/keroro.jpg[/img]

王家爸爸 發表於 15-1-9 13:53
柴米2011派位結果:
張祝珊英文中學        10
港島民生書院        8
一級約120人(2011小六生可能超過130人), 54/120=45%..... 以一線學校嚟講, 呢個比例普普通通啦! 更加無得同基灣比添.

gsrover  可以滿足佢D唔辛苦都好成績。。   發表於 15-1-9 15:40
王家爸爸  兩間基灣係東區名校   發表於 15-1-9 15:37
王家爸爸  唔同級別  發表於 15-1-9 15:36
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

gsrover  可以滿足佢D唔辛苦都好成績。。   發表於 7 分鐘前

王家爸爸  兩間基灣係東區名校   發表於 11 分鐘前

王家爸爸  唔同級別  發表於 11 分鐘前

柴米嘅嚴苛程度同2間基灣齊名架。。。

bobbob 發表於 15-1-9 15:51
明。。。。。都係等呢D家長入去之前有D幻想。

醒目開學勳章

引用:Quote:點評gsrover++可以滿足佢D唔辛苦都好

原帖由 bobbob 於 15-01-09 發表
我有朋友嘅仔女係舊基係兩年前畢業,佢話唔覺得谷,佢小朋友從來冇仲去補習,佢放工返到去,都已經做哂功課,連書都溫埋!
我諗真係要睇小朋友有幾自動波

引用:Quote:gsrover+發表於+15-1-9+11:20+當然每

原帖由 hkpapa852 於 15-01-09 發表
真係只可以參考...... 如果只以呢一間學校數據睇, 會令人覺得:

炮米比基灣, 滬江還要好!

引用:Quote:王家爸爸+發表於+15-1-9+13:53+柴米2

原帖由 hkpapa852 於 15-01-09 發表
一級約120人(2011小六生可能超過130人), 54/120=45%..... 以一線學校嚟講, 呢個比例普普通通啦! 更加無得同 ...

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-1-9+11:33+真係

原帖由 gsrover 於 15-01-09 發表
對,有一點誤導,因為地點問題, 同PREFERENCE的問題, 但係起碼睇到柴米唔差。 ...
中學勁唔勁,是睇幾多人入大學,入邊間。CCSC一定東區一級頭,收生都應該有一定收生標凖,入得的學生一定係一級學生。收咁多,一定包自行和派位,佢地收得的一定吾會二級學生。應該吾算誤導。呢區一級不外是:婦女會,聖馬可,民生,筲管,庇利羅士,皇仁。我知基湾入聖馬可多,可能地區問題,但張記一定高班D(不喜勿插)

回覆:Ka_BB 的帖子

庇理羅士,打錯字

HowHowHow 發表於 15-1-5 21:17
最近有位朋友問我,會讓小朋友做大池小魚定小池大魚。這問題是個好問題,唔知大家又點睇呢?

我傾向小池大 ...
在多年前 "爭拗廣場" 又名 "教育廣場" 有接近你的題目的熱烈討論,當時重點在中中及英中,文中帶出幾份重要的參加資料 ......

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2293533&extra=&page=7

MrBeast  Thx4sharing, 獲益良多  發表於 15-1-12 08:47
Yanamami  古老18代既你都搵得番出黎~   發表於 15-1-11 23:34
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

hkpapa852 發表於 15-1-8 11:37
其實大池小池都好, 最緊要學校點教學生, 到底係教"好學生", 定係"教好"學生?

普巴遇著費格遜, 咪又係嘥咗! ...
當時普巴身邊咁多條龍躉及蘇眉,費格信都好好人放佢走,務屣佢時間!人至義盡 .....
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

小花子 發表於 15-1-8 22:11
柴x個間好似無公佈升中成績,令人懷疑學校派位結果,反而小西灣培×有公開。

...
我的理解 .... 柴 x 升中派位唔錯,band 1 學生比率 60-65% !跟北衛差唔多,北衛就唔谷。

個人愚見 ....

搵間谷到飛起既學校 ..... 又懲罰小朋友,又折磨家長!

調理好自己的期望吧 ..... 中學及大學再要調整 - 期望管理,大人細路都要

MrBeast  還有走位  發表於 15-1-12 08:48
supermmsuper    發表於 15-1-11 23:35

小池大魚

大同小池间,係咪仲有好多唔同size既池?

醒目開學勳章

回覆:大池小魚or小池大魚

我傾向小池大魚,不過老公唔認同!

Yanamami 發表於 15-1-12 07:58
大同小池间,係咪仲有好多唔同size既池?
So true

First thing first, you need to identify the size and growth potential of the fish and then you can target the pool in right size .....