用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大池小魚or小池大魚
樓主: HowHowHow
go

大池小魚or小池大魚   [複製鏈接]

樓主題目是大池小魚或小池大魚,將小朋友設定為資質一般,入大池只能做小魚 (是只能考到band2 - band3成績?),入小池可以做大魚 (是能考到band1成績?),雖然我不認同抹殺小朋友可能性的設定,不過樓主題目就是這樣設定

為何大家在討論,進大池做大魚和進小池做大魚的難易度和效益?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-1-8 12:31
樓主題目是大池小魚或小池大魚,將小朋友設定為資質一般,入大池只能做小魚 (是只能考到band2 - band3成績 …
唔係呀,大家討論緊大池小魚同小池大魚邊一個可以有好D的結果(短期入到BAND 1中學的機會,長遠考得好DSE的)咁從而決擇俾小朋友做大池小魚定小池大魚。
對題WOR

樓主題目是大池小魚或小池大魚,將小朋友設定為資質一般,入大池只能做小魚 (是只能考到band2 - band3成績 ...
其實問題不能簡單地答, 因為個池係邊(邊個中學網), 都有影響.

以升中優勢嚟睇, 個池放係個好地方(好既中學網), 做小池大魚會好過係差既地方(無咁好既中學網)入面大池所有既魚

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-1-8 12:43
其實問題不能簡單地答, 因為個池係邊(邊個中學網), 都有影響.

以升中優勢嚟睇, 個池放係個好地方(好既中學 …

特別係中游成績,唔同區派英中的機會差好遠, 轉池都係一個好選擇

王家爸爸  Agree  發表於 15-1-9 13:58

樓主題目是大池小魚或小池大魚,將小朋友設定為資質一般,入大池只能做小魚 (是只能考到band2 - band3成績 ...
但我認為樓主係設定小朋友的資質屬中上, 否則, 去到小池都未必可以做大魚。

回覆:大池小魚or小池大魚

教學質素,同學仔影響,深淺程度,直接影響條魚生長進度。

王家爸爸  低年級朋輩影響大  發表於 15-1-9 13:29

回覆:大池小魚or小池大魚

相信大池水清沙幼,俾你有豪宅住点,會嫌大

王家爸爸    發表於 15-1-9 13:27

gsrover 發表於 15-1-8 09:48
回覆 熊牛不兩立 的帖子

搵一萬同搵七萬一個月的蝦兵蟹將,都差好遠WOR ...
但係地產霸權面前,一萬同七萬都係蝦兵蟹將...

王家爸爸    發表於 15-1-9 13:28
gsrover  搵七萬都生活唔錯  發表於 15-1-8 15:32
gsrover  hkpapa852 突破盲點!  發表於 15-1-8 15:31
hkpapa852  搵得一萬可以申請公屋  發表於 15-1-8 15:10
hkpapa852  有分別, 一家搵得一萬可以申請公   發表於 15-1-8 15:09

引用:Quote:gsrover+發表於+15-1-7+02:58+我講嗰

原帖由 bobbob 於 15-01-07 發表
呢間以前確係名校嚟,佢亦無特別標榜,點解要話佢偽名校?我反而認為嗰啲迫學生一體一藝出去比賽攞威嘅先算 ...
嗰間以前的確係名校。個人認為現在偽名校的是柴灣區內的另一間較受歡迎的學校

bobbob  小西灣定柴灣?  發表於 15-1-8 18:13
gsrover  PM PLS  發表於 15-1-8 18:04

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+bobbob+於+15-01-07+發表呢間

原帖由 sharonseak 於 15-01-08 發表
嗰間以前的確係名校。個人認為現在偽名校的是柴灣區內的另一間較受歡迎的學校

...
我估係聖**勒

王家爸爸  我估係X幼  發表於 15-1-9 13:42

puffy0305 發表於 15-1-8 18:14
我估係聖**勒
唔似WOR,北米柴米都好有實力WOR

海洋公園個大池.....盡收大中細小魚嫁....各自存在大中細空間~~~

mcl203 發表於 15-1-8 18:53
海洋公園個大池.....盡收大中細小魚嫁....各自存在大中細空間~~~
人類個eco system唔一样~

醒目開學勳章

回覆:gsrover 的帖子

唔通係*橋?

引用:Quote:puffy0305+發表於+15-1-8+18:14+我估

原帖由 gsrover 於 15-01-08 發表
唔似WOR,北米柴米都好有實力WOR
柴x個間好似無公佈升中成績,令人懷疑學校派位結果,反而小西灣培×有公開。

hkpapa852  成績係一個謎  發表於 15-1-9 09:56
hkpapa852  柴米炮米都無公開, 所以成績係一   發表於 15-1-9 09:56
[img align=right]http://as-luv2-454139179.blog.ocn.ne.jp/nova/images/tamama.jpg[/img][img align=left]http://game.21cn.com/zhuanti/comic/keroro/images/keroro.jpg[/img]

回覆 小花子 的帖子

F柴米近五年加埋有42個入CCSC,咁brand1都應該唔少

hkpapa852  一級120人, 5年先得42個唔多啦   發表於 15-1-9 09:55

引用:Quote:MASAYA+發表於+15-1-8+12:31+樓主題

原帖由 hkpapa852 於 15-01-08 發表

以升中優勢嚟睇, 個池放係個好地方(好既中學 ...
可否俾d 意見我?
你認為在41網(九龍城) 讀2線小學好
?
還是在48網(觀塘) 讀一線小學好呢?
麻煩晒!

hkpapa852  轉去41網其它學校咪仲好!   發表於 15-1-9 09:58
[/url]

gsrover 發表於 15-1-9 00:01
回覆 小花子 的帖子

F柴米近五年加埋有42個入CCSC,咁brand1都應該唔少

當然每間學校的學生PREFERENCE唔一樣,有D會選婦女會/MPS/ST MARK‘S多D,不過都好有參考作用

CCSC 公佈最近5年收生小學分佈
對於東區小學 Banding 有指標作用
1. 北角衛理小學 57
2. 聖公會聖米迦勒小學 49
3. 中華基督教會基灣小學 44
4. 聖公會柴灣聖米迦勒小學 42  <﹣﹣﹣﹣柴米
5. 北角循道學校 41
6. 中華基督教會基灣小學(愛蝶灣)35
7. 蘇浙小學 28
8. 滬江小學 26
9. 香港中國婦女會丘佐榮學校 24
10. 培僑小學 21 <﹣﹣﹣﹣培僑
11. 路德會聖馬太學校(秀茂坪)19
12. 香港嘉諾撒學校 18
13. 北角官立小學 18
14. 勵志會梁李秀娛紀念小學 16
15. 救世軍韋理夫人紀念學校 15
16. 聖公會德田李兆強小學 15
17. 天主教明德學校 14
18. 太古小學 14
19. 保良局黃永樹小學 13
20. 丹拿山北角循道學校 12
21. 保良局馮晴紀念小學 11
22. 秀明小學 11
23. 救世軍中原慈善基金學校 10

gsrover 發表於 15-1-9 11:20
當然每間學校的學生PREFERENCE唔一樣,有D會選婦女會/MPS/ST MARK‘S多D,不過都好有參考作用

CCSC 公 ...
真係只可以參考...... 如果只以呢一間學校數據睇, 會令人覺得:

炮米比基灣, 滬江還要好!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-1-9 11:33
真係只可以參考...... 如果只以呢一間學校數據睇, 會令人覺得:

炮米比基灣, 滬江還要好!
對,有一點誤導,因為地點問題, 同PREFERENCE的問題, 但係起碼睇到柴米唔差。
‹ 上一主題|下一主題