用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大池小魚or小池大魚
樓主: HowHowHow
go

大池小魚or小池大魚   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 15-1-6 15:56
所以我第一個回也是說有大池揀唔應放棄機會,但小一個game 太難玩了,有時不是小孩差,只是少了些運氣,在 ...
對,小一遊戲真係好難玩, 雖然我有分,但係睇見D得15分的家長真係好無奈,仲有家姐入左直資或私小,都係好慘。除非你考直資同私小,根本同小孩的能力關係大不。

引用:問題係你入去個池游之前,你無法估計其他魚

原帖由 myfanwy 於 15-01-05 發表
問題係你入去個池游之前,你無法估計其他魚是怎樣的魚,所以唔會知自己會是大魚或小魚,我傾向揀個靚池先, ...
認同

hkpapa852 發表於 15-1-6 15:23
你都有一個盲點, 大池中, 大魚小魚係成日走(大魚自己走, 小魚被換走). 所以留得到最後, 小魚比例會小D.
仲 ...
為免麻煩, 所以我將條魚仔放入一個好地段既中池入面, 個中池連住另一個中池。如果佢變咗大魚, 咪自己鯉躍龍門躍去大池囉, 唔係既, 順住條水流游, 都最多游入另一個靚中池, 一於斷咗佢入小池既後路

BTW, 唔知係咪學校伙食好過頭, 囡囡原本係尖面靚女, 但近日覺得有D似唐代仕女圖入面既人物, 請問大家JM媽, 有無減肥方法, 怕佢變大魚唔成, 做咗條肥魚。

Yanamami  戒零食汽水之類  發表於 15-1-6 17:18
MrBeast  少d食雞   發表於 15-1-6 17:06
hkpapa852  做運動, 游水最好!  發表於 15-1-6 17:05

hkpapa852  做運動, 游水最好!  發表於 1 分鐘前

講到游水, 真係要騎劫下樓主個帖等大家注意下。點解阿女突然由趙飛燕變咗做楊玉環呢, 就係因為暑假時, 我見阿女無嘢做, 咪俾佢學游水囉。一個禮拜兩堂, 爸爸帶去。點知, 呢個慈父多敗兒話見囡囡操水好辛苦, 肚仔會餓, 次次游完水就維他奶啦, 魚旦啦, 燒賣啦咁侍候, 一個暑假變咗隻豬頭。依家點都變唔返趙飛燕, 你話點算。

MrBeast  少d食雞   發表於 4 分鐘前

我係特別節日至食雞的, 訓練到佢哋見到雞會好開心。呢種見到食物會感恩同開心既心情, 依家呢代小朋友好多已經無了。我家伙食簡直可以用苦行僧嚟形容, 我日日同囡囡講:好又一餐唔好又一餐啦, 好多人無嘢食架。99仲話我哋屋企食齋添 其實餐餐都有肉的, 只係將標準份量減半, 同埋個工人啲廚藝真係無乜藝術。

little_yolky 發表於 15-1-6 17:10
hkpapa852  做運動, 游水最好!  發表於 1 分鐘前
做完運動後暴飲暴食係大忌...... 肥得仲快!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Yanamami  戒零食汽水之類  發表於 10 秒前

從來無零食汽水的。只有三餐正餐+茶點(水果)。唔知點解暑假游水既威力會咁驚人。半年都瘦唔番。好想叫C6賠番個尖面靚女俾我。

Yanamami  魚蛋燒賣已係junk food啦  發表於 15-1-6 21:03

hkpapa852 發表於 15-1-6 17:16
做完運動後暴飲暴食係大忌...... 肥得仲快!
因為我從來唔做運動, 所以唔知, 後來肥咗, 芭蕾舞老師同我講:增肥同減肥都係游水, 我先晃然大悟, C6真係無陰功。

回覆:大池小魚or小池大魚

係,亞仔暑假一星期游2天一個暑假已重了8磅,由4x變成5x。

little_yolky 發表於 15-1-6 17:22
因為我從來唔做運動, 所以唔知, 後來肥咗, 芭蕾舞老師同我講:增肥同減肥都係游水, 我先晃然大悟, C6真係無 ...
做完運動(特別係劇烈運動)會特別吸收, 如果吃正常的營養食物作補充係無問題, 但過量或食D容易致肥既食物就......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

little_yolky 發表於 15-1-6 17:14
MrBeast  少d食雞   發表於 4 分鐘前
若你真是好desparate, 真係可以試下食齋(以豆和姑作protein),當然要少油少糖,一星期一次,平時就多菜少肉,高calories, junk food 當然要cut, 或者會有意常不到的效果。

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+gsrover+於+15-1-6+15:39+編輯

原帖由 gsrover 於 15-01-06 發表
請問net 16嘅偽名校係邊間?可以pm我嘛?

gsrover  入柴灣上斜位有中學嗰間   發表於 15-1-7 09:57
bobbob  肯定唔係基灣啦  發表於 15-1-7 00:38

引用:Quote:原帖由+gsrover+於+15-01-06+發表本

原帖由 puffy0305 於 15-01-06 發表
請問net 16嘅偽名校係邊間?可以pm我嘛?
我都想知,唔該pm埋我,thanks!

gsrover  入柴灣上斜位有中學嗰間   發表於 15-1-7 09:57
[

我覺得gsrover同hkpapa852都講得岩。
之前陪朋友聽過一個升中講座提及強網弱校及弱網強校問題,我想這個比喻比大池小魚更貼題。
佢提到小六生的banding其實係有分全港計及全區計,自行兩間時係睇全港排名,所以大池的小六生好大比例自行已成功。當去到揀同區中學,佢話强網弱校派得俾弱網强校差。他舉深水埗網為例,應該無人會不認同sfa夠強呱,但他們校內叻嗰批95%肯俾$的會去曬直私中學,5%有經濟考慮的會去一線官津,留到同區按banding派位的人數其實好少,所以梗分band 1,2,3時比例人數一樣細。

引用:hkpapa852++做運動,+游水最好!++發表於+1+

原帖由 little_yolky 於 15-01-06 發表
出年暑假試下先,我like楊玉環   好攬

hkpapa852  認真?肥咗好難減嫁!  發表於 15-1-7 10:47
little_yolky    發表於 15-1-7 09:25

個人覺得....大池好吖....起碼可以放多幾座山仔/海草都仲有位
池大d....游都游得happy d...多d野望吓 ~~~

回覆:大池小魚or小池大魚

我會去大池,係小池游得太耐會變得井底,自以為係小池勁,點知出公海同人一fight 就出局就大大 wok了,上到中學,比你zip 到b1 中,跟唔到,考DSE考得唔好咪一樣上唔到U,同埋我相信大池之所以成為大池係有佢嘅強項

little_yolky 發表於 15-1-6 17:22
因為我從來唔做運動, 所以唔知, 後來肥咗, 芭蕾舞老師同我講:增肥同減肥都係游水, 我先晃然大悟, C6真係無 ...

—个礼拜两堂,游完又食,呢个係增肥programme.如果—个礼拜游五日或以上,每次操两个鐘,呢个就係減肥programme,食乜都唔肥,但一停操就会發脹啦~

我贊成小学要係大池,不过到中学就要有自知之明。事关F4揀科以成績計,做唔到頭果浸就可能被逼揀d人地揀剩而自己又唔想讀既科,会影响入U呢~

引用:我贊成小学要係大池,不过到中学就要有自知

原帖由 Yanamami 於 15-01-06 發表
我贊成小学要係大池,不过到中学就要有自知之明。事关F4揀科以成績計,做唔到頭果浸就可能被逼揀d人地揀剩而 ...
Good point. 簡到有興趣科目,才有機會變成黑馬發圍。

‹ 上一主題|下一主題