用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大池小魚or小池大魚
樓主: HowHowHow
go

大池小魚or小池大魚   [複製鏈接]

引用:Quote:gsrover+發表於+15-1-14+10:18+都係

回覆:大池小魚or小池大魚

回覆 naughtybj 的帖子

其實認同..人生際遇我們不能控制, 也肯多未知數....不可用少數例子來認為有成功例子...真係無FREE LUNCH..或不勞而獲..

naughtybj 發表於 15-1-15 07:54
而家d人很喜歡以偏蓋全,有錢佬無大學畢業、每期有人中六合彩⋯難道人人唔讀大學、期期去買六合彩!?香港 …
我諗未至於不勞而獲,而係讀書係一條路,讀唔好就要搵PLAN B, PLAN C,而唔係期望自己仔女係咁好彩嗰幾個﹪。就算你讀得好,而你的專長係其他範籌,都應該加以發展。
但係討論讀書呢條路的時候,就要切切實實去睇,去研究點行,實事求是,而唔係明明行得唔係咁好,就俾D渺茫的希望自己。

naughtybj 發表於 15-1-15 07:54
而家d人很喜歡以偏蓋全,有錢佬無大學畢業、每期有人中六合彩⋯難道人人唔讀大學、期期去買六合彩!?香港 ...

而家有d人很喜歡未理解人地說話的意思就講一個不相關的道理。本人想說的是不要過早去定小朋友的成敗, 因為後天會開竅及發奮讀書, 都可以成為那少數入大學的人。那個句子令人理解為等運到不努力就可以成為少數人。咁我應該說, 好啦, 如果發覺子女小學不是班中較top的人, 就及早放棄佢了, 因為佢一早已不及別人勤力所以先向低層, 而且一世都會係。
有些香港人真係好可笑, 幾時先知道呢個世界唔係一分耕耘一分收獲咁簡單, 基因都已經決定了很大命運。
平心靜氣討論有d人就愛冷嘲熱諷。

gsrover 發表於 15-1-15 12:10
我諗未至於不勞而獲,而係讀書係一條路,讀唔好就要搵PLAN B, PLAN C,而唔係期望自己仔女係咁好彩嗰幾個 ...

我明你個point。我之前回應果個人係一個兒子讀緊小學一二年班的人, 我始終覺得咁早就決定佢係讀唔讀到書好似唔係咁好, 仲有一段時間observe. 當然, 如果一開始子女真係貼地咁衰, 就我都認同你早點找其他出路gei。
真心覺得你係有看完人地講乜先reply。

引用:+本帖最後由+booboozi+於+15-1-15+13:56+編

naughtybj 發表於 15-1-15 15:37
哈哈,「呢個世界唔係一分耕耘一分收獲咁簡單, 基因都已經決定了很大命運。」基因決定命運!!天才又當常人 ...
Stay hardworking, honest, obey the laws, 呢個世界上有一半以上既人都係咁嫁啦(我地父母多數都係添啦!),但最後能成功又有幾多人?
當個個都有李嘉誠既能力時,唔通個個都可以好似李嘉誠咁成功?要成功突圍,總要有一點不一樣的天賦,再加一些際遇吧!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+本帖最後由+booboozi+於+15-1-15+13:56+編

引用:Quote:naughtybj+發表於+15-1-15+15:37+哈

引用:Quote:naughtybj+發表於+15-1-15+15:37+哈

回覆:大池小魚or小池大魚

今天佳句:一命二運三風水四積陰得五讀書

引用:今天佳句:一命二運三風水四積陰得五讀書+

booboozi 發表於 15-1-15 14:02
我明你個point。我之前回應果個人係一個兒子讀緊小學一二年班的人, 我始終覺得咁早就決定佢係讀唔讀到書好 …
我有三個仔女,我可以講,一兩歲就知邊個讀得輕鬆,邊個會讀得吃力,當然每個學習的方式都唔一樣,但係睇成績同效益,好多時係好明顯。唔講出口都心裡有數。
但係唔係讀得差D嗰個就錯,只係我地做父母,(可能係天父)俾多左D野其中一個,俾左另一D野其中一個,睇下幾時發掘到佢出黎。對住差D嗰個反而要更大愛心同耐性。

hippoo  我也想知點睇出來的, 可否pm埋我   發表於 15-3-12 01:00

booboozi 發表於 15-1-15 13:50
而家有d人很喜歡未理解人地說話的意思就講一個不相關的道理。本人想說的是不要過早去定小朋友的成敗, 因為 …
每個人睇事物都唔一樣,有人眼中的世界大D, 有人視自己的想法係理所當然。正同枱食飯,各自修行,因係自己種,果係自己受。
我做咁耐人,愈大愈唔知咩係成功。只有取捨同得失, 有左小朋友更加要知道自己的取捨,唔係李嘉誠威晒,如果當日張子強攪掂佢個仔,你仲會覺得佢幾成功?

Tintin926    發表於 15-1-15 19:05
AGJ    發表於 15-1-15 17:48

哈哈,「呢個世界唔係一分耕耘一分收獲咁簡單, 基因都已經決定了很大命運。」基因決定命運!!天才又當常人 ...
係你先入為主,認為我的comment是叫人不用努力,我解釋個意思。講gene就代表係天才了嗎?gene implies好多野架,例如學習能力,有d人就高d, 有d低d。咁你句一分耕耘一分收穫點用得到向先天不足的人。你經常miss晒人地個point, jump去自己個conclusion. 呢d係乜野augument呀?你都唔好咁天真啦,以為自己講完個論點加少少論證就可以話人地講d野就錯晒。你本身個ground去講你而家所有的論點都是基於misinterpret左人地講gei野。
世界上係有好多論述同理論架,知識都有好多架,邊有對同錯,得你認唔認同架姐。我唔認同就等於naive & =teenage. 你乜野事呀。
唔好再誤解完人地再講你d論點了。

請問我邊句說話令你覺得我 "Complain all day and other people succeed becos their genes, parents... bababa"我只是用GENE去反駁你講果句 "一分耕耘一分收獲", 就比你話我COMPAIN啦, NAIVE TEENAGER啦, 好好笑, 唔HARD WORK啦等等。你覺得GENE係天才, 我覺得GENE係基因, 基因可IMPLY是你性格知識。唔代表係你口中講的天才, 但你又再次用你自己MISINTERPRET的東西去攻擊人。
你咁容納唔到其他人的反駁, 你都唔成熟得去邊, 亦不覺得你好有學識。

Jessy 發表於 15-1-12 20:40
咁天意安排左個大池比我囝, 我讀左先更發現佢真係小魚, 呢間學校又真的很不重視小魚, 咁點算好?
...
其實小朋友可能要時間適應, 中學時好多學校考得好差的人, 公開試又考得好好, 有d中一考包尾, 中六七又考第一。有陣時學習就係咁, 未到果個年紀或未開"曉"就點教都無用, 一到左適當的時候, 先真係睇得出個人係唔係叻。Child Development Theory都有說想關的理論 (Piaget's theory)

以上我再QUOTE番我最早回覆JESSY的話, 沒有一句說叫人不努力, 或好努力就會成功。只是陳述一些我見過的事, 再分享感受ONLY.  
我明白有人會不同意自己說的野, 但係歪曲人地意思講自己的話, 再去人身攻擊別人就唔係咁好!
‹ 上一主題|下一主題