用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大池小魚or小池大魚
樓主: HowHowHow
go

大池小魚or小池大魚  

sugarbun 發表於 15-1-13 15:04
因為係大半龍既關係, 只要佢唔墊底應該都去到間唔錯既中學, 如果佢仲起個池未c的話. 但我唔肯定呢個池係咪 ...
真羨慕.....我個池無得直升
希望每天開心渡過 ;-)

naughtybj 發表於 15-1-13 04:17
正確,大小池不重要,重要是否有合適環境生活愉快。自己養缸魚試下

...
養缸魚真是幾好的比喻:首先要找一個大又屋企放到的缸
新魚到步要acclimatize
又要看其他魚夾唔夾
又唔可以餵得太飽
一切run 得stable 時都要時常細心觀察,看看有冇乜behaviour change

Jessy 發表於 15-1-13 23:37
真羨慕.....我個池無得直升
唉, 條魚毛未被浸死先算

MrBeast 發表於 15-1-14 08:42
養缸魚真是幾好的比喻:首先要找一個大又屋企放到的缸
新魚到步要acclimatize
又要看其他魚夾唔夾
仲有水質問題呢??? 唔到我控制!!!

sugarbun 發表於 15-1-14 10:01
唉, 條魚毛未被浸死先算
我囝已奄奄一息

引用:Quote:booboozi+發表於+15-1-13+13:27+其實

原帖由 gsrover 於 15-01-13 發表
你講嗰D只係少數,BAND 2 嗰15﹪, BAND 3嗰 5﹪, 上到DSE入到U,就係你講嗰D,好大部份小學係點,上到中 ...
咁又未必,我屋企有人,小學包尾,中學東九龍band 5地記,中五先發力上到中七,最後碩士畢業。
佢中學同班考第一個同學,做左醫生。
另一個中學同學,都有上ive,再上大學,做左大型連鎖賣衫店,大陸生產線經理,睇哂間廠。
所以你講個類又未必係好少數,通常男仔去到中學先發力。

[img align=right]http://as-luv2-454139179.blog.ocn.ne.jp/nova/images/tamama.jpg[/img][img align=left]http://game.21cn.com/zhuanti/comic/keroro/images/keroro.jpg[/img]

Jessy 發表於 15-1-14 10:03
非常同意, 自問應該做既都做晒兼做突, 魚毛亳無長大跡象

Jessy 發表於 15-1-14 10:04
我囝已奄奄一息
我條魚毛仍然除左讀書之前乜都精力充沛, 奄奄一息果個係我

引用:Quote:Jessy+發表於+15-1-13+00:37+其實小

原帖由 hkpapa852 於 15-01-13 發表
雖然運動和樂器係有益身心, 但現實係如果時間不能配合, 或影響到學業成績, 就需要認真地考慮是否該放棄某些 ...
我有朋友,小朋友好愛游水,每星期會游兩,三次,到高小要考呈分試,傾好交換條件,每日要指定時間做好功課溫習,成績唔可以倒退,先可以繼續游水,小朋友為左自己興趣,讀書比以前認真積極

[img align=right]http://as-luv2-454139179.blog.ocn.ne.jp/nova/images/tamama.jpg[/img][img align=left]http://game.21cn.com/zhuanti/comic/keroro/images/keroro.jpg[/img]

小花子 發表於 15-1-14 10:09
咁又未必,我屋企有人,小學包尾,中學東九龍band 5地記,中五先發力上到中七,最後碩士畢業。
佢中學同班 …
都係嗰句,你呢D FRIEND咪係少數,你俾一兩個例子,就係BAND3入U嗰5﹪的人的其中一個。咩叫多,咩叫少,係要睇數字。一間BAND1隨時一年都出十幾個醫生,呢D就叫多,BAND3出醫生,一年可能一個都冇。

Jessy 發表於 15-1-14 10:03
只作比喻論,水質是可控制

首先,當然要打氣(literally)
定時換水
間中加鹽減醋

若不能維持水質,唔會養得長。反而我覺得條魚質素真是冇得控制,好彩買返來已精精令令,就咁掉落個缸都即刻開口食野,唔好彩買條無精打彩,入缸前就要做好多準備工夫了。

MrBeast 發表於 15-1-14 11:54
只作比喻論,水質是可控制

首先,當然要打氣(literally)
其實我講水質的意思是老師....

Jessy 發表於 15-1-14 12:21
其實我講水質的意思是老師....

我聽過另一個比喻,學校是一塊田,父母就是農夫。咁我估老師就應是天氣

MrBeast 發表於 15-1-14 12:27
我聽過另一個比喻,學校是一塊田,父母就是農夫。咁我估老師就應是天氣  ...
咁仲大鑊過"水質", 真係時陰時晴, 喜怒無常, 仲隨時10號風球, 仲有天災!!!

回覆:naughtybj 的帖子

Support!!!! 邊個話10優狀元出路最好? 中學時個7A同學, 早5年同我講, 後悔冇喺中學時輕輕鬆鬆玩吓, 而家事業咪又係同我差不多....

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+15-01-13+發表對我

原帖由 naughtybj 於 15-01-13 發表
對我來說,大學畢業後工作才是大海,看遠一點
我係support呢個貼

MrBeast 發表於 15-1-14 12:27
我聽過另一個比喻,學校是一塊田,父母就是農夫。咁我估老師就應是天氣  ...
如果用田做比喻,我會覺得學校係田,幼稚園老師係挖土同播種,小學老師係耕作同收割,中學老師負責碾米同後期加工,父母係稻草人同QC,教育局係天氣...

purplechung    發表於 15-2-16 11:21
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:大池小魚or小池大魚

但個天氣成日陰晴不定,好難攪呀!

引用:Quote:MrBeast+發表於+15-1-14+11:54+只作

gsrover 發表於 15-1-14 10:18
都係嗰句,你呢D FRIEND咪係少數,你俾一兩個例子,就係BAND3入U嗰5﹪的人的其中一個。咩叫多,咩叫少,係 ...
意思係話,唔好咁快決定子女的成敗。唔係講入大學率。你講的數據大家都明,大家想用身邊的例子去證明其實所認為是少數的,總有可能發生,而且就在大家身邊。
只是學校考得差就話子女無用,但其實佢有可能成為你所講的少數。
而就算讀band 1,你也有可能成為升不到大學的人。