用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大池小魚or小池大魚
樓主: HowHowHow
go

大池小魚or小池大魚  

MrBeast 發表於 15-1-12 22:10
Only get to learn more abt ur predicament after my prev po, my apology. Anyway, ur not alone. 我條都 ...
其實小兒看多點課外書應可增加中文的能力,但學校的功課和默書考試已塞得滿滿,又不想減去球類運動和樂器,都o即唔到d時間出來,難道年年都等暑假先睇?點追
希望每天開心渡過 ;-)

MASAYA 發表於 15-1-12 22:20
努力游上去, 就算最後游唔到最top, 其實某程度比輕輕鬆鬆游到頂點既幸運, 因為努力既過程可能已得到成功人 ...
你很阿Q, 我很佩服你

引用:+本帖最後由+zanezane+於+15-1-12+12:18+編

引用:Quote:ANChan59+發表於+15-1-12+15:16+當時

引用:Quote:zanezane+發表於+15-1-12+12:16+回覆

naughtybj 發表於 15-1-13 04:20
游水比賽?在池塘生活下姐,又輸在游水線??
對我黎講, 小學只係適應下環境, 調整下狀態, 練習下技術, 要鬥準備好自己先上中學鬥, 起跑線有排都未到, 仲爬緊過去
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

Jessy 發表於 15-1-13 00:37
其實小兒看多點課外書應可增加中文的能力,但學校的功課和默書考試已塞得滿滿,又不想減去球類運動和樂器, ...
這也是我們p1時的challenge, 閱讀量大減,顧到一樣就顧唔到第二樣。不過有危亦有機,had to be creative on time management and how to make things more efficient / effective.  就如一網友在anchan59 share 的link 中提到:要識得走位。

引用:Quote:Jessy+發表於+15-1-13+00:37+其實小

原帖由 MrBeast 於 15-01-13 發表
這也是我們p1時的challenge, 閱讀量大減,顧到一樣就顧唔到第二樣。不過有危亦有機,had to be creative on ...

我同我小朋友也面對相同問題,要時間慢慢調整各樣野,但有樣生活習慣我地好堅持,就係早睡覺,一定要有充足睡眠,不會熬夜溫書,時間一到就要上床。

MrBeast  訓得是福   發表於 15-1-13 09:33

引用:Quote:naughtybj+發表於+15-1-13+04:20+游

naughtybj 發表於 15-1-13 11:37
對我來說,大學畢業後工作才是大海,看遠一點
近的, 搵到間心儀"好"學校;近一點, 攪掂初小生活, 起碼唔需要太吃力去商適應;再遠一點, 谷好高小成績入一線中學;初中要小心隻馬騮反叛;高中選要小心,又要谷成績望入大學;入到大學希望順順利利至少攞個2nd Up Honour畢業....

到大海的過程, 還遠呢!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

naughtybj 發表於 15-1-13 11:37
對我來說,大學畢業後工作才是大海,看遠一點
唔參加選拔賽同全國大賽直接去挑戰職業聯賽?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

其實小兒看多點課外書應可增加中文的能力,但學校的功課和默書考試已塞得滿滿,又不想減去球類運動和樂器, ...
小女都係大池魚毛, 我都有好認真咁考慮過"轉池", 但首先成績唔好就算想轉去合適既池都唔易, 再者又要考慮返升中既問題, 條魚毛每日苦苦掙扎中

雖然運動和樂器係有益身心, 但現實係如果時間不能配合, 或影響到學業成績, 就需要認真地考慮是否該放棄某些活動, 或安排在暑假才再重點培訓吧!

要有"捨"才有"得".
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:naughtybj+發表於+15-1-13+11:37+對

hkpapa852 發表於 15-1-13 12:06
雖然運動和樂器係有益身心, 但現實係如果時間不能配合, 或影響到學業成績, 就需要認真地考慮是否該放棄某些 ...
因為球類和樂器佔用的時間並不是很多, 這些也是讓小兒relex的, 所以我不打算減了, 如果連呢d都無埋, 人生毫無樂趣了.  

sugarbun 發表於 15-1-13 11:58
小女都係大池魚毛, 我都有好認真咁考慮過"轉池", 但首先成績唔好就算想轉去合適既池都唔易, 再者又要考慮返 ...
咁你覺得苦苦掙扎六年後, 係咪都去到你想要的中學呢?

Jessy 發表於 15-1-12 20:40
咁天意安排左個大池比我囝, 我讀左先更發現佢真係小魚, 呢間學校又真的很不重視小魚, 咁點算好?
...
其實小朋友可能要時間適應, 中學時好多學校考得好差的人, 公開試又考得好好, 有d中一考包尾, 中六七又考第一。有陣時學習就係咁, 未到果個年紀或未開"曉"就點教都無用, 一到左適當的時候, 先真係睇得出個人係唔係叻。Child Development Theory都有說想關的理論 (Piaget's theory)

myfanwy 發表於 15-1-5 21:28
問題係你入去個池游之前,你無法估計其他魚是怎樣的魚,所以唔會知自己會是大魚或小魚,我傾向揀個靚池先, ...

booboozi 發表於 15-1-13 13:27
其實小朋友可能要時間適應, 中學時好多學校考得好差的人, 公開試又考得好好, 有d中一考包尾, 中六七又考第 …
你講嗰D只係少數,BAND 2 嗰15﹪, BAND 3嗰 5﹪, 上到DSE入到U,就係你講嗰D,好大部份小學係點,上到中學就係點。

Jessy 發表於 15-1-13 12:54
咁你覺得苦苦掙扎六年後, 係咪都去到你想要的中學呢?
因為係大半龍既關係, 只要佢唔墊底應該都去到間唔錯既中學, 如果佢仲起個池未c的話. 但我唔肯定呢個池係咪適合佢繼續起到游