用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讀名校也不外如是。
樓主: BB_hung
go

讀名校也不外如是。  

回覆:讀名校也不外如是。

用一個稍為寬容的角度想,趕頭趕命在街咬個包其實好小事。

事件中男孩子那個反應,我欣賞他懂事。

PalFan  對, 一個懂事的小孩   發表於 15-2-5 17:28
王家爸爸    發表於 15-1-13 13:38

引用:Quote:原帖由+4eyesDad+於+15-01-07+發表隨

原帖由 hadwinboy 於 15-01-10 發表
怎可用隨街小便來比喻隨街吃東西!
同意。

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-01-11+發表

原帖由 4eyesDad 於 15-01-11 發表
小心弄汚他人的衣服、物件等等。
下?! 個小朋友吃完把袋子掉落地下,又或抹落其他人件衫就話啫。不如你明天做兩個實驗,第一個在你公司樓下隨街小便,第二個隨街吃個面包,再看一看實驗結果。如果比喻正確,理應兩者結果接相近。然後明晚再上EK update 大家,或者在YouTube 見到你

應該係家長嘅“家教”問題,唔關個女仔係咪讀名校,只有家長其身不正,先至教出咁無基本禮貌嘅女

王家爸爸    發表於 15-1-13 13:38

講真我唔覺得著校服在街食野有問題, 你話在街邊買野食就有問題者, 著校服在公園玩周街走就有問題者, 不過我唔唔會覺得係影衰學校, 只是家教來的.  我小朋友成日都在等車時食飽架啦, 因為朝早無預時間比佢O係屋企食早餐.  我覺得只要食相有禮和不弄污地方, 同時亦不會在不可以食野既交通工具食就可以.  

Fast forward 到這名校女生讀大學,上lecture 時見到另一個同學吃早餐,唔知會點呢?

王家爸爸    發表於 15-1-13 13:37

naughtybj 發表於 15-1-9 01:43
一句講曬,文化不同。着校服公眾地方親熱有些人只覺失禮,但有些人覺得已要記過⋯

...
放學後,到香港公園,你有時候可以看到幾對親熱地拍拖的SPCC學生。

引用:Quote:naughtybj+發表於+15-1-9+01:43+一句

4eyesDad 發表於 15-1-11 10:27
如果學校係呢個意思,著唔著校服都唔應該餐廳以外地方食野,咁校規叫同學唔好著校服0係街食野,反而學校顯得自私,只係為左校譽,而非教導學生
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

4eyesDad 發表於 15-1-11 10:27
係餐廳食就一定唔會弄污他人嘅衣服、物件?

今日係MTR車廂內見到2個灣仔名小(St.J)男仔食野,係佢地阿婆/嘛比佢地食,學校教不到家長!

MASAYA 發表於 15-1-13 16:47
如果學校係呢個意思,著唔著校服都唔應該餐廳以外地方食野,咁校規叫同學唔好著校服0係街食野,反而學校顯 ...
唔係只為校譽的, 係教禮儀。

記得小學時, 學校超級嚴, 當然著住校服唔俾响街食嘢係指定動作。有一次早會, 校長開咪鬧人, 話响街食嘢, 食到滿口肥油, 汚糟邋遢, 當然都有講D汁滴到件校服汚糟晒。以前既人, 外出衣服整潔好重要, 我阿爸好少鬧人, 但有一次無熨校服, 校服有D皺, 俾佢鬧到狗血淋頭。你唔好同我bargain話食面包無汁, 總之校規一定係為求管理方便, 一刀切。至於無著校服响街食嘢, 就唔係學校管到既範圍, 係阿媽管理既範圍喇。不過, 我估唔到, 依家30年後都仲有呢D校規。

我老公都話响街一邊行一邊食嘢唔好睇, 要坐定定响公園食就得。佢好老土

引用:用一個稍為寬容的角度想,趕頭趕命在街咬個

little_yolky 發表於 15-1-15 16:02

記得小學時, 學校超級嚴, 當然著住校服唔俾响街食嘢係指定動作。有一次早會,  ...
我囡小學都係咁樣, 叫小朋友唔好係街一路行, 一路食野, 校長會周不時開咪提醒, 話街大塵, 唔衛生之類.

little_yolky 發表於 15-1-15 16:02

記得小學時, 學校超級嚴, 當然著住校服唔俾响街食嘢係指定動作。有一次早會,  ...
原意係教禮儀,但一件事點解要分著校服同冇著校服去教?
著校服唔好打尖

著校服唔好隨地便溺

著校服唔好打刧

著校服唔好吸毒

著校服唔好殺人

其實全部都可以唔要頭三隻字,同時埋就算唔著校服做,如果係名校生,畀傳媒知道一樣係:某某名校生乜乜乜

如果話0係街食野好小事,咁呢條校規0係學校角度存在既意義係?

btw, 我自己覺得0係街食野冇乜所謂,我冇乜禮儀

bobbob  我都覺得喺街食嘢好小事   發表於 15-2-5 13:51
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-2-5 12:26
原意係教禮儀,但一件事點解要分著校服同冇著校服去教?
著校服唔好打尖
分別係呢D無禮儀既嘢, 你著住校服做會影衰埋學校

名校效應你近日咪响另一帖見識到囉

BTW, 男仔真係唔多考慮禮儀的, 女仔會姿整D

回覆:MASAYA 的帖子

名校校服是好麻煩,一睇就認得,放學真係要換衫!連睇醫生都話識得你校長!大家實在太多myths!

little_yolky 發表於 15-2-5 12:32
分別係呢D無禮儀既嘢, 你著住校服做會影衰埋學校

名校效應你近日咪响另一帖見識到囉
所以我咪話學校咁規定似係為校譽多過教禮儀囉,我先咁回你之嘛

bobbob  agree  發表於 15-2-5 13:51

MASAYA 發表於 15-2-5 12:34
所以我咪話學校咁規定似係為校譽多過教禮儀囉,我先咁回你之嘛
我諗兩樣都有既

著校服係街食野, 我係接受的. 趕時間冇辦法. 父母都不想小朋友餓住肚去學野.

有時巴士上都有小朋友食包, 我都覺得情有可原, 只要快速幾分鐘食完, 又干浄.