用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讀名校也不外如是。
樓主: BB_hung
go

讀名校也不外如是。   [複製鏈接]

格仔裙個阿媽真無修養, 講野咁無品!!

hkpapa852  個女都見得係好!  發表於 15-1-7 09:26
希望每天開心渡過 ;-)

引用:家教出事,有名校光環都救唔到+

原帖由 MASAYA 於 15-01-05 發表
家教出事,有名校光環都救唔到

如果我係果個阿媽,我會示意女兒遲些再說。當着別人的面批評人是不禮貌的。
除非是善意提醒,否則不要當面讓人難堪。

這是個人修養。

女兒小時也出現過這種兜口兜面話人嘅情況,當時我都幾頭痕。
後來用一本叫"用愛心說實話"嘅書同佢講解返,慢慢佢知道應明辨是非,但不代表隨時隨地指摘他人。

回覆:讀名校也不外如是。

名校唔名校,唔通小朋友放學肚餓忍心唔比小食咩?街邊食物污糟,但我見格仔裙嘅女生都成日幫襯Sogo對面嘅魚蛋果d街邊檔

引用:格仔裙個阿媽真無修養,+講野咁無品!!

原帖由 Jessy 於 15-01-06 發表
格仔裙個阿媽真無修養, 講野咁無品!!
因為佢覺自己個女入咗名校對眼就喺頭頂

引用:女兒小時也出現過這種兜口兜面話人嘅情況,

ydoris 發表於 15-1-6 11:21
我阿囡仲勁,係地鐵一個坐係佢面前既女子,佢企係度問我,點解佢咁肥既...

若是我侄兒,我就會即時問他:你o既 manners 去左邊?

不過,世事從來都沒有絕對。小孩子兩歲那年有一次在昇降機內見到一位四十來歲滿頭銀髮的女士,竟然衝口而出的高聲問身旁的媽咪:媽咪,點解白頭髮都唔老o既?登時令在場各人十分尷尬。然而,再分析一下,由於兩歲小童不會講大話,那位銀髮女子聽著應該是高興還來不及的。
如得其情,則哀矜而勿喜。

引用:Quote:ydoris+發表於+15-1-6+11:21+我阿囡

引用:今日在電梯內,有一對母女和一對母子,女孩

原帖由 BB_hung 於 15-01-05 發表
今日在電梯內,有一對母女和一對母子,女孩是銅鑼灣格仔裙女校,男仔係九龍一所男校。男仔正吃麵包,女孩突 ...
在電梯內飲食,在容貎及衛生方面,不顧及其他在電梯內的人之感受,屬於自私的行為,所有學校,尤其是小學,都應該教導孩子避免在非飲食地方(例如在街頭上,電梯內)飲食。好明顯,唔係每一間學校都會教導學生咁樣做,同時,就算有教導,唔係每一個學生都服從。另外,就算家長見到孩子做反叛的行為,亦唔識如何處理。唔教導學生的學校是什麼學校,唔遵守訓導的學生是什麼學生,唔識如何教導孩子的家長是什麼家長,各位可以自己去判斷。但是,一個七、八歲的小孩子,見到有其他孩子在電梯內食麵包,向媽媽提問有關問題,是一個留心學校教訓及敢於向皇帝發問為什麼他不穿衣服的聰明小孩子,一點兒也沒有「影衰學校」。女孩阿媽不是格仔裙女校的學生,女孩阿媽的答案也不能代表學校的正式答案,不可能「影衰學校」。女孩阿媽的大聲回答,是她個人選擇的戰略,可能她的心中想,你不顧及衛生,在咁細的電梯有最少四個人的環境下,唔顧及其他人的感受,在哪裡食東西,可能弄污我們的衣服,我為什麼要顧及你的感受,忍受你的自私行為?女孩阿媽唔係大叫大嚷,唔係潑婦駡街,她倆私人談話,聲音提升,在細小的電梯中,被唔顧及他人感受的男孩聽到,亦明白意思,立即唔食,是明智的決定,究竟佢學校沒有教導,如果有,係吾係佢唔臨時忘記,係唔係佢阿媽晤知道?這個男孩學到什麼?如果係學校冇教導,他應該知道怎麼做。如果學校有教導,他亦應該知道怎麼做。男孩阿媽,在電梯內接受到免費教育,應該感激不盡呵!

撇開小朋友說話藝術呢樣野, 我好想講依家呢個時代的家長, 心胸其實都好狹窄, 眼光勢利, 好多比較係家長始作俑者, 如果故事角色換咗係兩個街坊學校同學, 相信樓主就咩都睇唔到, 咩都聽唔到架啦.

食野肚餓係人的基本需要,
在公眾場所食野唔衛生, 交通工具又話唔可以,
咁係咪莫視人的基本需要呢?
真係公說公有理, 婆說婆有理

checkylam 發表於 15-1-7 11:21
食野肚餓係人的基本需要,
在公眾場所食野唔衛生, 交通工具又話唔可以,
咁係咪莫視人的基本需要呢?
隨街小便的人,也係話佢有基本需要呢!

VETY 發表於 15-1-7 11:19
撇開小朋友說話藝術呢樣野, 我好想講依家呢個時代的家長, 心胸其實都好狹窄, 眼光勢利, 好多比較係家長始作 ...

Agree…若果不是格仔裙, 樓主會出呢個post?

格仔裙的小女孩大多沒經歷考小一的洗禮, 大部份傻更更原校升, 不知外邊有好多其他小學, 更不會知自己的學校被人標榜為名校, 我覺得事件中的小女孩言者無心

不過, 我覺得事件中的小男孩很乖很懂事

>>噤著住校服食嘢係唔係都係D差D嘅學校,阿媽又大大聲答,係𠺢,所以我哋唔會噤做

Really strange logic. 差student must be from 差school?

>>心想讀名校又如何呢
Also strange that 名校 comes into picture

醒目開學勳章

電梯多數寫明“請勿飲食",不過見到小朋友細細個,趕去補習,肚餓食個麵包,為人父母,有d同理心都好難做得出,開口魚肉佢系公众地方食野影衰學校……

唔关名校事,個女仔亦可能真心問,冇問題,只是個阿媽太尖刻。

女仔話:咁係咪差d的學校,呢句已經好有問題,一定係阿媽平時灌輸比佢的思想。個阿媽吾識尊重人,如果覺得男仔吾啱可以直接講:小朋友呢度吾食得野架,我諗男仔同佢阿媽都會好受。我仔自細我就教佢要説好話吾好令人難堪。

囝囝mama    發表於 15-1-8 22:01

Frankly speaking, I really don't mind students eating food in premises off the school. As long as they're not violating specified rules.  I would be more concern about healthiness issue rather image.  I can understand why the girl asked such question, she must be still small.  However, the way her mom reacted however was ....

回覆:BB_hung 的帖子

‹ 上一主題|下一主題