用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讀名校也不外如是。
樓主: BB_hung
go

讀名校也不外如是。   [複製鏈接]

回覆:讀名校也不外如是。

如果果個媽媽係名星拖住仔女,那今次標題就可能係:名星仔女也不外如是。
說笑而已,不喜勿插。

Twins 媽咪

naughtybj 發表於 15-1-5 19:54
其實你想講咩?唔覺得有咩特別?名唔名校又唔係重要!重要小事化大?老實講是個別例子吧!

...
8婆的行徑

食野係吾好,但吾可以包容?如果佢食大餐,就梗係吾得,有時無時間,咬1,2口..快快吾大陣味就算啦.個阿媽可以婉轉D答,細聲D同埋解釋下或者人地都有一些理由.可以既就出左去先食咁...邊區都無關LOR~

如果換𨍭角色,係個男生提出不應在街上食野,唔知後果會點呢

ydoris  嘩..無野講啦....返屋企關埋門先   發表於 15-1-6 10:52

我小朋友幼稚園時,試過大聲指住係地鐵食漢堡包和飲汽水的人,問我點解佢地咁做。

我當時都打個突,佢可能係有正義感,亦可能係唔明點解我唔比佢係地鐵食野,但人地又得。

我阿囡仲勁,係地鐵一個坐係佢面前既女子,佢企係度問我,點解佢咁肥既...

ydoris 發表於 15-1-6 11:21
我阿囡仲勁,係地鐵一個坐係佢面前既女子,佢企係度問我,點解佢咁肥既...
童言無忌... happy ending定sad ending就視乎你既應對喇
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 BB_hung 的帖子

我中學時都係讀同一間修會既女校,著住校服真係唔可以喺街邊走邊吃,俾老師見到就麻煩。女孩子就難睇啲,不過依家我自己趕時間都唔理噤多,忙到連飯都冇時間食,重講乜儀態。男孩子就更冇所謂,咬個包好少事啫,除非電梯貼咗不准飲食又或者佢弄污地方,自己食包又唔防礙人,不過讀名校嗰個係佢個女,又唔關家長事既,有錢冇錢都有衰人啦。

Jane1983 發表於 15-1-6 11:07
我小朋友幼稚園時,試過大聲指住係地鐵食漢堡包和飲汽水的人,問我點解佢地咁做。

我當時都打個突,佢可能 ...
哈哈!我個囡都問過同樣問題,我只在耳邊細聲說"對方唔啱,千萬不要學!

Jane1983    發表於 15-1-6 15:04

名校當然無乜特別啦,相信樓主都唔係要針對名校,只係個女仔媽咪比人有種覺得因為讀名校就大聲講嘢嘅感覺!始終係嗰個媽咪本身有問題,似乎映衰名校係佢!
如果有個快餐店職員態度唔好,好多時都會變成某快餐店服務差!咁唔係出奇嘅事!
另外,著校服唔應該係街食嘢,咁著便服又有無問題呢!我個人覺得如果著校服攞住串魚蛋係唔多好睇,但餓要食個包,係好正常!當然學校就會一律叫唔好係街食嘢!
上到中學,中午買個飯盒係公園食又如何呢?

回覆 MASAYA 的帖子

我都係把阿囡拉過小小,細細聲同佢講,吾可以係人面前咁話人架.有呢D問題好奇想問,可以過後行遠D再問媽咪.呢個呢,可能天生個家族係咁大件姐...細細細聲..近乎鬼聲..

N年前,去天水圍咩江商場,嘩..第1次放學時間去買野...我去過1,2次ONLY...成個商場都係學生..真係成區學校既學生...每間都有...好嚇人...香港區真係好少好少.....我都係朝早先有時會一路行一路食早餐...

ha8mo 發表於 15-1-5 19:37
我覺得除左個女仔阿媽講野口技低之外,其他任何人同埋學校都冇問題
噤著住校服食嘢係唔係都係D差D嘅學校 <----- 呢句都唔可以話個女仔無問題啦話!!!

連我幼稚園個囡, 都知道講人壞話要細細聲啦, 明顯地, 咁大聲係想講俾人聽到啫。
BTW, 對母子都算好品, 俾我叉咗佢哋好耐。

引用:Quote:ha8mo+發表於+15-1-5+19:37+我覺得除

如果電梯無話不准飲食, 而我係個男仔個阿媽, 我會同個仔咁講:
阿仔, 學校唔夠好唔定要, 最緊要人品好. 記住馬太福音既教悔: 入口的不能污穢人;出口的乃能污穢人。

囝囝mama    發表於 15-1-8 21:57
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

naughtybj 發表於 15-1-6 15:03
唔係唔應該講人壞話嗎?
細路仔有乜可能唔講是非, 阿邊個邊個同學仔幾曳, 又阿邊個邊個同學仔點唔同佢玩。

有一次幾大鑊, 响小巴度見到芭蕾舞同學仔, 人哋阿媽同阿女打招呼, 坐我哋前面, 點知阿囡細細聲同我講:個女仔好曳既。嚇到我, 幾驚人哋聽到。咪即刻叫佢唔好出聲, 事後同佢講, 唔好咁講人哋, 俾人哋媽咪聽到會好傷心。

hkpapa852 發表於 15-1-6 15:17
如果電梯無話不准飲食, 而我係個男仔個阿媽, 我會同個仔咁講:
阿仔, 學校唔夠好唔定要, 最緊要人品好. 記住 ...
儍既, 教精佢咪即係塞錢入佢袋, 等佢以後都係咁, 撞吓板至好。

happy_lavender  毒呀!  發表於 15-1-7 16:00
hkpapa852  呢D人唔會因為你一句說話而改變   發表於 15-1-6 18:03

little_yolky 發表於 15-1-6 16:10
儍既, 教精佢咪即係塞錢入佢袋, 等佢以後都係咁, 撞吓板至好。
我都係咁諗,yeah~!
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:naughtybj+發表於+15-1-6+15:03+唔係

‹ 上一主題|下一主題