用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問國際聯校科學評估 ICAS 的證書對報中學有用嗎? ...
go

請問國際聯校科學評估 ICAS 的證書對報中學有用嗎?

如題, 謝謝!!

引用:如題,+謝謝!!

原帖由 aeiou_drm 於 15-01-05 發表
如題, 謝謝!!
我覺得要拎 high distinction或 distinction先有用

王家爸爸  申請B2學校可能有用  發表於 15-1-6 15:29
王家爸爸  申請一線學校無用  發表於 15-1-6 15:29

回覆 aeiou_drm 的帖子

如果我是你,我會填,反正都考了,除非你有很多其他獎

經驗告訴我,ICAS金牌也無用,何況 High Distinction 和 Distinction

完全無用

引用:經驗告訴我,ICAS金牌也無用,何況+High+Di

原帖由 王家爸爸 於 15-01-06 發表
經驗告訴我,ICAS金牌也無用,何況 High Distinction 和 Distinction
原來有分金牌,多謝告知。
咁 high distinction都冇用

回覆:請問國際聯校科學評估 ICAS 的證書對報中學有用嗎?

多謝各位回覆。
我仔小五,近來了解下各中學入學申請表,發現好多都要項 academic awards ..., 而我仔就好似一張都冇

我仔已上 Flyer 個課程,但暫未冇報考試,因為事實上都要花時間去串 d vocab, 同操下卷。咁啱學校又派報 ICAS 的表,而如果要有 d 成績,我認為都要花 d 時間去操下試題。

與其花咁多時間,又見㑊你哋話 Flyer同 ICAS 冇咩用,是否應該集中考好呈分試好些! ?  

真係令我好迷思!

aeiou_drm 發表於 15-1-6 17:56
多謝各位回覆。
我仔小五,近來了解下各中學入學申請表,發現好多都要項 academic awards ..., 而我仔就好 ...
Flyer 同 ICAS  只是錦上添花, 作用不是太大,  只是可以知道下同其他人的差距,  最重要都是呈分試, 努力讀好成績最實際。