用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門成功入心儀小學的家長,可分享你們的心得嗎? ...
go

叩門成功入心儀小學的家長,可分享你們的心得嗎?

請問要準備什麼?證書重要嗎?語文?樂器?獎項?

回覆 meiling2010 的帖子

兩年前經驗:1)高班校內成績表要靚
2)中文要識閱讀短文、重組句子
3)有些要求普通話基本對答
4)英文對答要求「多句」,不是「yes/no」
5)數學文字題,最好有乘/除概念
6)可能要唱歌/朗誦/故事

你指小一叩門???? 要準備的是做足功課,對心儀小學了解, 對症下藥 !

醒目開學勳章

subb 發表於 15-1-6 11:47
你指小一叩門???? 要準備的是做足功課,對心儀小學了解, 對症下藥 !
對!要先了解間學校
最近識到個教育心理學家,佢响我心儀嘅學校做過
同佢傾開先確認到,我衰咗家長面試部份
佢話幾年前曾經陪契女阿媽叩門見老師1st in,事後知道無2nd in ,佢打去問返個見佢嘅老師點解...
面試時問:如果小朋友做功課做到十點幾都仲未做完,你會點呀?
個阿媽話做埋先俾瞓!
就係咁~ out 咗!

我唔知响邊聽返嚟,呢間學校近年有個policy,家長只要响功課上簽名,就可以唔駛做哂份功課
呢個相信係上面問題嘅model answer

hkpapa852  91網某間名校嚟喎!  發表於 15-1-6 17:34
hkpapa852  你講個間學校, 好似係.....   發表於 15-1-6 17:33

回覆:kerkermui 的帖子

謝謝大家!真的想知多一點,預備一下!除了面試要準備,請問要考一些證書嗎?

回覆:eggmama 的帖子

已經識哂小一既野

meiling2010 發表於 15-1-6 16:24
謝謝大家!真的想知多一點,預備一下!除了面試要準備,請問要考一些證書嗎?

...

咁要了解下, 想叩的小學要定唔要, 邊間要邊間唔要, 唔可以一般天書玩哂 !
有D學校唔收証書, 要誠意, 有D只睇學術對症下藥, 所以先不是一本天書睇到老 !

醒目開學勳章 貢獻勳章

meiling2010 發表於 15-1-6 16:24

...
有當然好,但唔係必需,亦無話邊樣最緊要
我仔由叩門前5月個比賽開始攞分齡組別冠軍 ,同埋之前其他賽事獎項 ,叩門,見家長嗰位老師睇見就話:咦~阿仔好叻喎!
就係一句!但都無收阿仔!
所以cert唔係萬能架!

恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

我冇任何cert, 但阿仔幼稚園校長封推薦信寫校内表現算詳細,最後叩門成功!其實每間學校要求唔同,有啲學校收cert都講明唔多於幾多張的

回覆:tina_yauyt 的帖子

請問間間不同如何知道有關資料?

學校website, 近大抽獎公報時間校網都有報名表及需知 ! 心儀的可以填定準備定所需文件,如唔中即交表,中左就去食大餐 ! 

回覆:meiling2010 的帖子

我小朋友都係幾乎咩都無,都係靠誠意、耐心,以叩門信表現。反而覺得筆試、面試、校內獎項效果都係一般,因為競爭力,小朋友唔標青。