用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 關於箍牙
樓主: vf_mom
go

關於箍牙

yiuyiu2000 發表於 15-1-12 21:03
vf mom

要脫兩隻大牙喎, 你要考盧清楚呀, 用Damon 箍牙就是不想脫牙, 否則同傳統箍分別不大了。
林醫生話箍 Damon 3, 要落兩粒細骨釘去箍哨牙。林醫生話我地要信他的專業, 他是專科醫生, 讀左好多書, 箍過好多牙, 脫兩隻大牙這個方法是最好的。我地都睇過另外一個矯牙牙醫, 他用3M, 重要脫4隻小臼齒。阿女都選擇信林醫生, 因為現在兩隻大牙功能上是廢了, 因為生得好入用唔到, 而且唔夠位有少少向外生, 整到成日咬到下面牙肉, 面頰的肉都有少少頂住。而且我地上網見到, 箍 Damon 是會令到牙床闊左, 阿女擔心箍完之後, 哨牙會更覺突出來。林醫生極力主張要脫牙和落骨釘, 他不像為了錢而要阿女做多些, 因為除左骨釘價錢, 費用都是一樣48,000, 就算將來超過30個月都唔會加錢。為免日後要翻箍, 都決定隱痛羲生兩隻大牙!

vf_mom 發表於 15-1-13 14:19
林醫生話箍 Damon 3, 要落兩粒細骨釘去箍哨牙。林醫生話我地要信他的專業, 他是專科醫生, 讀左好多書, 箍過 ...
聽你咁講,你女兒可能真係屬於特別Case

引用:回覆+vf_mom+的帖子 請問你所講的+Damon+3

原帖由 文仔媽 於 15-01-28 發表
回覆 vf_mom 的帖子

請問你所講的 Damon 3 與3M的分別在哪裡呢?是否都是自鎖式的箍牙,兩者價格相差多少 ...
我沒有太多關於3M的資料,我最後都選擇了在林醫生度箍Damon 3!

請問你女女照x-ray時, 可以睇到牙肉下有智慧齒未?

文仔媽 發表於 15-1-28 19:17

請問你所講的 Damon 3 與3M的分別在哪裡呢?是否都是自鎖式的箍牙,兩者價格相差多少 ...

我約左2月3日見林醫生, 到時幫你問下.

文仔媽  唔該曬你!  發表於 15-1-29 22:13

都想問下做Damon箍牙的朋友, 我自己睇資料就話Damon可以減少甚至不用脫牙, 但好多牙醫又話脫牙與否同用甚麼方法去箍無關係. 請問你們的醫生點講呢?

123BB 發表於 15-1-29 09:35

請問你女女照x-ray時, 可以睇到牙肉下有智慧齒未?

x-ray 可以清楚睇到牙肉下的智慧齒生長清況。我又再打電話問林醫生, 他說脫了智慧齒前面的大牙之後, 智慧齒應該可以夠位生出來, 代替兩隻大牙用, 智慧齒又叫 3rd molar, 功用和大牙一樣。 林醫生好好人, 我打電話問左兩次, 他都不厭其煩地解答我的疑問!

我在網上 google 過 3M, 但沒有太多資料, 只見到 3M公司自己的宣傳, 應該都是 self align system。箍Damon 3 是可以減少脫牙機會, 我囡下排牙是好擠迫, 下門牙唔夠位生入左, 令到下排牙唔齊整, 另一牙醫要阿女脫兩隻小臼齒, 但林醫生就話下面不用脫牙。阿女上面要脫, 是因為要處理兩隻智慧齒和將她那排有少少哨的牙箍返入去。

vf_mom 發表於 15-1-13 14:19
林醫生話箍 Damon 3, 要落兩粒細骨釘去箍哨牙。林醫生話我地要信他的專業, 他是專科醫生, 讀左好多書, 箍過 ...

vf_mom

請問林醫生有無話箍完後用的固定牙箍係內箍(即在牙內面外面睇唔到)還是用外箍(即外面睇到,同箍牙一樣)?
我都有帶亞女去深圳愛x健睇過, 佢地都有Damon箍牙, 用內箍固定器, 外面睇唔到的, 我女好中意, 因為可以快d
唔使見到個牙箍, 但就話要脫4隻小臼齒. 我就最希望不要脫牙.

謝謝!

vf_mom 發表於 15-1-29 10:27
x-ray 可以清楚睇到牙肉下的智慧齒生長清況。我又再打電話問林醫生, 他說脫了智慧齒前面的大牙之後, 智慧 ...

謝謝你, 你講得好詳細, 事關我個女都要箍牙, 但係佢唔想脫牙, 我因為天生冇智齒, 所以想睇下佢有冇遺傅我, 可以一博唔使脫牙,咁我女先肯箍, 箍牙費用已包埋照x-ray, 所以我想等阿女可以照到有冇智齒時先搵林醫生評估, 請問你女女幾多歲?我女十二歲係唔係可以睇到有冇智齒架啦?

我仔係伍富山都cool.鋼線.hk$30000.

想請教,幾歲箍牙?

上中學已可以.

箍牙, 大部分情況都要剝牙ga喎, 除非d牙好疏啦~
脫兩隻大牙已經唔錯, 好多人要脫四隻ga~
當然啦~~可以問多兩個牙醫, 每人嘅case唔同~

回覆:ngwong2 的帖子

地址係邊?

回覆:關於箍牙

朋友冇脫牙,箍完,幾年後D位不整

回覆:ngwong2 的帖子

係邊區?