用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 關於箍牙
go

關於箍牙

我囡想箍牙, 有冇人箍過 Damon 3 System, 有冇人知邊個醫生用 Damon 3? 我囡睇左林友港, 他專做 Damon, 可以快d完成, 小朋友亦舒服d。 但林醫生要我囡脫兩隻大牙, 又要打骨釘! 我唔想阿囡脫兩隻大牙, 始終大牙用來咀嚼, 脫左就冇! 打骨釘聽來好似好恐佈, 小朋友會吾會好痛和好辛苦? 有冇人試過, 可以俾d意見, 唔該哂!

王家爸爸  脫兩隻大牙?有必要嗎?   發表於 15-1-5 16:46

vf_mom 發表於 15-1-5 16:12
我囡想箍牙, 有冇人箍過 Damon 3 System, 有冇人知邊個醫生用 Damon 3? 我囡睇左林友港, 他專做 Damon, 可 ...
我小朋友箍過,但醫生只用一個不銹鋼箍,可以很容易地除下來。

王家爸爸 發表於 15-1-5 16:48
我小朋友箍過,但醫生只用一個不銹鋼箍,可以很容易地除下來。
你小朋友是箍 Damon 嗎? 是否比傳統鋼箍快完成? 可否PM給我醫生資料? 我上網找不到用 Damon 的牙醫名單。

王家爸爸  我小朋友用傳統鋼箍  發表於 15-1-6 08:39

你囡囡咩情況要脫兩隻大牙?我囡也在林醫生度箍Damon 3(已完成),因為有少少哨,林醫生建議要脫牙,但我選擇唔脫,林醫生話可以但箍完可能冇咁perfect,咁我話我要牙唔要最perfect,所以最後都冇脫。你有冇問過林醫生可否唔脫?

我囡都在林醫生度箍牙,可以唔需要脫牙,反而另一個醫生就要脫,你多睇一個醫生吧,我相信若冇必要,林醫生也不會特別要求脫牙的。

我囡上面兩邊有兩隻智慧牙出唔到, 林醫生話要脫左最後面兩隻大牙讓兩隻智慧牙生出來。阿女上排d牙前面係齊的, 只是大牙有少少向外生, 中缐位都正, 返而下排牙就唔夠位, 有隻門牙生入左, 兩隻大牙又唔夠位出, 之前巳脫]兩隻下面智慧牙, 但林醫生又話唔使脫牙, 夠位拉返正

我地都睇過另一過陳×廣醫生, 佢話要脫4隻小臼齒, 但陳醫生用的係3M 唔係 Damon, 要箍成兩年半, 但就冇話要落骨釘!

vf_mom 發表於 15-1-6 10:32
我囡上面兩邊有兩隻智慧牙出唔到, 林醫生話要脫左最後面兩隻大牙讓兩隻智慧牙生出來。阿女上排d牙前面係齊 ...
因為Damon 3係將個牙床撐大,然後拉返齊啲牙,所以多數唔需要脫牙,但你說大牙阻住智慧牙出唔到,咁就可能係different case,你試吓攞多個second opinion好啲。

小女(已14歲)兩隻前門牙凹了入去,如箍牙請問需要多錢

anna_gigi 發表於 15-1-7 17:35
小女(已14歲)兩隻前門牙凹了入去,如箍牙請問需要多錢

我女14歲上年在林友x醫生箍牙$48,000, 先付$28,000其餘每次覆診付$1,000,但箍牙前要先檢查、x-ray、牙模等約$2,000

mielmiel 發表於 15-1-7 18:28
我女14歲上年在林友x醫生箍牙$48,000, 先付$28,000其餘每次覆診付$1,000,但箍牙前要先檢查、x-ray、牙模 ...
咁請問林醫生整得好唔好,阿女都係$48,000,重未計其他野如牙托,骨釘,脫牙等等,全部計哂要五萬幾,真係好貴,但我地想箍 Damon 3,又揾唔到其他醫生用!

vf_mom 發表於 15-1-7 19:17
咁請問林醫生整得好唔好,阿女都係$48,000,重未計其他野如牙托,骨釘,脫牙等等,全部計哂要五萬幾,真係 ...

阿女未箍完牙,但唔洗脫牙,又唔需要牙托及骨釘,so far 都唔錯

回覆:vf_mom 的帖子

請教用Damon3怎樣較其他好?一般需時多久才可以完成整個過程?我參考其他貼文,感覺林友港醫生應該是頗不錯,請問如何約呢?要不要牙醫轉介信?

IT7711 發表於 15-1-11 00:01
請教用Damon3怎樣較其他好?一般需時多久才可以完成整個過程?我參考其他貼文,感覺林友港醫生應該是頗不錯 ...

mielmiel 發表於 15-1-7 18:28
我女14歲上年在林友x醫生箍牙$48,000, 先付$28,000其餘每次覆診付$1,000,但箍牙前要先檢查、x-ray、牙模 ...

請問你女上箍同每次調教後係唔係真係無咁痛? 現在見到效果嗎? 我女都係14歲, 佢又怕痛又怕脫牙, Damon好似啱佢做

yiuyiu2000 發表於 15-1-11 23:01
請問你女上箍同每次調教後係唔係真係無咁痛? 現在見到效果嗎? 我女都係14歲, 佢又怕痛又怕脫牙, Damon好似 ...

我女問題不是太大,只是有隻爆牙及門牙有少少哨出嚟,林醫生可選擇不脫牙,但美觀效果只有96-98%,脫牙就有98-100%,咁我當然不會脫牙啦。 佢上箍到而家約10個月,半年左右隻爆牙已經落咗嚟回到原位,但佢唔勤力帶橡根所以哨牙進度比較慢。

第一次上箍佢啲同學嚇佢話會好痛,但佢又覺得可接受係啲牙好酸,第一日冇咩特別痛第二天才感受到,吃了一個星期粥/軟飯之後正常,每6星期覆診調教後都有啲酸,就有一兩天唔食得硬嘢,但又唔需要食粥咁誇張。 佢平時外出食飯都冇帶剪刀習慣,只係唔可以太大力用門牙扯食物,如可以一啖咬斷放入口就完全冇問題。

順便一提,林醫生只係初診及上箍一定係佢,之後覆診可能會係另一個年青矯齒科醫生,佢個診療症室好大兩個醫生一齊做,就睇下輪到你時邊個醫生得閒就邊個幫你,不過冇問題的,我女返而鍾意年青醫生,佢話溫柔過林醫生,因為林醫生手腳好快喎。

mielmiel 發表於 15-1-12 10:01
我女問題不是太大,只是有隻爆牙及門牙有少少哨出嚟,林醫生可選擇不脫牙,但美觀效果只有96-98%,脫牙就 ...
mielmiel,

多謝你的回覆!
我打去林醫生度問過了, 姑娘話依家已經唔係用Damon 3, 轉左最新的叫Damon Q 喎, 話比以前更好D. 但有D唔明, 聽講Damon system 係唔需要落橡根, 點解你話你女唔勤力帶橡根呢?

我囡最後決定搵林醫生做, 我本來叫阿女唔脫兩隻大牙, 我打電話再同林醫生商量, 他好好人, 在電話裏再詳細講我知為甚麼要脫牙。因為我囡上排牙除左唔夠位頂住智慧牙生出之外, 門牙有少少哨, 大牙又向外生, 阿女有時食野都會咬到下面的牙肉。雖然 Damon 3 可以做到唔脫牙將排牙拉返齊, 但效果差好遠, 到時會覺得好哨, 到時阿女可能會唔滿意效果, 再整會好麻煩及時間重長。而且林醫生話兩隻智慧牙要迫出來的時侯, 會整到上排牙又再移位, 又要再箍。但現在又唔可以脫左兩隻智慧牙先, 因為兩隻智慧牙重生得好入, 好近鼻竇位置, 做手術脫的時侯會有風險, 驚整到鼻竇手尾長。最後阿女決定要靚唔要牙, 我說服她不到, 由她自己決定, 自己承擔!

vf_mom 發表於 15-1-12 16:08
我囡最後決定搵林醫生做, 我本來叫阿女唔脫兩隻大牙, 我打電話再同林醫生商量, 他好好人, 在電話裏再詳細講 ...

vf mom

要脫兩隻大牙喎, 你要考盧清楚呀, 用Damon 箍牙就是不想脫牙, 否則同傳統箍分別不大了。
另外都想問問你林醫生有無話係做Damon3 或是Damon q?

yiuyiu2000 發表於 15-1-12 15:27
mielmiel,

多謝你的回覆!

我女用Damon Q, 橡根唔係用於牙箍表面上的,是箍在上、下排牙齒之間,即係你張大口會見到有條橡根在口腔內張開,除了食嘢除下來,幾乎24小時都要戴住,佢就係每次除咗唔記得帶返。

mielmiel 發表於 15-1-13 11:07
我女用Damon Q, 橡根唔係用於牙箍表面上的,是箍在上、下排牙齒之間,即係你張大口會見到有條橡根在口腔內 ...

咁就真係唔明了, 最近上網search左好多有關Damon system的資料, 都話係不用橡根, 這就是其中一個同傳統不同之處, 點解你女仲需要用橡根呢?