用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 半龍??
樓主: Beazel
go

半龍?? [複製鏈接]

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-1-6+13:43+係人

原帖由 Beazel 於 15-01-06 發表
我明白你意思, 當然高小收, 唔會去考其他, 但請問係咪先考其他, 才知高小收唔收, 如果係咁, 其他小學就唔 ...
我經歷過考小一,其實有冇龍校offer, 好多人都抱住騎牛搵馬既心態考。即使已有offer, 都仲有人馬拉松式去考到最後,真係咩人都會有,冇學校會理你係咪高主教唔收先考。

如果樓主會揀高小,真係50%都唔好放過,總好過KV冇backup去考。我大女經歷過考小一一仗,深深感受到當中之苦。暫時細女都註冊左高幼,仲等緊一間龍校。

gum if the case is sc vs ms???

brrbaby2007  I prefer SC  發表於 15-1-6 17:24

HauMiranda 發表於 15-1-6 16:46
我經歷過考小一,其實有冇龍校offer, 好多人都抱住騎牛搵馬既心態考。即使已有offer, 都仲有人馬拉松式去考 ...

我也考過小一,覺得學生係邊間kinder出來好重要
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

I afraid he 考不到同ms 等grade 的小學

simsimwong 發表於 15-1-6 18:09
I afraid he 考不到同ms 等grade 的小學
入到MS唔代表一定升到上去小學;而且好多好過MS既學校係無得考
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:simsimwong+發表於+15-1-6+18:09+I+a

原帖由 hkpapa852 於 15-01-06 發表
入到MS唔代表一定升到上去小學;而且好多好過MS既學校係無得考
我同樓主一樣,有KV同高幼offer,但我放棄左KV,曾經都好唔捨得,但考慮過地點同半龍,就決定選擇高幼。

引用:Quote:Beazel+發表於+15-1-5+15:47+想問下

原帖由 brrbaby2007 於 15-01-06 發表
Same case, 請問你住邊區?港島有冇保母車去KV?
一定有街車,但都幾貴,二物前已要成$2千二,三,而家一定重貴

回覆 sissysze 的帖子

有車,朋友用緊,exactly to KV but really expensive, almost $3000/mth!!!

回覆:luiluibaby 的帖子

plus the travel time…

引用:Quote:HauMiranda+發表於+15-1-6+16:46+我

原帖由 brrbaby2007 於 15-01-06 發表
我也考過小一,覺得學生係邊間kinder出來好重要
Agreed ! 我覺得要睇你target邊間小學,若龍校小學不是你想要的,那麼選KV會比較好!

回覆 Mamamia3 的帖子

當然高幼有BACK UP好, 同埋佢地小學同中學好, 不過KV都出來的學生, 好自動自覺, 同真係好乖, 紀律好高, 好難諗

Beazel 發表於 15-1-7 09:34
回覆 Mamamia3 的帖子

當然高幼有BACK UP好, 同埋佢地小學同中學好, 不過KV都出來的學生, 好自動自覺, 同 ...
但對我黎講, 我覺得近屋企都好重要, 小朋友返學太長車程真係好攰, 我仔每日放學都好似擔泥咁....哈哈

Mamamia3 發表於 15-1-7 12:51
但對我黎講, 我覺得近屋企都好重要, 小朋友返學太長車程真係好攰, 我仔每日放學都好似擔泥咁....哈哈 ...

是因為高幼多野做所以擔泥?
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。
‹ 上一主題|下一主題