用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培道 vs 崇真
go

培道 vs 崇真

培道am vs 崇真國際班pm (K1)

阿女有呢兩間K1offer , 其實應該post 去談幼稚園,但呢兩間有小學backup,所以想聽聽呢邊家長嘅意見

因為阿女係龍年超細B,競爭好大,好怕做錯決定影響阿女升小,阿女性格怕羞、慢熱,考直/私小學比較難,自己住址校網又唔好,所以唔知點揀,請各位媽媽幫幫忙俾D意見我,謝謝!

培道—有學劵
1)學術淺
2)100%直升小學,但聽聞今年自己幼稚園生都要interview

崇真國際班-冇學劵
1)2hrs英文、1hrs國語,語境好
2)70%可以上小學,要面試

從我的 iPhone 傳送

bibi0531 發表於 15-1-5 11:24

阿女有呢兩間K1offer , 其實應該post 去談幼稚園,但呢兩間有小學backup,所以 ...
今時今日梗係要間可以100%直上
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

祟小學費都幾貴,而且課程內容你硏究下係咪你杯茶先。if yes, 以今年崇幼國際有崇小offer的%都算高。本地班就少d。
培幼係淺d,但上培小已滿足就揀佢啦。就算interview都係篩幾個真係唔太得。

如想玩大抽獎要留意。今年計崇小唔可以抽培小可以。

祟真, 0-6歲小朋友學語言黃金時期. 小朋友語文底子打得好, 將來考小學讀小學競爭力都好些. 崇真國際班考直資私小都好強, 另外, 崇真train 怕羞、慢熱小朋友變得大膽主動都有一手.

回覆:培道 vs 崇真

給參考…^^
囡囡讀緊國際部K3,學習外語非常好,返學好開心,返屋企會分享好多學習到嘅知識!
依今年同學仔考直私嘅成績很不錯。
反而不多同學留番崇真小學^^但其實大部分都考得番入小學部。
若果是基督徒,崇真更適合!
*個人意見*

引用:給參考…^^ 囡囡讀緊國際部K3,學習外語非常

原帖由 jollymami 於 15-01-05 發表
給參考…^^
囡囡讀緊國際部K3,學習外語非常好,返學好開心,返屋企會分享好多學習到嘅知識!
依今年同學仔 ...
請問崇真學術上是否好深、谷?課程和本地班是否不同?

回覆:bibi0531 的帖子

我覺得程度適切,功課量也合適,主流同國際分別主要是班主任是local or net

引用:我覺得程度適切,功課量也合適,主流同國際

原帖由 jollymami 於 15-01-05 發表
我覺得程度適切,功課量也合適,主流同國際分別主要是班主任是local or net

...
多謝你嘅分享

崇真上小學機會低,且基崇只係band2b,若你唔係住沙田,沙崇又無機,因沙崇band1A, 我會選培道

回覆 kufubaby 的帖子

今年崇小沒有話唔可以大抽獎吖。

bibi0531 發表於 15-1-5 11:24

阿女有呢兩間K1offer , 其實應該post 去談幼稚園,但呢兩間有小學backup,所以 ...
培幼唔駛in, 今年hold咗百一個位, 小學部外校生要爭崩頭。

你最好confirm一下國際班入崇小的比例, 係咪真係70%, 因為主流班百份比無咁高。如果係都可以諗諗。另外, 幼稚園讀國際班, 咁你上小學係咪又係國際班先, 國際班學費好甘喎。如果小學上番主流班, 咁你就要諗下主流部係唔係你杯茶, 中學又點plan。如果基崇你都like, 梗係無問題啦, 否則, 深水埗校網唔多靚仔喎。

始終, 你哋龍B係要考慮多D既, 養個小龍女真係唔係咁易。我隻牛魔王, 雖然辛辛苦苦, 但就唔駛同咁多人爭, 好D。

我個囡既情況係培道同禮賢(幼稚園offer), 家住荃灣區,兩間都心儀,以學術計似乎禮賢好d,以穩陣計就應該揀培道,心大心細中…

細寶寶 發表於 15-2-22 23:53
我個囡既情況係培道同禮賢(幼稚園offer), 家住荃灣區,兩間都心儀,以學術計似乎禮賢好d,以穩陣計就應該揀 ...
如果都係龍囡, 我會揀培幼, 到時in禮小。

培道100%直上, 崇真小學收不多崇幼生, 因我考到崇小發覺收外校生多, 龍B我會選培道

little_yolky  係, 龍細B唔可以太進取。   發表於 15-2-23 16:21