用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 五歲仔想培養學數興趣, 想揾數學故事書 ...
go

五歲仔想培養學數興趣, 想揾數學故事書 [複製鏈接]

醒目開學勳章

亞仔K3, 過完農曆年學校才開始學加減數, 佢小肌麻麻, 不想比佢學出面的奧數公文數珠心算, 有冇好的數學故事書推介? 因佢好喜歡聽故事, 學校老師話佢數學資質好同好有興趣, 佢學校課程淺, 所以想趁仲有半年K3好得閒時打好小小底上小學

0    0    0    0

不如先多訓練小肌肉?小学時寫字慢或寫得唔好,对做功課默書測考都会麻煩。

you may like this one but its in english.
Bedtime math / Laura Overdeck ; illustrated by Jim Paillot.
Overdeck, Laura

醒目開學勳章

引用:不如先多訓練小肌肉?小学時寫字慢或寫得唔

原帖由 Yanamami 於 15-01-05 發表
不如先多訓練小肌肉?小学時寫字慢或寫得唔好,对做功課默書測考都会麻煩。 ...
都有另外訓練小肌, 但見佢數學有資質, 唔想佢要寫住學, 所以想和他說故事

Yanamami    發表於 15-1-5 20:41

回覆:piglet0529 的帖子

叮噹有套漫畫有教數學的,係利用漫畫形式教,因為是親友給的2手書,小女4歲已經愛上自己翻書看,當時根本未適合她睇,我從沒引導,她只是略看過電視卡通的叮噹,我估因為這樣愛上

Bernice

醒目開學勳章

引用:叮噹有套漫畫有教數學的,係利用漫畫形式教

原帖由 QOOGIRLZOE 於 15-01-10 發表
叮噹有套漫畫有教數學的,係利用漫畫形式教,因為是親友給的2手書,小女4歲已經愛上自己翻書看,當時根本未 ...
幾好喎我仔都like叮噹

呢個topic應該移去"開卷有益"?

可以考慮"數學奇兵系列"
http://www.edu-kingdom.com/forum ... =2953320&extra=
‹ 上一主題|下一主題