用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區B1 越睇越亂, 求指點
go

東區B1 越睇越亂, 求指點

男仔, 全級排名  P5上學期 頭15% , 呈1頭 23% ,  呈2 頭25%
佢小四時位置約全級40-50%左右

中基會報

自行本來想 1.婦女會 (好搏) , 2港島民生(穗陣)

但再三睇D資料, 民生嘅科目真係得學術,仔唔係好想

筲官除左個地點,其他我同佢都中意
聖馬可又冇深入了解過, 但有早幾年嘅畢業生讀緊,讚不絕口

我地本身無宗教, 民生都聖馬可都有宗教, 變左又要讀多一科, 有D擔心

另外就係已知 婦女同民生會係同一日INTERVIEW, 雖然唔係100% 有機會有得IN,

真係越諗越唔知點算

中基3月會知結果,如果收左放棄津貼值唔值得?

王家爸爸  基本上合理  發表於 15-1-6 12:50
elbar  選擇合理  發表於 15-1-4 22:44

引用:男仔,+全級排名++P5上學期+頭15%+,+呈1頭+2

原帖由 patpat234 於 15-01-04 發表
男仔, 全級排名  P5上學期 頭15% , 呈1頭 23% ,  呈2 頭25%
自行本來就係搏,無話一定穩,我見你中基小西灣交通都ok, 咁筲官都應該唔係太唔方便,同一日interview, 到時真係有得interview 咪就下時間或同學校商議改時間,讀直資無話抵唔抵,反正都只係可以讀一間學校,無take two, 無可能假設如果當時咁咁咁,又會點點點... 隨心而行,放鬆心情

引用:Quote:原帖由+patpat234+於+15-01-04+發表

原帖由 cchan2002 於 15-01-06 發表
自行本來就係搏,無話一定穩,我見你中基小西灣交通都ok, 咁筲官都應該唔係太唔方便,同一日interview, 到 ...
你係阿仔班主任講嘅野一樣

引用:Quote:原帖由+cchan2002+於+15-01-06+發表

原帖由 patpat234 於 15-01-06 發表
你係阿仔班主任講嘅野一樣
後話,如大機會是band 1, 今年區內亦有足夠學位,咁慳番d錢亦無可囗非,直接抽仲好,反正中基亦不是什麼神校,中婦、民生....咪差唔多,中基照報,interview 在自行interview 前,正好提供一個實戰機會,對自行interview 有幫助!

引用:Quote:原帖由+patpat234+於+15-01-06+發表

後話,如大機會是band 1, 今年區內亦有足夠學位,咁慳番d錢亦無可囗非,直接抽仲好,反正中基亦不是什麼神 ...
真係同仔班主任講嘅野一樣

patpat234 發表於 15-1-4 22:13
基本上是合理的,但首先,你要找小學去年的數據,看看頭25%,是否仍然是B1。如果是邊緣人,取中基,放棄大抽獎可能是值得的。

回覆 王家爸爸 的帖子

Is your son's banding (what you said band 1) is estimated by you or advised by teacher?  Be careful of the grading.

王家爸爸 發表於 15-1-6 12:53
基本上是合理的,但首先,你要找小學去年的數據,看看頭25%,是否仍然是B1。如果是邊緣人,取中基,放棄大 ...
學校近幾2,3年都有33%以上入英中

patpat234 發表於 15-1-6 13:27
學校近幾2,3年都有33%以上入英中
那我覺得你真的要仔細 check 下小朋友在學校的排名。港島區學校三分之一入英中,可能意味著只有四分之一是B1生。

王家爸爸 發表於 15-1-6 13:31
那我覺得你真的要仔細 check 下小朋友在學校的排名。港島區學校三分之一入英中,可能意味著只有四分之一是B ...
學校排名30/128

patpat234 發表於 15-1-6 13:34
學校排名30/128
每科分數平均嗎?如果每科分數平均,應該是B1生。但如果每科分數不太平均(尤其是有一科特別差),仍然有機會是邊緣人。

王家爸爸 發表於 15-1-6 13:45
每科分數平均嗎?如果每科分數平均,應該是B1生。但如果每科分數不太平均(尤其是有一科特別差),仍 ...
呢樣都係我擔心的,......除左中文8字頭, 其他都有9字
中文佢嘅段意理解好差, 基本上佢每次都係呢PART 失好多分, 另外就係聆聽唔多得
但佢係作文同說話分數都高,先拉返個總分

引用:Quote:原帖由+cchan2002+於+15-01-06+發表

真係同仔班主任講嘅野一樣
咁我係咪可以轉行教書?!

引用:Quote:王家爸爸+發表於+15-1-6+13:31+那我

學校排名30/128
我建議盡量睇下其他同區小學派位情況,可以評估自己小學係區內水平,如果是中或中上,那估計1/3是區內band 1就合情合理,雖然今年係以10/12兩屆作調整,但同一間小學,一兩年又會差得幾遠?!

回覆:cchan2002 的帖子

如可以,問下學校舊年相若名次的派了去什麼中學,會好有參考價值的。會否有東區三寶或筲官等的B1校。

引用:Quote:patpat234+發表於+15-1-6+13:34+學校

原帖由 王家爸爸 於 15-01-06 發表
每科分數平均嗎?如果每科分數平均,應該是B1生。但如果每科分數不太平均(尤其是有一科特別差),仍 ...
分數不平均有影響嗎?呈分試的名次唔係根擔教署既標準得出嗎?學校呈上教署唔係只呈名次,不呈分數嗎?請指教

引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+15-01-06+發表每

原帖由 happy+ 於 15-01-06 發表
分數不平均有影響嗎?呈分試的名次唔係根擔教署既標準得出嗎?學校呈上教署唔係只呈名次,不呈分數嗎?請指 ...
每間學校每次呈的是此次考試考生校內名次(當然是按科比重得出),但去到教署,不同學校點比較?就是用10/12小學畢業生考的PS1作調整,例如A校好叻,咁佢考中間50果個ps1嘅分可能比B校考全級30嘅分數高,去到全區排,咁A校考50可能係band 1, B校考30可能係band 3, 呈一次都難估,因有10,12兩個分,依家仲要呈三次合埋計,係可能差好遠

BBKDWLAM 發表於 15-1-6 15:04
如可以,問下學校舊年相若名次的派了去什麼中學,會好有參考價值的。會否有東區三寶或等的B1校。

...
2013 年
民生 11
婦女會 7
中華基金 6
張祝珊 4
庇理羅士 3
嘉諾撒 3
筲官 2
皇仁 1
華仁 1
聖保羅男女 1
聖馬可 1

引用:Quote:原帖由+happy++於+15-01-06+發表分數

每間學校每次呈的是此次考試考生校內名次(當然是按科比重得出),但去到教署,不同學校點比較?就是用10/1 ...
同一間小學畢業生得PS1分咪照排,如排30位係70分,咁你今屆校內排30咪得70分囉,10一個分12一個分除2咪你呢次呈分試實得分數,但你話點估?!

happy+ 發表於 15-1-6 15:06
分數不平均有影響嗎?呈分試的名次唔係根擔教署既標準得出嗎?學校呈上教署唔係只呈名次,不呈分數嗎?請指 ...
如果有一科成績特別低,這科分數標準化後會是負數,拖累了整體得分。