用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教8月出生的男仔,可否做大B,明年再面试PN班? ...
go

請教8月出生的男仔,可否做大B,明年再面试PN班?

请教大家,2013年8月出世的男仔,可否做大B,明年再面试PN班?家姐11月份的,K3准備多讀一年。屋企係中西區,偉思、迦南和聖雅各的PN班哪家好些?

引用:请教大家,2013年8月出世的男仔,可否做大B

原帖由 Luoluo88 於 15-01-04 發表
请教大家,2013年8月出世的男仔,可否做大B,明年再面试PN班?家姐11月份的,K3准備多讀一年。屋企係中西區 ...
8月b, 為什麼要做超大b呢?考小一會唔會無左適齡分呀?明年考K吧。

想大點考私校把握大點!

回覆:請教8月出生的男仔,可否做大B,明年再面试PN班?

冇可能,大部份幼稚園都有出生日期限制

另外,小一自行分配學位會少了適齢分

如果8月出世,係超齡啦,會唔會有學校收

就是擔心會超齡所以想求教有冇8月之前的超大B!謝謝

你唔擔心學校會以為你發展遲媛?
超大B點都有條"deadline", 整整下七月B又去做超大大大。以我understanding , 9月以後出生才有資格做超大B

引用:就是擔心會超齡所以想求教有冇8月之前的超

原帖由 Luoluo88 於 15-01-05 發表
就是擔心會超齡所以想求教有冇8月之前的超大B!謝謝
可以試超大考培正,但都未必一定考到。冇就疊埋心水繼續上

謝謝大家,看來8月的仔唔可以遲讀一年。

考小一的時候,幾個月的年齡優勢已經不明顯了

其實小一差幾個月真係無優勢,想當年我自己都係細b, 但我小一上學期在某名校都考第3,叻過好多大b  

每個人的狀況不同,如果有須要遲一年係啱。不過8月應該冇辦法做超大b
  ,多數學校都有寫9月1日以後出世至隔年的12月31