用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 PN 前 playgroup?
樓主: charchar2001
go

PN 前 playgroup? [複製鏈接]

回覆:PN 前 playgroup?

蒙特梭利一般收費貴嗎?

chekenken 發表於 15-1-5 22:04
請問bambino 幾大可以開始上呀?
Bambino同Intelligence 都係識行就上得。

charchar2001 發表於 15-1-8 17:26
蒙特梭利一般收費貴嗎?
同其他唱遊playgroup差唔多.
不過因為佢一堂差唔多2個鐘, 一星期最少上2-3日, 所以一個月既學費好似比其他貴, 不過計返一個鐘其實差唔多.
就算貴d都合理, 導師又要有牌, 師生比例又低, 因為家長唔入去上堂。

回覆:PN 前 playgroup

我囝囝上左bambino四個月,佢返左之後係有明顯唔同左,應該比佢返到開學

上過CDPA PN前playgroup, 小朋友係學到指令,坐定定同tidy up,但逐漸增加與家長分離時間,最後令小朋友自己完全單獨上堂的方式,我覺得要每日上先最有效。

引用:上過CDPA+PN前playgroup,+小朋友係學到指令

原帖由 liliankaykay 於 15-01-09 發表
上過CDPA PN前playgroup, 小朋友係學到指令,坐定定同tidy up,但逐漸增加與家長分離時間,最後令小朋友自 ...
每日上好貴,又無咁多時間

CPDA pre-sch PN 好似有得選擇,唔一定日日上,可以一星期上二,三日。詳細你打去問問。我自己覺得CPDA同蒙特梭利訓練的是不同的,睇媽媽想要乜。

引用:CPDA+pre-sch+PN+好似有得選擇,唔一定日日

原帖由 emilylmt 於 15-01-14 發表
CPDA pre-sch PN 好似有得選擇,唔一定日日上,可以一星期上二,三日。詳細你打去問問。我自己覺得CPDA同蒙 ...
CPDA邊間好D?質素好似比較參差,有D, JM 分享比較機械式

emilylmt 發表於 15-1-14 15:03
CPDA pre-sch PN 好似有得選擇,唔一定日日上,可以一星期上二,三日。詳細你打去問問。我自己覺得CPDA同蒙 ...
請問大約幾錢一堂?

引用:我囝囝上左bambino四個月,佢返左之後係有

原帖由 happyjellybb 於 15-01-09 發表
我囝囝上左bambino四個月,佢返左之後係有明顯唔同左,應該比佢返到開學

...
係呀。
果種唔同我唔知點講,唔係話佢識多左d咩。係一d行為上既進退,唔係表面上識講abc。
好似同佢講換片,佢自己沖去拎條片俾我,換完自己扔左條片。好多野唔駛我刻意叫佢做,佢自己自動做。
好多人覺得我2個囡乖巧,以為佢地係天生好易教,但我可以講其實佢地2個都係超硬頸同臭脾氣。:;pppp:
所以我好開心俾我知道montessori呢個教學法。

引用:CPDA+pre-sch+PN+好似有得選擇,唔一定日日

原帖由 emilylmt 於 15-01-14 發表
請問CPDA要訓練咩?我比較蠢,上左一個月都睇唔出。

上過cpda個老師好有愛心,但不太特別,主要學聽指令,tidy up~D歌好夾硬來^^''

仲有double star (5星級),有半堂係外藉,除此之外,麻麻地。

而家上praise education,個老師好有愛心,有好多年經驗,目前最好呢間,雖然細D,但感覺親切,黎緊番足1-5~(pre school)每堂2.5hr~好似番n班咁,好似話可以幫佢戒片。$2800/月

3間都喺旺角/尖沙咀上,pkaygroup $160左右/堂。

引用:上過cpda個老師好有愛心,但不太特別,主要

原帖由 kayho_ka 於 15-01-29 發表
上過cpda個老師好有愛心,但不太特別,主要學聽指令,tidy up~D歌好夾硬來^^'

仲有double star (5星級) ...
一班有幾多同學仔?家長一齊上嗎?

引用:Quote:原帖由+kayho_ka+於+15-01-29+發表上

原帖由 charchar2001 於 15-01-29 發表
一班有幾多同學仔?家長一齊上嗎?
如果playgroup家長可一齊上,pre school就BB自己上。人數唔定嫁,因為有人試堂就加人入去,星期六就多D人,大概8-10個BB。

引用:Quote:原帖由+charchar2001+於+15-01-29+發

原帖由 kayho_ka 於 15-01-29 發表
如果playgroup家長可一齊上,pre school就BB自己上。人數唔定嫁,因為有人試堂就加人入去,星期六就多D人, ...
有試堂嗎?

引用:Quote:原帖由+kayho_ka+於+15-01-29+發表如

原帖由 charchar2001 於 15-01-30 發表
有試堂嗎?
有呀,你上網搵佢website再打去約丫

瑞吉歐教學的playgroup好嗎?有沒有JM可以分享一下?

引用:瑞吉歐教學的playgroup好嗎?有沒有JM可以

原帖由 charchar2001 於 15-02-03 發表
瑞吉歐教學的playgroup好嗎?有沒有JM可以分享一下?
沒有人上過??

charchar2001 發表於 15-1-4 17:49
有冇人可以分享一下cpda?
個人覺得CPDA都幾好又幾就腳,不過發覺呢度一有人讚CPDA就有D人會好大反應... 建議媽媽你都係自己親身去試堂感受下啦 ^_^
‹ 上一主題|下一主題