用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖心
go

聖心

有沒有家長為女兒選聖心?

王家爸爸  是嘉諾撒聖心書院嗎?  發表於 15-1-5 12:56

回覆:聖心

聖心好少位,我兩囡兒的兩年全級都無人選自行,放大抽獎都不放前面。

王家爸爸  兩年?  發表於 15-1-5 12:52
CFSS & SSGC

引用:聖心好少位,我兩囡兒的兩年全級都無人選自

原帖由 sum-yan 於 15-01-04 發表
聖心好少位,我兩囡兒的兩年全級都無人選自行,放大抽獎都不放前面。

...
乜唔係有58個自行位嗎?所有人都報得喎!

王家爸爸  從今年開始   發表於 15-1-5 12:52

聖心不是今年才開放給非直屬小學學生參加自行派位嗎?

點解今年會放58個位出黎? 知道點解先報吧...

王家爸爸  想要保持好成績。  發表於 15-1-5 12:54

引用:點解今年會放58個位出黎?+知道點解先報吧..

原帖由 Sindy 於 15-01-04 發表
點解今年會放58個位出黎? 知道點解先報吧...
因為想收出面D叻學生囉!marymount 都係咁啦!

回覆:聖心

好似今年斷左龍。

bb560 發表於 15-1-5 07:22
因為想收出面D叻學生囉!marymount 都係咁啦!
聽到就唔係咁喇.. 同聖心D家長收下風先啦

fatman69 發表於 15-1-5 12:25
好似今年斷左龍。
直屬關係無變, 唔可以話係斷龍.
只不過以往extra會優先留俾直屬小學既學位而家變番公開招生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:聖心不是今年才開放給非直屬小學學生參加自

原帖由 Unclejt 於 15-01-04 發表
聖心不是今年才開放給非直屬小學學生參加自行派位嗎?
肯定去年是有的,因只有數個學位,太冒險了,而我們意向SSGC(入咗)和YWGS,所以自行聖心無份,大抽獎亦放在第6~7位。

CFSS & SSGC

公開招生又未必一定減少收直屬小學學生。衹是學校嘅選擇彈性大D。睇番舊年私小有2x個走咗去DGS/SPCC/HYS/BPS/YWGS/SSGC,其實好影响未來SHCC 嘅DSE成績同英中的地位。

要保英中地位,不然將被教署降級。幾十年都不考慮收外生,小心。但南區的學生也可把握機會。

去年冇開放...係今年先開放啦。 我囡囡係去年小六生,當時都係同以往一樣,我囡個老師比申請紙我哋去面試既。( 我囡小學係讀天主教學校,但唔係聖心小學 )

去年自行第一係見聖心,但最後我冇放聖心甲一,因個囡見完間學校一D都唔喜歡。
你或許擁有無限的財富You may have tangible wealth untold 一箱箱的珠寶與一櫃櫃黃金Caskets of jewels and coffers of gold 但你永遠不會比我富有----Richer than I you can never be 我有一位讀書給我聽的媽媽I had a mother who read to me
by美國詩人 Strickland Gillian [朗讀的媽媽]

LingChiBaBa 發表於 15-1-5 23:27
公開招生又未必一定減少收直屬小學學生。衹是學校嘅選擇彈性大D。睇番舊年私小有2x個走咗去DGS/SPCC/HYS/BP ...
間間都係咁...你收人既...人收你既...小執位難免喎 ~~~

王家爸爸   Agree  發表於 15-1-6 11:11

回覆 mcl203 的帖子

就係之前自行少收街外學生。

不過會唔會較prefer students from 嘉諾撤會sister school

LingChiBaBa 發表於 15-1-6 00:12
回覆 mcl203 的帖子

就係之前自行少收街外學生。
因2間聖心加埋有9-10班...中學得6班....仲要統一留15%俾街外...無計~~~

回覆 Mayflowers 的帖子

我諗唔會囉。如果係,行舊制就OK。

引用:+本帖最後由+錡E+於+15-1-6+00:36+編輯+\

原帖由 錡E 於 15-01-05 發表

去年冇開放...係今年先開放啦。 我囡囡係去年小六生,當時都係同 ...
唔好意思!純粹個人意見,我喜歡聖心書院多過你個囡讀緊個間DD!

回覆 bb560 的帖子

嗯! 論學術同名氣聖心一定係比我女而家讀緊果間好。( 我親朋好友都係話聖心好,話我傻甲一唔揀佢反而放甲二)

但個人觀感: 當日我有陪我女去聖心面試,(我係校門外面空地等) 學校環境比我印像麻麻,可能附近建築物都比較高,企係校門道比我感覺人像井底之蛙、壓逼感好重,當日剛好見到學生係小食部練歌可以話係佢地因為專心掛,對附近既人冇乜親切感,其實一直都覺得呢間學校D學生都比較淑女有小小高傲,欠缺小小活潑啦。

我個女面試完出嚟回應係.... 一直以為呢間學校D姊姊英文好勁,但同佢講野個D英文都唔係好流暢既 (另一個同我女同校一切去面試既女仔回應都係一樣。) 我女話D姊姊好惡下,冇笑容,D老師又係咁..... 又話學校舊、課室細... 個女對呢間學校一D好感都冇 !

最後放棄甲一聖心,揀而家呢間放甲一係因為我個女去面試時呢間學校比佢同我既感覺好好,(呢間遲過聖心面試 ) D師姊好親切好活潑,老師好好人,環境好靚。因為我個女個樣唔似華人,所以D姊姊見佢都同佢講英文,又主動問佢識唔識睇中文,呀女話D姊姊英文講得比之前佢以為好勁既學校D姊姊順暢。另外、呀女面試時家長就去會客室同校長交談同發問,校長好親切唔會比你覺得佢高高在上,仲好細心咁安排為唔識廣東話既家長一位學生坐旁邊單對即時英語、普通話翻釋 。( 呢一點比我印像好深,係呢間學校感覺係被重視受歡迎、學校透明度亦比較高,相反、第一間去面試既學校係高高在上,感覺係我去求佢,學校既透明度亦唔高。) 加上我個女係比較活潑好動,唔係小家碧玉純學術型個隻,最後我揀一家適合佢性格既學校而放棄人哋眼中最強既學校。

我個好朋友個女係聖心而家F4,我都有同佢八過下佢對學校既感覺... 佢回應係 街外人睇佢好勁,其實係無我哋諗既咁,朋友對學校最有意見係D老師啦,但無可否認D學生係好乖有D真係好叻。

你或許擁有無限的財富You may have tangible wealth untold 一箱箱的珠寶與一櫃櫃黃金Caskets of jewels and coffers of gold 但你永遠不會比我富有----Richer than I you can never be 我有一位讀書給我聽的媽媽I had a mother who read to me
by美國詩人 Strickland Gillian [朗讀的媽媽]