用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 需要等華夏盃成績才交表嗎
樓主: ahchufong
go

需要等華夏盃成績才交表嗎

回覆:需要等華夏盃成績才交表嗎

部份奧數比賽,網上公佈嘅得獎名單,可以睇埋排名,所以學校要知道學生嘅真正實力,其實一目了然,一等獎排前排後,可能等於1A同1C嘅分別!與其參加多個比賽,不如揀兩三個有代表性嘅參加,中學要揀嘅,已有足夠嘅資料!

當然視為興趣,參加比賽都幾好玩架!

chun媽 發表於 16-1-16 09:58
亞仔數學一向唔錯,去年小四時,報名華夏盃,做下D past paper, 發覺自己好多唔識做,我husband以前讀engin ...
所以我讓小朋友玩奧數或參加比賽,目的是培養解難能力和態度,除非為了充實個portfolio,比賽結果無需太介意。其實不是每個數學成績好的小朋友都願意玩奧。有心去挑戰解難已經係贏家!

austism 發表於 15-1-5 18:57
BPS講到明學術上的獎項唔會計分
請問如果係校隊代表學校出去比賽得嘅獎狀是否對自行有幫助呢? ( e.g. 籃球 & 游泳 ) Thanks!!

引用:Quote:austism+發表於+15-1-5+18:57+BPS講

原帖由 陳莎莎 於 16-01-20 發表
請問如果係校隊代表學校出去比賽得嘅獎狀是否對自行有幫助呢? ( e.g. 籃球 & 游泳 ) Thanks!! ...
我上年報,今年換左校長,好似改左,最好上網check 下

引用:Quote:kittylam+發表於+16-1-7+11:19+同華

原帖由 5kin 於 16-01-08 發表
華厦盃不就是HKMO搞手嗎
還有一個多元智能杯,如果次次都一等獎金獎,我相信那間學校都喜歡!

回覆 moon.ng 的帖子

如果沒有更有認受性嘅數學比賽獎項,而報名表仍有空位,
填咗總比唔填好

中學應該會知道邊個比賽係有錢就有得報,
邊d一定要經小學推薦先有得參賽,
亦分別都各比賽嘅得獎比例同準則,
家長申報時要自己排一排次序

引用:回覆+moon.ng+的帖子 如果沒有更有認受性

原帖由 5kin 於 16-04-11 發表
回覆 moon.ng 的帖子

如果沒有更有認受性嘅數學比賽獎項,而報名表仍有空位,
我認識一個普通學校學生上年就入讀到皇仁,都是因為奧數很多獎和全級第三名入到,沒其他功能的。但是如果是二等獎銀獎去面試一等學校就作用不大。

我覺得呢兩個認受性高d

http://event.locktao.edu.hk/

http://hkpmc.cswcss.edu.hk