用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國 gce past paper
go

英國 gce past paper

各位

請問在那裡可以 download 免費嘅英國 gce past paper?

Thanks!

英國 學校內可download 或 本地5** for DSE 有27 years  past paper ( dse +ce+AL)幾十元一本,今次有買帶去

dsedse 發表於 15-1-4 16:57
英國 學校內可download 或 本地5** for DSE 有27 years  past paper ( dse +ce+AL)幾十元一本,今次有買帶去 ...
邊度有得買?商務?三聯?誠品?

大書局有三聯,是HK Al 至2010年版,二手books shop $50 for 三本,現英國新 Al 是二年才考,所以 學校內可download 是最新的.

而家讀緊YR12,
咁今年6月使唔使考AS?
定話出年先1次過考AL?

dsedse 發表於 15-1-4 17:31
大書局有三聯,是HK Al 至2010年版,二手books shop $50 for 三本,現英國新 Al 是二年才考,所以 學校內可down ...
點解3個試編埋1本咁奇怪?如果浄係考AL,其餘嗰D試卷咪冇用囉?

回覆:英國 gce past paper

英國地土練習多理解,少練習題,不過AL包括DSE內容,買佢算平,靚,正,可去商務看英國AL練習又貴又悶

dsedse  thx  發表於 15-1-5 13:08

brother4 發表於 15-1-5 10:43
英國地土練習多理解,少練習題,不過AL包括DSE內容,買佢算平,靚,正,可去商務看英國AL練習又貴又悶

...
咁即係做埋DSE試卷?
定話只做AL試卷?
Thanks

AL試卷做埋DSE試卷

dsedse 發表於 15-1-5 13:30
AL試卷做埋DSE試卷
DSE 比 AL 會唔會難D?
會唔會唔識做?

你小朋友咁快就操試卷?

AL 會難過DSE,去之前主要操數 ,細是初中數較容易操,大個孩子操過但去到有很多唔適做

dsedse 發表於 15-1-5 14:50
AL 會難過DSE,去之前主要操數 ,細是初中數較容易操,大個孩子操過但去到有很多唔適做 ...
細是初中,
大個孩子是否今年YR12?
點解好多唔識做?

大個孩子是否今年YR12?yes
點解好多唔識做?問佢
你個孩子是今年YR12?好叻,樣樣都識:,是什麼科?

dsedse 發表於 15-1-5 21:08
大個孩子是否今年YR12?yes
點解好多唔識做?問佢
你個孩子是今年YR12?好叻,樣樣都識:,是什麼 ...
Sorry可能我問得唔清楚,我意思係如果你小朋友係YR12,咁上堂只有3個月時間,當然有好多未教唔識,所以點解咁早操卷?
另外,我小朋友樣樣都唔識,成績好差,所以想買定D卷比佢學期尾先做,唔知咁樣安排啱唔啱?

回覆 siufans 的帖子

我囡囡上年到英國讀Y12初段, 佢話好多嘢都係香港讀中四, 中五時已經教完, 所以比較輕鬆, 學校亦很早要學生操卷, 去到第二term 尾開始多新嘢學, 功課亦比較多, AS 考試前亦以操卷為主
致於past paper, 每個考試局网址內均可以download past paper, 例如:

AQA: http://www.aqa.org.uk/exams-admi ... rs-and-mark-schemes
OCR: http://www.ocr.org.uk/i-want-to/download-past-papers/

alee810 高手多嘢都係香港讀中四, 中五時已經教完, 輕鬆 功課亦比較多AS 考試前亦以操卷為主咁今年6月2015使唔使考AS?大家讀怎麼科?

alee810 發表於 15-1-6 10:59

我囡囡上年到英國讀Y12初段, 佢話好多嘢都係香港讀中四, 中五時已經教完, 所以比較輕 ...
Hi alee810

我囡囡 YR 7- YR11 都係英國讀,有好多都未學,我諗復活節要返HK惡補下!
另外,請問有無 Edexcel 嘅網址?

THANKS

dsedse 發表於 15-1-6 11:34
alee810 高手多嘢都係香港讀中四, 中五時已經教完, 輕鬆 功課亦比較多:thinking ...
HI dsedse

我個讀 Maths / Bio / Chem / Econ.
你個呢?

我都唔知到底今年6月2015使唔使考AS.
希望其他JM 可以解答下!

我個讀 Maths / Bio / Chem  如復活節要返HK惡補下遲少少,在英國要補一吓,可問學校安排補習....今次去帶兩打雞精,佢話常忘記,大家努力...

Edexcel past paper webstie:
http://qualifications.pearson.com/en/support/support-topics/exams/past-papers.html