用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇Band3生放棄自行呢?
go

有冇Band3生放棄自行呢?

如題!

回覆:有冇Band3生放棄自行呢?

點解要放棄??

好多,不過唔會喺呢度出現.
[

其實我之前都好似你咁諗想放棄,因為阿仔都唔夠資格,但去左好多學校 open day,我會睇佢要求,有d學校成績比重無佔太高分,而阿仔又鐘意間學校,所以我已經自行左啦!有一間就唔夠要求,但我問過佢話比 form 都會見,所以試試

點解要放棄? 除非你dream school係band1啫....

又係怪獸家長,唉。

醒目開學勳章

點解要未打就覺得輸硬?試下又唔駛錢既,
何況試左 有機會得,但唔試 就一定唔得!

有成功例子,band 2c都0K

Band 3 更要在自行階段力爭一些校風較佳的 band 2 尾/band 3 校吧?

回覆:yenk 的帖子

學生問題b1 尾b2頭都放棄自行,全程唔比家長知,收埋或者掉左自行表格。但抽獎入b2第一志願

一定要試, 無理由要放弃

醒目開學勳章

我囝去年也是Band3,派左Band3,但叩門去了Band2頭直資。而家全班考第五。
我覺得要睇小學程度深唔深,因為亞囝小學好深,又粗心大意,所以好努力都唔夠人好。
而家讀得幾輕鬆,佢鬥志返晒黎,希望考第一。
所以千萬不要放棄機會。

bb86    發表於 15-1-9 15:59
王家爸爸    發表於 15-1-9 15:57
wonglily    發表於 15-1-9 13:40
TAOTAOLEE    發表於 15-1-8 08:18

請問妳囝讀那間直資

引用:其實我之前都好似你咁諗想放棄,因為阿仔都

引用:我小兒係Band+3生,+成績麻麻,+2次呈分都係1

引用:Quote:原帖由+TAOTAOLEE+於+15-01-07+發表

原帖由 KT0603 於 15-01-08 發表
加油呀!
加油,比心機一定得!

上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

引用:我囝去年也是Band3,派左Band3,但叩門去了

原帖由 浪女 於 15-01-07 發表
我囝去年也是Band3,派左Band3,但叩門去了Band2頭直資。而家全班考第五。
我覺得要睇小學程度深唔深,因為 ...
我仔都係b3生,但我地放棄派位走去考直資,因為就算派位都係b3果啲中中,加上佢中文唔好,我又唔係好認同津校教學模式,最後入到b2a直資。

wonglily  都有個正面積極心   發表於 15-1-9 13:51

浪女 發表於 15-1-7 20:42
我覺得要睇小學程度深唔深,因為 ...
請問妳囝讀那間直資??