用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 油塘基督教中心 K1
go

油塘基督教中心 K1

請問油塘基督教中心一日有多少堂英文和普通話?  是否有NET? 一班有多少人? 小學多數會升邊間? 老師怎樣? 謝.

回覆 sanrio3607 的帖子

應是幾年新分校, 我都想知

應該係同九龍塘校一樣每日有20分鐘NET,一週兩次普通話

回覆 airyaoi 的帖子

請問每天20分鐘Net是否等同私校的英文時數?請問有用家在此校就讀的K1-K3家長可以分享一下此校的好與壞嗎?請指教!

回覆 ilikecoolcase 的帖子

私校每日幾多時間我唔太清楚,不過亦有可能間間唔同。亦要配合成個學校嘅語境。有部份幼稚園係英語主導,雖然NET堂時間可能係每日20分鐘,但其他學習都用英文為主,效果已好唔同。國際班嗰尐就更加唔駛講啦。我囡囡響中心幼稚園九龍塘校讀緊K2,老師唔錯。校園雖然細但大家好CLOSE,老師同姨姨都好上心,佢哋記得全部小朋友嘅名。證明佢哋有留意小朋友,起碼有心做。
我鍾意佢哋比較平實同低調,唔會搞乜嘢迪迪尼畢業禮,遊學團,網球班之類。家長都幾友善,好多都係家長或四大長老接送(當然一定有工人接送嘅小朋友),俾我感覺係其他家長都好關注小朋友,唔係就咁放低俾學校就算。呢個氛圍我覺得都重要㗎,因為同小朋友(即係你仔女嘅同學仔)性格同家庭教育有關。