用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 救恩學校 請問救恩學校係唔係活動教學?
go

請問救恩學校係唔係活動教學?

請問家長救恩學校係咪活動教學呢?

同傳統學校比,救恩算唔算push ?

救恩吾算push,算快樂學習果種。之前有個節目訪問了救恩校長,她講到有d字、有d知識,小朋友到時到侯一定識,何必逼佢辛苦超前...聽落應該係有心人。

有個舊鄰居,佢女今年讀小一,佢話基本上功課好少,小朋友返學開心,亦鍾意學習。不過當然,現實係上到高小,點都會緊湊d。

hkbulldog 發表於 15-1-4 09:03
請問家長救恩學校係咪活動教學呢?

同傳統學校比,救恩算唔算push ?
其實大家成日問邊間係活動教學, 咁你心目中既"活動教學"係點先?

人地話係, 唔代表符合你心目中既要求
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

你可以睇下呢個post
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2926625&extra=page%3D1&page=1

救恩語境如何呢?