用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Maryknoll小學比較傾向收那間幼稚園學生呢? ...
樓主: PurpleLove
go

Maryknoll小學比較傾向收那間幼稚園學生呢? [複製鏈接]

回覆:Maryknoll小學比較傾向收那間幼稚園學生呢?

最大機會人係搬本41網,年年都不少人中,不過最好有私校backup, 否則算聖家穩陣D,也是很好的女校

引用:最大機會人係搬本41網,年年都不少人中,不

原帖由 964000 於 15-01-04 發表
最大機會人係搬本41網,年年都不少人中,不過最好有私校backup, 否則算聖家穩陣D,也是很好的女校

...
搬net 41, 為抽聖家值嗎?

引用:Maryknoll呢两年都講明吾收外人叩門,吾知

原帖由 Jane1983 於 15-01-04 發表
Maryknoll呢两年都講明吾收外人叩門,吾知你搵宗教人士幫會吾會有用。

叩佢系難,因為拍膊頭的有力人士多 ...
識人早兩年叩入,小朋友係真正叻,實至名歸。

回覆 samchan2179 的帖子

識人插班入,亦係叻。
不過前年開始,放個牌係門口,吾接受閒雜人等叩,識飛都無用。

引用:Quote:原帖由+964000+於+15-01-04+發表最大

原帖由 winnietingting 於 15-01-04 發表
搬net 41, 為抽聖家值嗎?
同妳住那區比,聖家會好好多,我估你那區只有馬主啱你心水

引用:Quote:原帖由+winnietingting+於+15-01-04+

原帖由 angie0828 於 15-01-04 發表
同妳住那區比,聖家會好好多,我估你那區只有馬主啱你心水
thanks, 因我小朋友已有一間港島龍小在手,net 41我只會揀maryknoll, 值得放棄這間龍小。

引用:Quote:原帖由+angie0828+於+15-01-04+發表

原帖由 winnietingting 於 15-01-04 發表
thanks, 因我小朋友已有一間港島龍小在手,net 41我只會揀maryknoll, 值得放棄這間龍小。

...
你住馬鞍山返港島龍小?

引用:Quote:原帖由+winnietingting+於+15-01-04+

原帖由 wellmax 於 15-01-04 發表
你住馬鞍山返港島龍小?
搬了

引用:+本帖最後由+Jane1983+於+15-1-4+21:51+編

我識人前年叩入,我都知寫明無得叩佢都叩入先知佢勁

咁可能有宗教人士或有力人士寫信了,又或者portfoilio真係好能夠反映小朋友猛料。
其實自己和小朋友走過考小一的路,望返轉頭,其實小朋友真係叻,父母又肯為佢奔走、吾放棄,始終都去到好地方落腳。

引用:回覆+samchan2179+的帖子 咁可能有宗教人

咁可能有宗教人士或有力人士寫信了,又或者portfoilio真係好能夠反映小朋友猛料 ...
讚成我眼見叩入St  Mary , 聖家,Maryknoll 全部實至名歸!入男女拔,St Co ed 果D都係真正掂嘅學生!

三吾識七入的,多數有料到。
不過拉關係、舊生仔女、有亞哥家姐在讀的,識有d都幾流ga

不過做人係咁,講命講運。不過小朋友叻,父母又肯幫佢奔走,吾會懷才不遇的。

引用:回覆+samchan2179+的帖子 三吾識七入的,

係呀,識一個阿爸係old boy ,小朋友係ok但唔算outstanding

Jane1983    發表於 15-1-5 07:19

winnietingting 發表於 15-1-4 22:48
搬了
既然抽唔就到要係港島返學, 點解要抽MCS?
搬過港島12網抽灣仔3大女校, 或者搬去11網抽2間女校仲好
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+angie0828+於+15-01-04+發表

...
恭喜妳有校在手,原來甘快到你小朋友揀學校

引用:回覆+samchan2179+的帖子 三吾識七入的,

我識嗰D父母第二個穩入時就放軟手腳,所以始終比下去。我識有個妹穩入MaryKnoll嘅個亞媽最初俾間學卷佢讀咋,真係揾嚟攪,好彩讀咗一輪覺悟入番貓貓,你知喇,呢D case去邊間都收你插班嘅

Jane1983  第一個當寶樣,第二個當草養 :ha   發表於 15-1-6 08:55

引用:Quote:winnietingting+發表於+15-1-4+22:48

原帖由 hkpapa852 於 15-01-05 發表
既然抽唔就到要係港島返學, 點解要抽MCS?
搬過港島12網抽灣仔3大女校, 或者搬去11網抽2間女校仲好
...
如果是囝囝是否Net 41較好呢?

Moonlight819 發表於 15-1-5 22:07
如果是囝囝是否Net 41較好呢?
無私校做Backup既話,去41網搏LS唔得就係去孖寶或者過隔離求籤。不過12網都係差唔多。只要大家願意退一步去追求神校,機會係高好多
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

我聽聞今年有位數學好叻嘅女仔叩入mcs小一,不過唔知有幾真
而插小二,最好入到gh先,或者sfa,再全級考頭十名...

回覆:Maryknoll小學比較傾向收那間幼稚園學生呢?

請問maryknoll 小一叩門是否只接受41區學生(1-1-1)或 open to all 鬥實力?

‹ 上一主題|下一主題