用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有幾多人...琴日第一日就去交自行表格?
樓主: 月希
go

有幾多人...琴日第一日就去交自行表格?  

引用:Quote:Mrsleaf+發表於+15-1-3+23:25+為表誠

原帖由 月希 於 15-01-04 發表
一早有心水?又係小朋友LV?小朋友冇升冇跌所以可以第一日就去交表?
請問咩叫五條一?咩叫LV?
我聽唔明

bb560 發表於 15-1-4 18:43
嘩!月希,你唔好咁緊張啦!你老公無俾意見你咩?唔好張D壓力放哂係自己都!好辛苦架!再唔係, ...
我老公當然唔會有意見...佢根本從來都冇理過仔仔...
仔仔從來都係我搞掂...成績咁多年黎都中規中舉...冇野要佢煩...

佢連仔仔讀邊間學校..幾年班幾多歲...都要諗過計過先答得出..
你話咁既情況佢有乜意見?

壓力係有..不過又唔算太多...
我係緊張...因為一交左表就冇回頭...
係自己的可能冇咁緊張...係仔仔的..左右到別人的一生...
就覺得唔錯得...

雖然我信係讀到書邊間學校都讀到...係正直誠實的人,係邊間學校都可以係好學生..
不過...我自己經驗...當年我媽唔睇成績,只求近屋企....求其填..最後派左間BAND 5學校...
咁多年黎..我都對依點唔高興....
如果當年我媽有認真的揀好D...我既人生會唔會再豐盛一D呢?

我唔想仔仔將來會好似我咁諗....覺得升中間學校揀得唔好...

lalalam27 發表於 15-1-4 19:56
請問咩叫五條一?咩叫LV?
我聽唔明
五條一我都唔知係乜...
LV係level....

醒目開學勳章

月希 發表於 15-1-4 15:41
我依家TARGET既都係B1C的學校多..得一間B1B的...不過我又怕太進取....最後入唔到..大抽獎又唔好...
咪又係 ...
明天先派成績表, 所以會12/1後先交表, 會選一間B1A, 一間B1B。 另外, 報了兩間直資, 如直資收左就不用煩

引用:Quote:月希+發表於+15-1-3+17:39+所以我重

原帖由 Mrsleaf 於 15-01-03 發表
為表誠意, 我昨天已交, 希望係揀人interview時會有加分啦.
唔會加分,你全港個list 排得高就有分加

上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

引用:Quote:bb560+發表於+15-1-4+18:43+嘩!月希

仔仔從來都係我搞掂...成績咁多年黎都中規中 ...
我果個年代,校長同我阿媽講叫我選出外區讀,因為成績好多選擇,點知佢選最近屋企的!

所以我為我d小朋友選擇適合而不是近屋企的。暫時,我覺得自己選得好啱。等我女派埋中學,我算任務完成了。

引用:Quote:bb560+發表於+15-1-4+18:43+嘩!月希

仔仔從來都係我搞掂...成績咁多年黎都中規中 ...
我老公直頭有人問個小朋友讀幾年班佢都答錯

austism 發表於 15-1-4 22:52

貴人多健忘

peggy 發表於 15-1-4 21:43
明天先派成績表, 所以會12/1後先交表, 會選一間B1A, 一間B1B。 另外, 報了兩間直資, 如直資收左就不用煩 ...
能選1A的學校..即係小朋友本身都係B1生...我覺得咁唔係已唔駛愁咩?我仔係邊緣人....就愁爆

austism 發表於 15-1-4 22:50
我果個年代,校長同我阿媽講叫我選出外區讀,因為成績好多選擇,點知佢選最近 ...
其實我都唔知選得岩唔岩...但係我唔會為近而選屋企附近的學校...
點都要睇番BANDING,校風果D先得

咁又當然..返學路程我都會諗...都會想搵D返學方便又好的學校...
唔係日日轉車返學都咪話唔辛苦

austism 發表於 15-1-4 22:52
我老公最後都係問我,等我答的....
佢唔會自己答...有人問佢..我唔在場佢係會打比我問的

回覆:有幾多人...琴日第一日就去交自行表格

月希,我囡的班主任叫我們自行一定要選擇最喜歡的。。。。。

醒目開學勳章

月希 發表於 15-1-5 15:04
能選1A的學校..即係小朋友本身都係B1生...我覺得咁唔係已唔駛愁咩?我仔係邊緣人....就愁爆
...
最弊荃灣區只得4間英中

月希 發表於 15-1-5 15:07
我老公最後都係問我,等我答的....
佢唔會自己答...有人問佢..我唔在場佢係會打比我問的
...

哈哈哈! 細細聲同你講呀.
我都答錯呀, 九月唔記得升左班.
有次打電話去學校我都要諗一諗細囡讀邊班
因為通告呀手冊都係阿囡寫, 無印象, 班主任叫阿囡下次媽咪寫返

揀中學都係大家商量既, 其實我講晒咁囉<=佢地覺得
所以又唔係唔CARE細囡, 只係一時無記上心者.

peggy 發表於 15-1-5 16:33
最弊荃灣區只得4間英中
但在不遠的葵青區有很多,兩區加在一起有十幾間英中。

JoeyJoey 發表於 15-1-5 16:20
月希,我囡的班主任叫我們自行一定要選擇最喜歡的。。。。。
我仔班主任

peggy 發表於 15-1-5 16:33
最弊荃灣區只得4間英中
但係自行唔一定本區嘛...誇去邊都得....有能力的...去邊都掂

素兒 發表於 15-1-5 16:34
哈哈哈! 細細聲同你講呀.
我都答錯呀, 九月唔記得升左班.
有次打電話去學校我都要諗一諗細囡讀邊班mouth ...
口答我唔會錯...
但係有時我填表...我都會寫錯仔係5年級
初初開學...口記得答人係6年級..但係填表時寫左5年級

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 15-1-5 16:38
但在不遠的葵青區有很多,兩區加在一起有十幾間英中。
大抽時葵青區每間學校只被2個位給荃灣咋

醒目開學勳章

月希 發表於 15-1-5 17:09
但係自行唔一定本區嘛...誇去邊都得....有能力的...去邊都掂
阿女成績OK, 田徑有D獎, 但性格怕羞內向, 怕面試時會失分