用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有幾多人...琴日第一日就去交自行表格?
樓主: 月希
go

有幾多人...琴日第一日就去交自行表格?   [複製鏈接]

引用:Quote:KT0603+發表於+15-1-10+20:32+因為我

原帖由 月希 於 15-01-10 發表
我都緊張架..不過我仔根本冇野比我整
我女都無咩比我整㗎,部份證書都係校內(學校仲緊張過你,班際閃避球都整張證書),充撐吓份表,比人感覺全面啲,學jm話齋唔使留白喳

fionakong2008 發表於 15-1-10 21:27
我女都無咩比我整㗎,部份證書都係校內(學校仲緊張過你,班際閃避球都整張證書),充撐吓份表,比人感覺全 ...
學校的證書...有D中學申請表根本冇位你填...人地要全港性或區域性的...

infinity2000    發表於 15-1-10 23:08

引用:Quote:fionakong2008+發表於+15-1-10+21:27

學校的證書...有D中學申請表根本冇位你填...人地要全港性或區域性的...
申請書係無位填㗎,但我喺portfolio有整,交申請表時證書項都有照交咋嘛

fionakong2008 發表於 15-1-10 21:39
申請書係無位填㗎,但我喺portfolio有整,交申請表時證書項都有照交咋嘛

...
即係我失敗左...我應該都ZIP番張PROFILE既證書項....

引用:Quote:fionakong2008+發表於+15-1-10+21:39

即係我失敗左...我應該都ZIP番張PROFILE既證書項....
咁又唔一定嘅,你交嗰啲證書係學校想要嘅學生咪得囉,因我女比較好的項目只有幾頁,太簿唔好睇,又想比中學知小朋友都全面發展(不過成績唔理想之嘛)所以先加落去姐

fionakong2008 發表於 15-1-10 21:49
咁又唔一定嘅,你交嗰啲證書係學校想要嘅學生咪得囉,因我女比較好的項目只有幾頁,太簿唔好睇,又想比中學 ...
我仔都冇乜證書...係學校的...領袖生丫,乜active participation in class(依個我都唔知即係乜?),校隊證明等...有D冇寫落申請表..因為冇得填...

好似學校水運會...YWCA義工獎狀(恆常的,個個星期去...唔係單獨1,2次果D),跆拳道紅藍,

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+miriam+於+15-01-10+發表晏少

原帖由 KT0603 於 15-01-10 發表
我之前仲大單,原本我仔所有資料,一向在公司整理得妥當。咁岩我仔升小六那年暑假我唔撈,咪將資料 ...
原本要 upgrade 個 office,諗諗下唔好搞住,實在太多相同資料係度,好驚 upgrade 途中炒機就乜都無。

過兩日做多次 backup 先 upgrade。

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+miriam+於+15-01-10+發表係啵

我仔那時在比賽時的賽次,我會用相機影得分牌呀,排名表咖,總之有我仔名的都影定先,學校老師教 ...
為左比賽買相機…………就係要拍住 video 都可以影到相,畀人話我癲。

最近拎左屈臣氐個運動員獎,要畀有關項目既相,即刻無難度。

infinity2000    發表於 15-1-10 23:09
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:KT0603+發表於+15-1-10+20:01+我之前

點解你地有咁多野要整?
我仔升中..我乜都冇野整喎...
揀既學校要求唔同嘛

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+月希+於+15-01-10+發表點解你

因為我們是緊張大師囉!
全對

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+月希+於+15-01-10+發表點解你

原帖由 fionakong2008 於 15-01-10 發表
整理自我介紹,但求學術,體,音,藝,服務樣樣有啲,由構思去到邊間學校用咩顏色file我都有考慮,所以我都 ...
班主任無睇過,全部自己諗,睇住份申請表執藥咁執

醒目開學勳章 王國長老

引用:其實...係咪我做得太少...太跟足學交網頁要

其實...係咪我做得太少...
太跟足學交網頁要求呢 ...
我填唔晒加多句請參考附件,成份 portfolio 夾埋落去,證書跟份野排,推推薦信放成績表後面

醒目開學勳章

miriam 發表於 15-1-10 22:42
為左比賽買相機…………就係要拍住 video 都可以影到相,畀人話我癲。

最近拎左屈臣氐個運動員獎,要畀有 ...
阿女都剛拎左屈臣氏運動員獎, 原本佢都話讀體藝, 現在話要諗清楚先決定是否報名

infinity2000  好似咁多人拎呢個獎咁既?   發表於 15-1-10 23:10

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:miriam+發表於+15-1-10+22:42+為左比

原帖由 peggy 於 15-01-10 發表
阿女都剛拎左屈臣氏運動員獎, 原本佢都話讀體藝, 現在話要諗清楚先決定是否報名 ...
我囡一心一意入體藝,講到明靠佢自己努力,我只負責交錢,成績唔達我要求唔會報,好彩佢呢幾年做到成績畀我睇。

屈臣氐每間學校只可推薦一位學生,證明你囡囡付出學校係睇到。

醒目開學勳章

miriam 發表於 15-1-10 23:18
我囡一心一意入體藝,講到明靠佢自己努力,我只負責交錢,成績唔達我要求唔會報,好彩佢呢幾年做到成績畀我 ...
放心, 你囡囡一定入到體藝
現在阿女最希望入到協恩, 然後才是體藝

醒目開學勳章 王國長老

peggy 發表於 15-1-10 23:52
放心, 你囡囡一定入到體藝
現在阿女最希望入到協恩, 然後才是體藝
"世事何曾是絕對"

要符合學校要求先有得考體能, 過到體能先有得面試, 要連過三關我都唔敢有咁大信心.

醒目開學勳章

miriam 發表於 15-1-11 00:04
"世事何曾是絕對"

要符合學校要求先有得考體能, 過到體能先有得面試, 要連過三關我都唔敢有咁大信心.
比D信心, 玩開運動既話, 考體能應該OK

醒目開學勳章 王國長老

peggy 發表於 15-1-11 00:10
比D信心, 玩開運動既話, 考體能應該OK
我位性格女星黎......................好驚過到體能但衰係面試

醒目開學勳章

miriam 發表於 15-1-11 00:14
我位性格女星黎......................好驚過到體能但衰係面試
同我女一樣, 我都係驚去協恩 second in 時衰係面試

回覆 SIYip 的帖子

聽前舊生講十幾年前學校差不多成績最差的同級生;在其他學校考十名之內....但近年我女的學校D最勁女生去到DGS; 中一時好多科吾合格...,...一所以話有所不同的
‹ 上一主題|下一主題