用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 溫溫下書訓著左!點算?
樓主: 馬到功成
go

溫溫下書訓著左!點算? [複製鏈接]

回覆:溫溫下書訓著左!點算?

教孩子捉魚方法最有效,佢肯去學,慢慢可放手,另自己能力有限,中學課程己很深。

其實中一好大可自行溫書, 不必安排太多, 不然他何時才會長大?見他訓著米叫去洗臉/食粒糖

引用:囝囝上次統測有督住他温,+及影印工作紙當練

原帖由 樂恩媽 於 15-01-03 發表
囝囝上次統測有督住他温, 及影印工作紙當練習温習, 考得不錯。 但督他温習傷好多紐胞。今次考試, 反而想試 ...
祝你放手成功,我都想放手

引用:+本帖最後由+Miss_Parker+於+15-1-4+10:00+

原帖由 Miss_Parker 於 15-01-04 發表

其實中一好大可自行溫書, 不必安排太多, 不然他何時才會 ...
洗臉/食粒糖,試過冇用

上到中学,学習态度好重要。要佢自己想讀得好,想自己有成績,想自己進步先有用,唔洗做乜佢都自动波讀,否則家長点监点睇都無用。有時可能需要—d同佢啱傾既老師、同学、老表、朋友、隊友之類去inspire下佢,俾d目標佢先会努力,無目標就唔会有动力吖~

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-1-4+10:22+編

原帖由 Yanamami 於 15-01-04 發表

上到中学,学習态度好重要。要佢自己想讀得好,想自己有成績 ...
學校都提我地要放手。

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+15-01-04+發表本

原帖由 STee 於 15-01-04 發表
學校都提我地要放手。
放手的分寸真是要好好拿捏,學校的放手唔是唔管,而是有技巧的管理。而且要睇每個小/朋友的特質而定。我兩個仔,大仔小—時(是小—,唔是中—)班主任己叫我放手,細仔中二我仲督緊佢讀。今日接到個街坊電話,話佢而家去大陸揼骨,佢仔在家中,話如果佢既仔有麼事會打俾我,叫我幫手。我聽完真是感慨,阿媽,你仔在1b中學己是尾數上來十名以內,你是未應該監管下,佢仔星期二都開波考了,如果這是你要的結果。
咁小學六年為什么又那么辛苦培養你仔呢?

黃巴士  同意。放手唔等於唔管教。   發表於 15-1-4 15:40

馬到功成 發表於 15-1-3 23:05
12點算唔算夜訓?唉!好難改變啊女既態度,成日都hea住hea住
中一成十二点瞓真係比较夜 顶多十一点去瞓 夜瞓 好影响日间上堂嘅學習態度

回覆:MariaTsui 的帖子

我囡細個都有話溫溫下想瞓覺,我通常都比佢目瞓,但要佢應承我瞓醒就要溫書

黃巴士  me too!  發表於 15-1-4 15:42
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

回覆:溫溫下書訓著左!點算?

第一次測驗試—試放手,結果2科肥咗,家長日老師建議F.2先慢慢放手,今次考試在旁督促溫習,希望好一点

引用:Quote:原帖由+dobbybabie+於+15-01-03+發表

原帖由 馬到功成 於 15-01-03 發表
唔知點解我女好憎我望住佢做功課,佢話好唔自在。但係我唔望佢,佢就係到挽手機

...
同我仔情况一樣。我會收起佢部電話

引用:Quote:原帖由+TwinWong+於+15-01-03+發表本

原帖由 馬到功成 於 15-01-03 發表
12點算唔算夜訓?唉!好難改變啊女既態度,成日都hea住hea住
佢係唔係唔知自己嘅目標係邊,所以hea住讀、、、佢可能自己以為讀得好好架啦

引用:我囡細個都有話溫溫下想瞓覺,我通常都比佢

原帖由 beaclem 於 15-01-04 發表
我囡細個都有話溫溫下想瞓覺,我通常都比佢目瞓,但要佢應承我瞓醒就要溫書

...
同意,溫到好攰無哂精力,勉強溫落去唔見得效果好好。我寧願佢瞓一兩個鐘,休息完再繼續。

我囝下午溫書都嗌攰,我比佢瞓左兩個鐘,剛食完飯休息10分鐘,而家再繼續溫。

回覆:dobbybabie 的帖子

我地只是學習放手給他管理他的學業,至於打機和作息時間,都是由我們管理好。

引用:中學最好不用手提查字典,㒸查字典用字典機

原帖由 brother4 於 15-01-03 發表
中學最好不用手提查字典,㒸查字典用字典機,出街只有電話功能可2G,冇上綢

...
你囡囡好乖

我女小六,未有手機,但d同學個個都有,成日WS,不過我女暫時冇向我要求買手機.而家同學會打我部手機call佢或 ws佢.我比我部手機佢用幾分鐘.我本來打算佢升中時買部比佢,但擔心佢成日掛住ws

引用:中學最好不用手提查字典,㒸查字典用字典機

原帖由 brother4 於 15-01-03 發表
中學最好不用手提查字典,㒸查字典用字典機,出街只有電話功能可2G,冇上綢

...
如手機冇上網會否同同學關係不太好,影響社交?

do-re-me 發表於 15-1-5 03:15
一d都唔会,無data啫,可用wifi嘛。

do-re-me 發表於 15-1-5 03:15
我囝囝用普通手機, 都有好朋友, 正常社交, 不是靠上網WhatsApp吧!

tinlong89    發表於 15-3-22 19:46
Yanamami    發表於 15-1-5 11:26

樂恩媽 發表於 15-1-5 08:30
我囝囝用普通手機, 都有好朋友, 正常社交, 不是靠上網WhatsApp吧!
係, 不要靠WHATSAPP, 啊囡試过, 有日不开電話, 同一个GROUP CHAT 有1428个MESSAGE,佢即刻剷咗个GROUP, 話用不其所, 同時叫亂SENTMESSAGE嘅同學停止SENT 無聊說話,
因為影響佢部机HANG 咗机

引用:+本帖最後由+黃巴士+於+15-1-3+15:14+編輯+

‹ 上一主題|下一主題