用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二小朋友認讀默寫中文字
樓主: ac917
go

小二小朋友認讀默寫中文字 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+silver921+於+15-01-06+發表

引用:Quote:ac917+發表於+15-1-6+21:41+非常同意

原帖由 MrBeast 於 15-01-07 發表
之前cp 也是advise 多些去公園玩,有助空間感。家中你可試下買張office 轉轉椅,有彈弓sofa or matress 任 ...
你講時間的確好重要,特別係而家的小學生,謝謝你!

引用:Quote:原帖由+ac917+於+15-01-06+發表非常

原帖由 IloveJJ 於 15-01-27 發表
明白而家小朋友讀全日,返嚟又要做功課,係好難去公園。建議你小朋友每日放學坐車回家,叫接放學既工人/家 ...
都係好好嘅方法,謝謝你!

個仔都無心去記字...慘

引用:個仔都無心去記字...慘

原帖由 ms_maggie 於 15-02-05 發表
個仔都無心去記字...慘
YWCA3月7日,有個講座“用多感觀方法教導有讀寫困難孩子”及新拆字遊戲推出。可2750 2521 打去問點報名。

引用:

原帖由 awah112 於 15-02-10 發表
其實呢套唔洗買。自已用張紙仔寫,跟住拼埋一齊仲方便。我買左都冇點用。

引用:Quote:原帖由+rean_chau+於+15-01-03+發表

回覆:rean_chau 的帖子

想問係自己去搵人做評估定學校安排?如自己搵可以有咩途徑?
因p.1時學校評估已經話個仔有輕微讀寫障礙,但無收到任何跟進
到依家p.2又收到張咁既野,但學校又好似無跟
其實有咩可以幫到個仔呢?佢係中文作句,閱讀理解,認字較差

引用:想問係自己去搵人做評估定學校安排?如自己

原帖由 righteous 於 15-02-24 發表
因p.1時學校評估已經話個仔有輕微讀寫障礙,但 ...
我係自己搵醫生寫信,再去CAC(即政府有關兒童智能發展部門)排隊,要睇你住邊區,你問家庭醫生都問到資料。

回覆:ac917 的帖子

好的,謝謝

引用:想問係自己去搵人做評估定學校安排?如自己

原帖由 righteous 於 15-02-24 發表
因p.1時學校評估已經話個仔有輕微讀寫障礙,但 ...
我女都有讀寫,上星期剛同一位EP朋友傾過,通常小學生一年班上學期都會由班主任觀察評估,跟住分為一級及二級(二級比較嚴重),然後通知家長,唔會咁快就比ep做正式評估,正常要2年級下學期先做,因為每個小朋友讀的幼稚園課程唔同,要比時間小朋友熟習學字寫字,所以一般話要排等一兩年先做到評估就係咁原因。

如2年級下學期都未有跟進,要拉學校主任傾吓

回覆:Denise_Chan 的帖子

到e家班主任都未同我傾,e家我已經自己教返個仔,剛考試的成績有少許進步,但中文仍然比較差,仲未去到合格

回覆:ac917 的帖子

黎緊今個月有野要去政府專科覆診,唔知果度肯唔肯寫信去CAC

righteous 發表於 15-4-15 10:33
黎緊今個月有野要去政府專科覆診,唔知果度肯唔肯寫信去CAC
通常求下e生會幫的,但都係照排,咁咪排著先,如$ok就另外找訓練,唔係等得來都蚊訓

回覆:MrBeast 的帖子

原來今日覆診丫,醫生肯寫,但CAC唔肯接話讀小學的要學校跟,衛生署同教育局分工係咁喎~~我只好"吹"下學校果邊,就算係排緊見心理醫生都話下我知,等我知學校有做野啦,二年級仲有個半月就完啦,唔通係咁落去咩,家長唔問就唔講,一月見家長時問又話會覆,4月中都仲未覆,咁即係局我自己俾錢出去睇啫

righteous 發表於 15-4-15 19:08
原來今日覆診丫,醫生肯寫,但CAC唔肯接話讀小學的要學校跟,衛生署同教育局分工係咁喎~ ...
係ar, 我個當時K3  cac 都係咁同我講,叫我等入左小學先 ,最後我死lur爛lur 先肯幫我排

回覆:MrBeast 的帖子

下。。。乜有得lur架,早知係咁我都lur啦e家唯有lur學校果邊,不過CAC果度最尾都補左句,話如果有咩唔明可以打返去問喎

回覆:小二小朋友認讀默寫中文字

唉~我心諗,學校如果係唔想做野就唔好俾果個評估結果俾家長簽啦,俾完家長知又唔做野

‹ 上一主題|下一主題