用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二小朋友認讀默寫中文字
樓主: ac917
go

小二小朋友認讀默寫中文字

回覆:kennyrita 的帖子

去溜冰, 拋波, 射擊,單車, 有快感又即時感覺。 可以嗎?

回覆:wan_sosin 的帖子

同意, 小朋友每次去公園玩完, 跑完, 人又開心, 又精神, 做事都爽快, 學東西都易上手。

引用:Quote:ac917+發表於+15-1-5+22:48+明白。另

原帖由 MrBeast 於 15-01-06 發表
糖食得多係唔好,不過呢個歲數係需要好多energy,我覺得as 一些獎勵是ok 的,只要有節制便可 ...
係呀,盡量少食,d quota留返去party、過節及同學仔送,呢d情況都難d避免會食少少,而家盡量去d organic shop買代替品俾佢

tsangnamnam  對,我地平日都唔會俾佢食。係遇   發表於 15-1-27 07:41

引用:Quote:MrBeast+發表於+15-1-6+08:11+糖食得

原帖由 MASAYA 於 15-01-06 發表
糖個d化學糖唔會提供到能量畀小朋友, 只會致肥同刺激個腦長期處於興奮狀態, 人需要既糖分, 食生果吸收果糖 ...
我都注意到化學糖嘅問題,而家家中都唔用白沙糖,改用raw sugar,實際亦都好少用

引用:Quote:ac917+發表於+15-1-5+22:48+明白。另

原帖由 wan_sosin 於 15-01-06 發表
除了糖果,味精同加工食物都係少食為妙,我仔食完味精會有d失控,失控又點可能有專注力.
不過每人反應唔同,唔 ...
明白,多謝你提醒,我會注意!

引用:Quote:原帖由+kennyrita+於+15-01-06+發表

咁真係更加要活動下,雖然係難!走來走去都好,好過唔郁,跳舞鍾唔鍾意呀?依家有D 學校有雜耍學,都好玩架 ...
請問去邊度參加跳彈床?我正想搵。

引用:同意,+小朋友每次去公園玩完,+跑完,+人

原帖由 silver921 於 15-01-06 發表
同意, 小朋友每次去公園玩完, 跑完, 人又開心, 又精神, 做事都爽快, 學東西都易上手。

...
非常同意你講,去公園玩、戶外活動喺我地年代根本係必然嘅童年玩意,但而家d小朋友返全日學,真係要weekend突登預時間先做到,所以我成日覺得而家多左小朋友有嗰d所謂感統問題,就可能係活動得少所致

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+15-01-06+發表

原帖由 ac917 於 15-01-06 發表
我之前個班係葵青區,印象中YMCA都好似有,睇你住邊?!有D學體操嘅地方,都連埋有彈床。

回覆:小二小朋友認讀默寫中文字

我記得係特殊教育果一版有人分享過食療法,講過一係完全介清,如果介唔徹底幫助唔大。所以我都無好刻意咁介糖,只係按健康飲食適量咁食。

引用:Quote:原帖由+ac917+於+15-01-06+發表請問

我之前個班係葵青區,印象中YMCA都好似有,睇你住邊?!有D學體操嘅地方,都連埋有彈床。

...
我住九龍,油尖旺太仔都方面

引用:我記得係特殊教育果一版有人分享過食療法,

原帖由 rean_chau 於 15-01-06 發表
我記得係特殊教育果一版有人分享過食療法,講過一係完全介清,如果介唔徹底幫助唔大。所以我都無好刻意咁介 ...
原來係要戒清,咁我真係要實際地諗下點做,謝謝你。

ac917 發表於 15-1-6 23:09
我住九龍,油尖旺太仔都方面
九龍我唔多清楚,只知有間係長沙灣幾出名叫龍騰,但幾貴下,佢教體操,見佢有彈床.

引用:Quote:ac917+發表於+15-1-6+23:09+我住九龍

原帖由 wan_sosin 於 15-01-07 發表
九龍我唔多清楚,只知有間係長沙灣幾出名叫龍騰,但幾貴下,佢教體操,見佢有彈床. ...
IC IC thanks a lot!

ac917 發表於 15-1-6 21:41
非常同意你講,去公園玩、戶外活動喺我地年代根本係必然嘅童年玩意,但而家d小朋友返全日學,真係要weekend ...
之前cp 也是advise 多些去公園玩,有助空間感。家中你可試下買張office 轉轉椅,有彈弓sofa or matress 任跳,慳返travel 時間,另外買一些視覺記憶練習,玩下接龍,etc etc,好過花$在些不知有多效用的東西上。

引用:Quote:原帖由+rean_chau+於+15-01-06+發表

原帖由 ac917 於 15-01-06 發表
原來係要戒清,咁我真係要實際地諗下點做,謝謝你。
我爬過下文,原來好多野唔食得架,連街外面包都唔食得,唔係咁簡單,所以我都放棄左呢個嘗試。因為我仔都有少少專注力不足,過左年諗住去見棈神科醫生,睇下有無得搞,佢啲記憶真係驚人。

引用:Quote:原帖由+ac917+於+15-01-06+發表原來

原帖由 rean_chau 於 15-01-07 發表
我爬過下文,原來好多野唔食得架,連街外面包都唔食得,唔係咁簡單,所以我都放棄左呢個嘗試。因為我仔都有 ...
咁嚴緊連街外麵包都唔食得?我女最鍾意食麵包,我又要返工,都已經盡量自己整野俾佢食,但真係好難完全戒除街外食物,不過我都要去溫下書先。另外我有俾呀女食魚油,希望等佢盡量改善下

引用:Quote:原帖由+rean_chau+於+15-01-07+發表

原帖由 ac917 於 15-01-08 發表
咁嚴緊連街外麵包都唔食得?我女最鍾意食麵包,我又要返工,都已經盡量自己整野俾佢食,但真係好難完全戒除 ...
當然介到口係好,你都可以搵下D資料,試到的話可以試,但要咁介法通常都係有自閉/ADHD才有需要,如果只係弱D,就自己衡量下,還有其他方法的!

ac917 發表於 15-1-6 21:36
九龍塘太子道西明愛中心有彈床班

引用:Quote:ac917+發表於+15-1-6+21:36+請問去邊

原帖由 bbforever 於 15-01-26 發表
九龍塘太子道西明愛中心有彈床班
太好啦,等我去問問先,謝謝你!

bbforever    發表於 15-1-27 01:12