用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中證書重要嗎?
樓主: sumyau1012
go

升中證書重要嗎?

回覆 sumyau1012 的帖子

有5,6篇日誌講這個題目,可作基本參考。
Secondary school admission criteria.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

只要學校讓你提供的都有用, 間間學校要求不同, 自行填表時要看清表上的要求.

回覆:升中證書重要嗎?

華夏盃13/1出成績,有需要等埋先交表嗎?

sumyau1012 發表於 15-1-3 11:53
請問見中學證書重要嗎?還是只要學業成績好就可以?
那些證書最重要?普通話及英文的證書是否必要?

...

其實所有証書都無用。

有經驗的家長都知, 自行階段, 其實一般 band 1A 收生是根據 全港成績排名 頭60-70名去選擇, d中學 interview 係做下show, 根本一早心理有數。

去年呢度有家長講, 成績是全級頭三甲, 咩興趣証書咩獎狀都無, 又無去 interview, 因為改變主意, 不去1st choice, 想改去 2nd choice, 點知都被1st choice取錄, 後來家長去 2nd choice叩門, 好彩入到 2nd choice.

我覺得 band 2 3 學校才會比較證書。

其實 CCSC 真係做得很直接, 擺明講成績, 不用做show 比人睇。

錦上添花

回覆 Lily2003 的帖子

可以講下邊間學校收了?

睇下咩學校啦.....
[

CCSC係均真,證書係有分計並不是唔計!

看看是什麼證書.

王家爸爸  爬行比賽冠軍證書一定無用 :funn   發表於 15-1-8 11:20
王家爸爸  Agree  發表於 15-1-8 11:20

Lily2003 發表於 15-1-6 17:15
其實所有証書都無用。

有經驗的家長都知, 自行階段, 其實一般 band 1A 收生是根據 全港成績排名 頭60-70 ...
無interview都收咁搞笑
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

最重要係學術獎(中英數)證書!

王家爸爸    發表於 15-1-8 11:21

回覆:ANChan59 的帖子

我女跳舞已經3年了,諗緊會不會考級試有幫助升中,如果幫助不大,那麼我就不考級,因為我之前覺得興趣班是興趣而學,不考證。但諗緊如果成績一般是否應該準備定證書對升中有幫助

我個人覺得學校對證書有兩個種類看待.
1. 真正能表達學生在這方面是站在全港前列第一班成績.
2. 反影學生除之校内成績,在課外亦有參與一些活動和比賽.
第1類是用來比併,一定有用和重要.
第2類只可反影學生不致於局限於校内成績.(簡單講:有好過冇)
當然還有第3類,如王家爸爸攪笑寫"爬行比賽"這類如寫上,我擔心有反效果呢.

成績一定係最最最重要。證書就睇咩證書,只有可以為校增光嘅證書先有用。eg 如果學校重視樂團,甘,5/6/7/8/演奏級嘅樂器就重要。如果學校sport 勁,甘證明到你有能力入到校隊嘅證書亦有用,如果學校無舞蹈隊,甘,張證書可以顯示你有潛質攞出名嘅國際賽獎就或者有用。至於其他,只用嚟證明小朋友唔係死讀書先有手上嘅成績。所謂嘅奧數豬肉獎,點綴下張form 都有用嘅,我係學校,見到成績表數學C, 奧數攞咩獎都無用。

回覆:SIYip 的帖子

多謝分享。如果係學校管學團,有為學校取獎,咁係咪都應該要考級試才有用。

回覆:sonkhl 的帖子

多謝分享,大至上明白了

回覆 sumyau1012 的帖子

考級是最客觀同有可信性的。

我個人覺得,普通話係無用嘅,你見通常學校interview 用英語同粵語就知。英文有證書但interview 時講唔好一樣無用。樓主你女女小三,唔好太緊張,否則嚇自己又嚇埋小朋友。

無。我無同女講呢d,只係有個中學家長叫我考證書,我有點疑惑問下先。

如果證書作用不大,我緊係唔考,等個女輕鬆去玩玩興趣