用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 IELTS 分數有效期?
樓主: chanms
go

IELTS 分數有效期? [複製鏈接]

中六生先要集中加倍努力在dse,之後才預備IELTS。新的成績IELTS成績必須比之前考出的理想才有用。若不好釆,要考幾次啊! 應該在中五把它弄妥。中六有許多學科作業(SBA)呈上教局的,到時很忙很忙很忙很忙.....

王家爸爸  同意,最好中五之前或者DSE之後   發表於 15-2-2 09:29

可以考慮中四到中五之間既暑假考。

del.

我比較建議考IELTS 前多作準備(甚至讀吓course才應考,係 peace of mind嘅問題), 除非自問英文巳去到極佳水平, 尤其是將要靠IELTS 成績升學, 如果考過兩次都未到理想成績,  下次再考心理壓力一次大於一次, 好可能自已之前 writing 成績唔好都唔知衰乜, 點改善, 又無得捉路, 考試心情一次較一次沈重, 要交英文成績的屆期越來越近, 你就會後悔點解之前唔準備好D。

以上忠告不適用於 excellent in English 嘅 superkid

ricetaster 發表於 15-2-2 22:50
我比較建議考IELTS 前多作準備(甚至讀吓course才應考,係 peace of mind嘅問題), 除非自問英文巳去到極佳水 ...
英國文化協有 IELTS 應試技巧工作坊

chanms 發表於 15-1-2 18:04
阿仔2013用年5月IELTS考到7分。唔知幾耐要再考?
有效2年,即係2015年5月前要再考。

王家爸爸 發表於 15-2-3 11:42
英國文化協有 IELTS 應試技巧工作坊

要讀幾耐?

anixon 發表於 15-3-16 13:56
要讀幾耐?
最快:Road to IELTS既10小時免費課程。http://www.roadtoielts.com/testdrive/index.php或者英國文化協會,IELTS 應試技巧一天工作坊。

較慢:英國文化協會,IELTS應試技巧課程,162小時(3級,每級54小時)
http://www.britishcouncil.hk/english/courses-adults/ielts-exam-preparation

回覆 ricetaster 的帖子

边到讀好啲?有介绍嗎?
‹ 上一主題|下一主題