用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教:91 網 有邊D功課不太多的小學,不在乎成績好 ...
go

真心請教:91 網 有邊D功課不太多的小學,不在乎成績好壞 [複製鏈接]

91 網 有邊D功課不太多的小學,不在乎成績好壞。
我都知多少好視乎比較對象,麻煩各位告知你所知道功課較少的學校,
想盡量收集資料再作了解比較。
有勞各位幫忙!!!

1    0    0    0

回覆:真心請教:91 網 有邊D功課不太多的小學,不在乎成績好壞

我小朋友在你們口中的四寶之一信義讀, 不是你們所講好少功課, 學校無要求咁, 正常會在個半小時內完成, 如果小朋友自律, 在學校都可以完成一部份, 因學校有半個鐘有多功課時間.  但絕不是你們所想的輕鬆, 預默, 正式默書, 小測, 進評, 評估, 考試, 個個星期不停的.同時亦不是你們所講所想成績好差, 課程很淺.  不過比起一線的小學當然無行得咁急, 會比較循序漸進, 就算幼稚園學術低無咁好既小朋友會比較有信心有動力去學習.  我自己覺得課程可以, 一定不是比較正常普通學校淺, 因為佢有好多WORKSHEET補充不足的課題.  不要再講四寶唔四寶啦, 每間學校都有特色, 亦有出色的老師, 學生及家長, 只不過是比例多少問題.  你去到TOP一線學校尾果堆, 你只是虛榮左6年做一線學校的學生, 但結果都係去唔到理想既中學, 不如大家在不同位置努力, 大家目標都係一間好既中學者, 因為中學才是影響得最大.  好既中學跟成績好, 讀書氣氛好, 校風好差不多可以寫上等號. 好差既中學真係10年難得一見有一個入大學, 但你們口中的4寶依然每年都有人入TOP 一線的BAND1中學. 但真心講信義同一線小學比真係有一段距離, 因為校長根本唔係想行果條路線, 但如同其他一般小學比, 我相信沒有多大分別.      

heitong21  😊  發表於 15-1-21 20:47
LOVEIS    發表於 15-1-13 16:43
COE1205    發表於 15-1-13 13:30

喜樂果子 : 讚成!

好多謝你的詳細答覆!請問個半小時完成的功課講緊係幾年班?另外信義的老師好嗎?

引用:我小朋友在你們口中的四寶之一信義讀,+不是

原帖由 喜樂果子 於 15-01-13 發表
我小朋友在你們口中的四寶之一信義讀, 不是你們所講好少功課, 學校無要求咁, 正常會在個半小時內完成, 如果 ...

catman 發表於 15-1-18 21:17
好多謝你的詳細答覆!請問個半小時完成的功課講緊係幾年班?另外信義的老師好嗎? ...
個半小時內是一年級, 我個小朋友算做事慢都OK, 如果主動專心既小朋友應該1小時可以完成, 老師中有後生的, 有經驗多既, 所以在教學生時可以得以平衡, 有新思維加入亦有核心既價值. 普遍老師都很有愛心及耐性, 我說普遍是因為我只同幾位有教我小朋友的老師有交談過及了解過, 其餘老師只是送返學見到的, 沒有傾談.
老師會提出小朋友成績未如理想, 他們會緊張的, 但不是責備家長, 相反佢地會講出問題所在, 希望在老師和家長合作下, 小朋友可以改善.  可能因為學校唔係行一未谷學術的路線, 老師會有多餘時間了解小朋友性格, 同時不得不讚既係學校的校工, 佢地好有心幫小朋友和家長, 可以比到好寶貴既意見家長.  其實每間學校都有好老師或者只是想打份工既既老師, 所以不得一概而論, 我只可以講信義老師我覺得都好OK.  起碼有耐性和家長傾談, 不會唔夠10句就打發家長走

喜樂果子 : 讚成!

回覆:喜樂果子 的帖子

引用:Quote:catman+發表於+15-1-18+21:17+好多謝

原帖由 喜樂果子 於 15-01-21 發表
個半小時內是一年級, 我個小朋友算做事慢都OK, 如果主動專心既小朋友應該1小時可以完成, 老師中有後生的,  ...

引用:我小朋友在你們口中的四寶之一信義讀,+不是

原帖由 喜樂果子 於 15-01-13 發表
我小朋友在你們口中的四寶之一信義讀, 不是你們所講好少功課, 學校無要求咁, 正常會在個半小時內完成, 如果 ...
好開心有同路人,你的一字一句我實在不能同意更多,因為我小朋友都係喺所謂4寶之一的聖華,我係自行階段入聖華的,小朋友已經2年級,我亦感恩自己無揀錯學校比佢。

坦白講,功課話少就呃人,但平均1小時多可完成,亦有補充工作紙、預默、小測等,程度不比其他so call一二線學校低,因為我仔補習社miss教齊聖心、沙官、迦密、王賜豪,比較課程下,其實不相伯仲。

聖華老師好好,會真心了解個小朋友,二年級了,坦白講我無expect班主任會打電話比我,講比我知我仔有一排情緒緊張,打來了解佢發生咩事,希望幫到個小朋友,其他科目的老師,亦對我小朋友的進度非常了解,願意花時間同家長交流,非常難得。

我自己好滿意聖華,但當然,有部分只係淨係問人91網有邊幾間係一線學校,又從來唔行入去其他學校了解人地嘅辦學理念嘅家長,你地唔好因為自己嘅唔了解而睇低其他學校,人云亦云,我會覺得對你地口中的「四寶」並不公道,因為人地都係好有心咁每日從事教育下一代嘅工作,只係你未去了解或者人地並唔係你杯茶啫!

‹ 上一主題|下一主題