用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 西貢區,如果係你會點選呢?
go

西貢區,如果係你會點選呢?

西貢區, 小朋友Band 2如果係你會點選呢? Thanks!
1) 宣道會宣基中學
2) 信義會慕德中學
3) 王華湘中學
4) 甲子年何玉清中學
5) 鄭裕彤中學
6) 鄭值之中學校

回覆:scso 的帖子

我都想知!

引用:西貢區,+小朋友Band+2如果係你會點選呢?+Th

原帖由 scso 於 15-01-02 發表
西貢區, 小朋友Band 2如果係你會點選呢? Thanks!
1) 宣道會宣基中學
2) 信義會慕德中學
宣基Band1黎哦

回覆 scso 的帖子

我的女兒也是Band 2生,很苦惱呢

請問慕德和呂潤財哪間校風較好?

撇除宣基,這裡還有五間不錯的學校,唔應該有苦惱。

只是band 2中學,以王華湘和慕德較受歡迎,自行或會有少許競爭和難度。但如果是2A和2B,都可以一試。

將軍澳區內的成績比較參差,一些band 1同學可以自行跨外,並獲得不錯的成績。但一去到band 1尾或以下的同學,我覺得會顯得競爭力只是一般。因此過往會有較多情況都是區內學校會鼓勵全部band 1同學往外跑,嘗試接受挑戰,但效果卻不錯。區內大約8、900個band 1同學中,有接近400個即差不多一半同學可以不用再玩大抽獎,那即是扣除轉區派位的數量後,餘下就是能成功在自行時已被取錄了。相反從區內band 2學位的派位情況反映出來,band 2同學跨外的始終較少,可能是信心不足,亦可能是程度較參差。

既然區內有咁多band 2位(起碼大抽獎都唔會跌落band 3),又適值難得升中人口減少,2A同學可用第一選擇揀選一間1C的學校作嘗試,不論本區或外區,第二選擇選回王或慕。如果2B、C的同學,提議以王、慕作首選,第二選以何、鄭(裕彤)作目標。

回覆 goodenough 的帖子

非常感謝

小兒是BAND 3生, 有咩好選擇 ?

1. 匯知 ,
2. 張沛松

但心裡好多疑問 , 好多人話匯知唔好...., 但去過簡介會 , 聽完後 , 又好似 OK

謝峻岳: 2003 年 11 月 7 日英文名 : Everest (Mount Everest)出世 : kg 3.345幼稚園-保良局易擇峰2006 年 9月1日上午幼兒班 A

amyivan 發表於 15-1-5 00:03
通常去完簡介會都有兩種反應,一係比校長的說話吸引,一係比校長的態度激死。簡介會好像一場展銷會,講者就像一個推銷員,買完野之後多數都會發覺用唔著或者後悔。坦白說,好野自然有人黎,重要爭崩頭嗰隻!
不如疊埋心水試張沛松和馬陳端喜喇。

我想問, 靚次伯呢 ? 中一,二有戲劇學

另外, 我的選擇

1. 張沛松 (自行2)
2. 鄧英喜 (自行1)
3. 匯知 (OK 嗎)
4. 馬陳端 (OK 嗎)

這個安排 , 好嗎 ?
謝峻岳: 2003 年 11 月 7 日英文名 : Everest (Mount Everest)出世 : kg 3.345幼稚園-保良局易擇峰2006 年 9月1日上午幼兒班 A

1. 張沛松 (自行2)
2. 鄧英喜 (自行1)
3. 匯知 (OK 嗎)
4. 馬陳端 (OK 嗎)

引用:請問慕德和呂潤財哪間校風較好?

原帖由 yiuhimMAMA 於 15-01-03 發表
請問慕德和呂潤財哪間校風較好?
我見過呂潤才D 學生,感覺上都幾乖

上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

回覆:beaclem 的帖子

兩間校風都OK,呂潤財好似今年大家當佢Band 1 了。

jackco-mami  呂是Band 1中中  發表於 15-1-12 11:05