用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 全日制村校vs啟思附屬小學幼稚園am
go

全日制村校vs啟思附屬小學幼稚園am [複製鏈接]

全日制村校:優:老師有愛心、車程十分鐘(家人帶搭小巴)、0900-1630、培養小朋友自理能力、學卷(扣左大約每月2000+)
缺:語境不足夠

啟思附屬小學幼稚園
優:良好英文語境、重思考啟發、創造力、有教普通話、校舍班房較大、跟小學在一起資源較多
缺:學費4200,[size=14.4444446563721px]車程約三十分鐘(加校車錢1500+)

[size=14.4444446563721px]2012年出世女孩,喜愛問點解,我見佢有d怕外國人,我同佢讀英文書佢成日問我"您講咩呀?""您讀咩英文呀?"
兩間都愉快學習,您地會點揀?
   1    0    0    0

回覆:全日制村校vs啟思附屬小學幼稚園am

全日改半日,再出去玩下英文班。

kjbaba 發表於 15-1-2 15:13
全日改半日,再出去玩下英文班。
[size=14.4444446563721px]佢個間只有全日

我囡都係差唔多case 不過佢係 村校 vs 坑真,
我地簡左坑真.

當初比佢去考都係想佢試下能力, 既然收左, 就比佢讀,
課程一定比而家既深, 但見好多人對坑真評語都好好,
所以課程深唔代表返得唔開心.

唯一同你既分別係坑真係學劵幼稚園, 學費好平.

引用:我囡都係差唔多case+不過佢係+村校+vs+坑真

原帖由 jennynini 於 15-01-02 發表
我地簡左坑真.
謝謝妳分享

對我黎講車程10分鐘定30分鐘唔太大分別,反正都要搭車,30分鐘內的車程我接受到。最大分別係
1. 半日定全日,全日大人會輕鬆好多,如果媽媽你諗住生第二胎仲好tim。係唔係老人家湊?可以問吓佢地意見。。。半日其實放左學番屋企可以好好地食飯睡,午睡完到附近公園玩,陪大人買吓餸。。。都不愁冇野做。

2.媽媽 將來會考小一直私嗎?有的話興趣補習班好重要。全日村校有冇興趣班?有的話啱唔啱你口味?至於啟小幼,學校係冇興趣班,不過半日可以有時間補習。

3.. 語境:我自己好重語境,屋企提供唔到,就好靠學校,而學校的語境一定事半功倍過出面的英文班,所以只呢點我會豪無保留揀啟小幼。

4. 啟小幼有小學back up,約一半升到啟小,啟小啱你心水嗎?

5. 錢 。。。 你自己最清楚自己的能力,一分錢一分貨,自己比較吓邊間性價比好d

如果語境唔好又只得全日就唔好讀啦,浪費時間。

大B定細B?啟小好金呀

引用:我囡都係差唔多case+不過佢係+村校+vs+坑真

原帖由 jennynini 於 15-01-02 發表
我地簡左坑真.
同意坑真係好學校,我地只有waiting 都好想有offer,  但唔同意佢課程深,因為學卷學校通常唔會深,同埋隔離版正正好多家長講緊擔心坑真課程太淺,小學會追得辛苦。(無意針對,只想提供正確資訊,不喜勿插,謝。)

如果小學想讀國際學校,啟小。如果想讀傳統學校,村校。村校未必唔好的。

sunnymama2 發表於 15-1-2 17:33
對我黎講車程10分鐘定30分鐘唔太大分別,反正都要搭車,30分鐘內的車程我接受到。最大分別係
1. 半日定全日 ...

好精彩的分析~
我好BUY啟思,屋企人對揀邊間無咩意見,會SUPPORT,但唔贊成要補習,如果上興趣班例如畫畫OKAY
想生第二胎~ 但神未有安排~
私小都可能會考,睇小朋友發展情況,如果搵到間唔太谷既津小就好了~

啓思小學$8,000一個月

kbi 發表於 15-1-4 12:13
啓思小學$8,000一個月

啟小係我dream school,如果肯收仔仔就好啦  

雖然貴d,但小一小二冇功課,重培養小朋友探索和自學能力,和其他學校一樣有呈分試,到小五小六有兩份成績表,一份係IB成績表,一份係TSA的成績表,可家長可以知小朋友適合咩類型的教育,至於IB的成績主要睇課堂評估,唔會只睇分數,因為學校覺得冇寫答案係卷上並唔表示小朋友唔識其他野,咁樣的評估鼓勵學生自己因興趣定個學習範圍,而唔係一味填鴨,為學而學。

總之,我唔介意比貴學費(對我來說係物有所值),希望到時唔好咁多人同我囝爭
‹ 上一主題|下一主題