用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍塘Think vs York
go

九龍塘Think vs York [複製鏈接]

兩間都是收了下午班。感覺上我覺得兩間差不多,但親戚話York好些,不過York只得兩個鐘。想問問大家意見。

2    0    0    0

引用:兩間都是收了下午班。感覺上我覺得兩間差不

回覆:九龍塘Think vs York

有沒有其他意見?對兩間學校都不認識。

I think york is better and more famous,but you can check the review of both schools before making decision

睇下你想要咩啦
如果名氣就一定係York出名d,
但係如果論口碑Think就好好,小班教學,老師跟進得好好,而且中英普兩文三語發展,York主要比較focus英文多d

我朋友係York讀緊N, 佢當初都只係貪學校名氣咋,
佢話其實老師冇咩跟進,可能始終大班教學
所以佢今年都好想考其他學校的K1,可惜全軍覆沒

回覆:happymamaTY 的帖子

york唔係小班教學咩?

amoyresident 發表於 15-1-6 15:50
york唔係小班教學咩?

唔係呀, 呢間學校一年收咁多人,點會係小班

引用:Quote:amoyresident+發表於+15-1-6+15:50+y

原帖由 happymamaTY 於 15-01-06 發表
唔係呀, 呢間學校一年收咁多人,點會係小班
26-30人一班,2班主任1助教,我覺得師生比例算ok。

Think's ratio is great - 1:10 to 1:12

現時九龍塘think pn用家: 一班10至12人,有獨立班房,每班有中文+英文(net)+助教各一名,老師對每個學生都照顧得好好,連姨姨都好細心。我阿囡好鍾意有人高attention關心佢,所以讀呢間學校超開心。只返學頭3日有喊,第4日已經變成放學喊,唔肯走。

引用:現時九龍塘think+pn用家:+一班10至12人,有

原帖由 crystalrabbit 於 15-03-01 發表
現時九龍塘think pn用家: 一班10至12人,有獨立班房,每班有中文+英文(net)+助教各一名,老師對每個學生都 ...
Think 和 York 升小邊間好d?

think pn 以廣東話為主,k1 先英文,因老師話想小朋友打好母語根底先

think pn 都有英文,有個net長期留係課室,我見阿囡都好鍾意個net,聽英文instructions無問題,講就只講到好簡單的英文短句。

回覆 lucky369 的帖子

升小好唔好係睇小朋友,唔係間學校,我朋友大女讀SC,當年叩小學門因為唔鍾意溝通,都係完全無學校收,要靠大抽獎。我會比較著重間學校點教小朋友多啲。當年我都係think vs york揀,我阿囡太鍾意人高度關心佢,時刻都要有人同佢玩/傾計,揀think係鍾意佢小班,果然也照顧十分細心。

回覆:crystalrabbit 的帖子

但我問過think, 學校話 PN一班24人,分2小組,是同一課室上堂,兩小組各自在同一課室上中英文堂,呢點我自己都覺得有點問題,同一課室同時一組上中文堂,一組上英文堂,所以,我都有選擇困難症,因為我宜家都要決定讀唔讀呢間

我講緊的係九龍塘校舍

kikikam 發表於 15-3-2 23:21
但我問過think, 學校話 PN一班24人,分2小組,是同一課室上堂,兩小組各自在同一課室上中英文堂,呢點我自 ...
咁即係一班12人定係24人呢?如果分開上中英文堂,咁幾時先24人一齊上堂?

回覆:vinvinaa 的帖子

24人一班,但一班2個小組,大概知道食茶點及主題活動就同一班上

回覆:crystalrabbit 的帖子

我講緊嘅think就係九龍塘嗰間

咁其實九龍塘think pn班係幾多人一班?
‹ 上一主題|下一主題