用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果自行想報一間中學,但屋企人極力反對,咁仲會吾會報? ...
樓主: ydoris
go

如果自行想報一間中學,但屋企人極力反對,咁仲會吾會報?

醒目開學勳章

引用:班主任問過阿囡,媽媽心目中選的學校喜不喜

原帖由 ydoris 於 15-01-02 發表
班主任問過阿囡,媽媽心目中選的學校喜不喜歡,阿囡說全都喜歡.但報左講座同參觀..點知原來是考試前一日..而 ...
小兒考第三次呈分試前, 我們因為某些原因要到外國一星期, 當時帶埋書去溫習, 第三次考得比第一二次更好。

參觀學校只需兩三個鐘, 如果本身兩次成績都穩妥在band 1組別, 我會帶埋小朋友一齊聽講座。

引用:呈分全級25至30..WOR...老師話架...有100人

呈分全級25至30..WOR...老師話架...有100人左右啦..個間學校好多人話係B1C..
妳講緊係英華女書院定第二間?點會係b1c?

ydoris  YWGS  發表於 15-1-2 16:48

引用:有間中學我想同阿囡報自行,點知一講出來俾

有間中學我想同阿囡報自行,點知一講出來俾人罵到反晒肚...如果係你,會吾會報?? ...
多口問句,係唔係體藝呀?我都有親戚係資深中學教師,我問佢話依幾年依間學校好紅喎!跟著佢面有難色話........

回覆 bb560 的帖子

好多學校,出左狀元就紅..以前讀間小學,入去時都好好架,讀左幾年變左收跨境生...好彩轉得快..面有難色..一定吾係紅色啦..我估係青色.....

家人和老師(差不多一面堵)都覺得阿仔適合A學校,但阿仔鍾情B學校(兩間都係同level的),見他意志堅定,最終我尊重阿仔意願,亦順利入了B學校,現在他讀得超開心,而家所有人都改觀,話阿仔揀啱學校呢!所以小朋友的意願是非常重要的。
wbmom

回覆 wbmom 的帖子

真是一個好媽咪....

引用:回覆+austism+的帖子 咁你抽獎無機會架??

回覆 austism 的帖子

咁你抽獎無機會架??真係去得好盡...我真係吾多希望叩門..因為真係好慘..大人同細路都 ...
我都覺得自己去得好盡冇眼睇!

之前2年見到人只填某名男校,我都有份話人儍,今年到自己,儍埋一份

引用:Quote:austism+發表於+15-1-2+15:47+樓主,

原帖由 王家爸爸 於 15-01-02 發表
不覺得有問題,頗多軒小B1生,只報QC一間!
軒小男仔真係好值得只填QC

引用:佢地話間中學成績吾係咁好姐,吾洗淪落到報

佢地話間中學成績吾係咁好姐,吾洗淪落到報佢WOR~~(個間都係英中)
你嘅意思係你囡囡b1c成績,諗住報英華女校,家人極力反對話英華成績唔係好好啫,阿女唔使淪落到去報英華?

austism 發表於 15-1-2 15:47
樓主,我都係只報一間,講比d人知個個O嘴,但班主任係支持我嘅選擇,我冇理其他人點講,我 ...
我都係報一間, 有咩問題?

報多間人地一定收咩? 唔係抽獎, 唔係話多個機會抽到獎架!

引用:Quote:austism+發表於+15-1-2+15:47+樓主,

原帖由 chocolatebean 於 15-01-02 發表
我都係報一間, 有咩問題?

報多間人地一定收咩? 唔係抽獎, 唔係話多個機會抽到獎架!
我明白,但始終心驚驚

austism 發表於 15-1-2 18:54
我明白,但始終心驚驚
自行都係多個機會比學校揀人, 根本大部份都係抽入, 我冇期望的.

回覆:chocolatebean 的帖子

YWGS是B1C?我大女上年報都考唔倒佢全級6一7名/140人,又點會係B1C學校?

講白d啦,連khmama都唔多明你講紧乜……

我估楼主意思是英華女是自行必選之一,唔報就後悔……
自行另一選擇是b1c..現心大心細中……

bb560 發表於 15-1-2 16:42
多口問句,係唔係體藝呀?我都有親戚係資深中學教師,我問佢話依幾年依間學校好紅喎!跟著佢面有難色話.... ...
我都覺得樓主係講緊體藝。體藝無可否認係比較多人會有誤會,以為唔係讀書嘅。體藝除了要花掉同學好多時間在自己的專項方面,還要兼顧讀書。

引用:Quote:bb560+發表於+15-1-2+16:42+多口問句

原帖由 goodenough 於 15-01-02 發表
我都覺得樓主係講緊體藝。體藝無可否認係比較多人會有誤會,以為唔係讀書嘅。體藝除了要花掉同學好多時間在 ...
樓主無正面回應我嘅問題,我就唔再講落去啦!我知道依道起碼有兩個jm嘅囝囡係嗰道讀,再講落去唔係幾好

bb560 發表於 15-1-2 22:27
樓主無正面回應我嘅問題,我就唔再講落去啦!我知道依道起碼有兩個jm嘅囝囡係嗰道讀,再講落去唔係幾好:thi ...
但佢一見到你回應就有反應喎!可能給你刺中穴道。

边间都好,自行收左就無得抽獎,楼主真係好鍾意先好填呀~