用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 「一體一藝」- 請問「圍棋」算不算「一藝」? ...
樓主: 傻太
go

「一體一藝」- 請問「圍棋」算不算「一藝」? [複製鏈接]

引用:Quote:longlokma+發表於+15-1-5+14:44+總之

原帖由 little_yolky 於 15-01-05 發表
咪係囉, 成日叫人哋去表演, 最少都出番張cert俾人丫, 啲機構都唔熟性既, 連政黨都係咁衰, 幫你去三八婦女節 ...
因為連小母牛、公益金賣旗、贊助跑步…………等等,全部都有参與状的。如果孩子冇做到其他更有社會意義嘅野,呢d参與狀就可以充撐下喇,代表孩子不止会學習,还会关心社会

原來有個叫"燕京盃全港中小學校際圍棋錦標賽", 都有唔少中小學參加
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-1-29 13:37
原來有個叫"燕京盃全港中小學校際圍棋錦標賽", 都有唔少中小學參加
因為全港性既圍棋賽唔多,所以一有比賽就好多小棋手參加,黎黎去去都係個班
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:原來有個叫"燕京盃全港中小學校際圍棋錦標

原帖由 hkpapa852 於 15-01-29 發表
你也凑熱鬧?

longlokma 發表於 15-1-29 14:32
你也凑熱鬧?
咁啱我朋友係FB上載咗D佢個仔比賽既相我先知
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Jane1983 發表於 15-1-2 16:30
回覆 786 的帖子

我雖然贊成小朋友讀書之外,玩體藝,但有d小朋友真系吾鍾意玩樂器,拉牛上樹好無謂。 ...
古今中外咁多樂器, 梗有一樣啱佢既, 但唯獨是學樂器要考校內試, 我細果隻生番, 鐘意打鼓, 我問佢:你點考試
‹ 上一主題|下一主題