用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 「一體一藝」- 請問「圍棋」算不算「一藝」? ...
樓主: 傻太
go

「一體一藝」- 請問「圍棋」算不算「一藝」? [複製鏈接]

回覆:「一體一藝」- 請問「圍棋」算不算「一藝」?

如果學生有超卓嘅體藝表現,唔好話名中學,本地大學甚至外國大學都會取錄。
不過大部分體藝優異嘅學生,其實佢地讀書都好叻,如果話呢班學生入名校只係因為體藝成績,對佢地好唔公道。

體藝叻,真係幫到入名中學、名大學,港隊泳隊幾個游入外國名牌大學,是事實。

但學生哥練緊水、操緊水的真係好多吓。競爭好激烈,好耗時間,兼好難出頭。如果小朋友吾係好多興趣,吾係好大天份,吾一定值得。

醒目開學勳章 貢獻勳章

以我所知,圍棋比賽有時會用"競技賽"字眼,甚至智力運動會
所以應該比賽"體"多過"藝"

不過,我自己覺得兩樣都唔係!起碼我無當係其中一樣
恐龍家

傻太 發表於 15-1-2 15:55
我都唔知係個人問題定學校問題只係想請教遊戲規則
小兒K3,手上無龍校,見好多非龍校都 ...
其實你係唔想學樂器.
應該問學校係唔係一定要學.  
有D學校係一人一樂器. 人人有份兼由老師指定樂器, 就算自己學緊小提琴, 但老師可能叫你去打鼓.
有D學校的音樂科都有規定要學樂器., 例如 直笛, 手鈴, 擊木

longlokma 發表於 15-1-3 07:54
除了麻雀呢样感覺負面,其他你講的技能奖項如果有我都会寫,因為那些都係正面的課外活动。到報中学时,唔好 ...
你講得0岩, 其實都幾視乎校長喜好
其實我隨便拎幾個冷門項目講, 不過睇返轉頭, 搖搖要求手眼協調, 手指靈活同創意, 魔術要求動作靈活敏捷同創意, 麻雀要求記憶力, 計算力同邏輯, 反而麻雀要求既能力更有助讀書

順帶一提, 中國國家體育總局將電子競技 (所有對戰類遊戲機都屬於呢類) 定為第99項體育活動 (說真的, 2003年的事), 所以官方定義同家長定義係會有d出入
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:longlokma+發表於+15-1-3+07:54+除了

原帖由 MASAYA 於 15-01-05 發表
你講得0岩, 其實都幾視乎校長喜好
其實我隨便拎幾個冷門項目講, 不過睇返轉頭, 搖搖要求手眼協調, ...
yes! 麻雀叻唔易架!但会令人有太多联想,点解無端端个孩子会咁叻打麻雀呢?玩橋牌就正面好多嘞!
我同意体藝各有不同定義,但係報中学呢个層面,根本唔需要咁考究,反正全部都只是課外活動,總之孩子表現出色的正面活動,就記得填哂上去!

引用:Quote:傻太+發表於+15-1-2+15:55+我都唔知

原帖由 AgapePa 於 15-01-04 發表
其實你係唔想學樂器.
應該問學校係唔係一定要學.  
有D學校係一人一樂器. 人人有份兼由老師指定樂器, 就算 ...
都係,或者果一藝是否一定指樂器?

醒目開學勳章 貢獻勳章

longlokma 發表於 15-1-5 07:36
yes! 麻雀叻唔易架!但会令人有太多联想,点解無端端个孩子会咁叻打麻雀呢?玩橋牌就正面好多嘞!
...
講起橋牌,你知唔知書院興唔興打橋牌架?我有個心願... 教阿仔打橋牌!不過只得我同佢兩個都係玩唔到嘅!

hkpapa852  兩個只能玩German Bridge  發表於 15-1-5 10:53
恐龍家

傻太 發表於 15-1-5 09:04
都係,或者果一藝是否一定指樂器?
其實你都只係升小階段, 唔需要特別理甚麼一體一藝.

入到小學, 睇下學校有無咩特別要求先啦.

另外, 諗定心儀邊D中學, 留意下佢地對體藝有咩要求好過. 估估下無乜用

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ha8mo 發表於 15-1-5 09:52
有Bridge team出去比賽架喎
橋牌要講團隊合作, 要有3個夾慣既Partners比賽先有好成績
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 貢獻勳章

ha8mo 發表於 15-1-5 09:52
有Bridge team出去比賽架喎
咁就好喇,起碼過幾年我可以响櫃低掘返哂d橋牌書出嚟!哈哈~
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

hkpapa852 發表於 15-1-5 10:57
橋牌要講團隊合作, 要有3個夾慣既Partners比賽先有好成績
其實有無好成績係其次,一team人玩,玩足一日,我就好響受喇!
恐龍家

ha8mo 發表於 15-1-5 11:35
你定,一定唔會只得3人
可惜我當年間野雞學校, 有個所謂既橋牌學會, 計埋會長都唔夠人開3枱, 仲要多數只可以開一枱.....

唔洗咁功利呀!小朋友學得過引,玩得開心就夠喇!

回覆:「一體一藝」- 請問「圍棋」算不算「一藝」?

回覆:  little_yolky  咁我睇你都唔駛响HK讀書了:wahah   發表於 2015-01-05 06:25:03

咁你错了,我知有唔少一線小学都冇強迫学生要学一体一藝,而只是提倡,更冇死固固的迫学生跟佢个list, 反而我想知边d学校会咁样逼迫d学生

longlokma 發表於 15-1-2 17:21
要呀,社会服務要填架!所以孩子賣过旗或做过其他公益活動记住keep住張cert呀!

...
吓, 要填社會服務, 仲要有cert架?

咁死啦, 我哋去老人中心、國慶、回歸表演算唔算社會服務? 無出cert喎, 影相得唔得? 我仲以為剩係睇成績, 仲要填埋一體一藝, 詩歌班得唔得架? 體育完全無喎, 再加興趣班, 佢真係唔駛瞓啦

引用:Quote:longlokma+發表於+15-1-2+17:21+要呀

原帖由 little_yolky 於 15-01-05 發表
吓, 要填社會服務, 仲要有cert架?
總之课外活動/服務,你認為真係有代表性有意義的都可呈報,当然最好有supporting, 你唔覺依家各種活動主辦机構都会出「参与狀」嗎?

longlokma 發表於 15-1-5 14:44
總之课外活動/服務,你認為真係有代表性有意義的都可呈報,当然最好有supporting, 你唔覺依家各種活動主辦 ...
咪係囉, 成日叫人哋去表演, 最少都出番張cert俾人丫, 啲機構都唔熟性既, 連政黨都係咁衰, 幫你去三八婦女節、回歸、國慶表演, 張cert仔都唔出俾人, 我哋仲要坐車去, 唔通化個大戲裝坐巴士咩, 吓吓坐的士都唔出番張cert俾人, 人哋又出錢又出力
‹ 上一主題|下一主題