用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 「一體一藝」- 請問「圍棋」算不算「一藝」? ...
樓主: 傻太
go

「一體一藝」- 請問「圍棋」算不算「一藝」? [複製鏈接]

longlokma 發表於 15-1-2 17:10
望一定会望,但重点始終係成績。但体藝仍然要有,因為升中填表也不能体藝項目部份一片空白咁肉酸嘛!

...
仲有咩要填?有冇制服團隊呀,公益服務呀,呢d駛唔駛填?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:longlokma+發表於+15-1-2+17:10+望一

原帖由 MASAYA 於 15-01-02 發表
仲有咩要填?有冇制服團隊呀,公益服務呀,呢d駛唔駛填?
要呀,社会服務要填架!所以孩子賣过旗或做过其他公益活動记住keep住張cert呀!

引用:Quote:原帖由+傻太+於+15-01-02+發表原來不

原帖由 longlokma 於 15-01-02 發表
望一定会望,但重点始終係成績。但体藝仍然要有,因為升中填表也不能体藝項目部份一片空白咁肉酸嘛!

...
謝謝指教  始終香港父母&學生很難不低頭,唯有盡量找樣無咁難為嘅野學

longlokma 發表於 15-1-2 17:21
要呀,社会服務要填架!所以孩子賣过旗或做过其他公益活動记住keep住張cert呀!

...
其實乜都要cert既年代都幾煩,我只係想夏天游下水,秋冬行下山踩下單車既休閒活動伸展下筋骨,但報學校就要去上堂拎cert先計數... 現實就係要大人細路做人都好現實...

王家爸爸    發表於 15-1-2 17:38
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:longlokma+發表於+15-1-2+17:21+要呀

其實乜都要cert既年代都幾煩,我只係想夏天游下水,秋冬行下山踩下單車既休閒活動伸展下筋骨,但報學校就要 ...
这年頭的小孩子就是如此,升中後更要專注讀書…………想孩子真正亨受到做學生的樂趣,或者就只有讀大学的那幾年

共產黨剛執政時,百廢具興,成立了無數部門,其中兩個是體育委員會及藝術委員會。當時在分類上就碰到一個問題:圍棋、象棋、國際象棋究竟要放在體委或是藝委?激辯的結果是,將棋類放進了體委,因為他們覺得棋類的競爭性較接近體育活動,較不接近藝術活動。所以到了今天,棋手仍然在體委的管轄之下訓練。

我本人十分喜歡下棋,在中學及預科的兩間學校中,象棋都是全校三名內。十年前圍棋開始興起時,我是第一批的圍棋導師。我享受下棋,亦相信不棋對小弟身心發展有幫助。不過,下棋是兩面刃,除了可以提升智力、培養專注力、謀定而後動等等的好處外,棋類活動很易上癮,上癮後很難自拔,容易玩物喪志。自少見過太多這樣的個案,所以如果無能力適可而止,父母要介入。

回覆 Jane1983 的帖子

Completely agreed with you.

引用:Quote:longlokma+發表於+15-1-2+17:21+要呀

其實乜都要cert既年代都幾煩,我只係想夏天游下水,秋冬行下山踩下單車既休閒活動伸展下筋骨,但報學校就要 ...
要有代表性的cert 先有用的!貴精不貴多!

引用:共產黨剛執政時,百廢具興,成立了無數部門

原帖由 eviepa 於 15-01-02 發表
共產黨剛執政時,百廢具興,成立了無數部門,其中兩個是體育委員會及藝術委員會。當時在分類上就碰到一個問 ...
現時康文署體育活動組的確管埋「棋」,謝謝你的解釋,現在明白了。

birdbird 發表於 15-1-2 23:29
要有代表性的cert 先有用的!貴精不貴多!
要體或藝拎到代表性獎項其實好少人做到, 即係個細路就算有兒童搖搖太平洋冠軍或魔術世界大賽冠軍或青少年麻雀王都冇用, 因為唔係體藝

回覆:「一體一藝」- 請問「圍棋」算不算「一藝」?

咁飛行棋,鬥獸棋算唔算?

回覆:「一體一藝」- 請問「圍棋」算不算「一藝」?

一陣好似"未生”咁咪濕滯。
咩都係假,如可在公開比賽有表現,升中時真係有學校邀請去面試ga.

引用:Quote:birdbird+發表於+15-1-2+23:29+要有

原帖由 MASAYA 於 15-01-03 發表
要體或藝拎到代表性獎項其實好少人做到, 即係個細路就算有兒童搖搖太平洋冠軍或魔術世界大賽冠軍或青少年麻 ...
除了麻雀呢样感覺負面,其他你講的技能奖項如果有我都会寫,因為那些都係正面的課外活动。到報中学时,唔好再比小學規範住,就算小学自己界定什麽才是体藝美,家長也可以不理,只管按照自己常識去填報,正面的冷門活動奖項也不要錯过,誰䁱得你心儀中学的校長会否正是那冷門項目的愛好者,竟然懂得欣賞呢!

引用:共產黨剛執政時,百廢具興,成立了無數部門

共產黨剛執政時,百廢具興,成立了無數部門,其中兩個是體育委員會及藝術委員會。當時在分類上就碰到一個問 ...
謝謝解答雖然個案好令我好意外 (唔係「藝」我都無唸過係「體」)

引用:我本人十分喜歡下棋,在中學及預科的兩間學

我本人十分喜歡下棋,在中學及預科的兩間學校中,象棋都是全校三名內。十年前圍棋開始興起時,我是第一批的 ...
謝謝提點 佢暫時都係一星期捉兩日,還在我控制之內,另外佢夠好動,足球、單車、游水都熱愛 我係覺得呢d興趣點都好過鍾意睇電視、打機,現今呢d科技野難免,從小培養佢有益身心的興趣,希望能抗衡將來嘅誘惑,始終佢愈大我嘅控制愈少

王國會長

傻太 發表於 15-1-2 10:21
如題
如果問我當然算, 如果係學校就問佢地有冇"認可"體藝清單

王國會長

longlokma 發表於 15-1-2 16:49
中學最紧要成績好,只要成績夠好,体藝根本唔重要。

另外,你孩子圍棋幾级?有冇在公开比賽攞过奖?若只 ...
又唔一定, 如果體藝好優異會破格取錄的, 我知DBS 有咁既例子.

引用:Quote:longlokma+發表於+15-1-2+16:49+中學

原帖由 瑩瑩老豆 於 15-01-03 發表
又唔一定, 如果體藝好優異會破格取錄的, 我知DBS 有咁既例子.
你說得對。我的意思是成績最重要,如果成績夠好,就根本唔需要体藝有突出表現。但如果成績未夠好,就当然需要依賴其他特異功能了。

傻太 發表於 15-1-2 10:21
如題
如果你小朋友有一項技能,能Keep住係D認受性高的比賽得獎,根本唔需要理係體定藝,一定有D愛出風頭既學校搵你。當然大前題係你可以幫學校攞到獎同出名。如果技能只係普通水平,有同冇分別不大,攪好成績仲緊要!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題