用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果明知自行有得interview機會不大,仍會選嗎? ...
go

如果明知自行有得interview機會不大,仍會選嗎?

小女1b,想揀一間穩陣,一間進取。但都知呢間1A學校有得interview機會不大,你地仍會選嗎?其實我都想試下呀女level,係BE有家長講過,如果連in都冇得in,即係未達學校入讀嘅level,入到都驚佢讀得辛苦,到大抽獎我未必會揀呢間學校頭幾位。真是母親的抉擇。

elbar  都想試下呀女level  發表於 15-1-2 17:02

我都有好似你咁諗,想試下阿女level , 但後來諗到,如果見一間唔係人人in 的學校,間學校本身就可能有限額,而去揀呢間學校的學生,多數來自b1.
我想講其實試唔到啲咩,唔接見,唔等於你女女差,佢可能係名額後的第一人呢?咁只可能知道有幾人在今年(這校內),成績比你女女好吧了,但唔代表你女女一定唔岩讀吧!

所以我後黎選擇好好利用每個個機會(^_-)

自行我仍會揀高一線, 正如果D校長講, 每個人都認為無機會而唔入表, 到時果D機會, 咪比哂有入表果D......
如果真係鐘意間學校, 就入咗先, 而到大抽獎至保守穩陣D

Mrsleaf  我都係咁做  發表於 15-1-2 14:01

王國會長

引用:我都有好似你咁諗,想試下阿女level+,+但後

原帖由 sweethome111 於 15-01-02 發表
我都有好似你咁諗,想試下阿女level , 但後來諗到,如果見一間唔係人人in 的學校,間學校本身就可能有限額 ...
唔賭唔知時運高

ydoris  認同...  發表於 15-1-2 14:35

瑩瑩老豆 發表於 15-1-2 11:50
唔賭唔知時運高

我都賭一鋪, 我女全級名次9/162, 考慮報上智 or 英華女校 or mcs or 瑪利蔓

elbar  全級名次9/162賭一鋪  發表於 15-1-2 19:59

引用:小女1b,想揀一間穩陣,一間進取。但都知呢

原帖由 happylogin 於 15-01-02 發表
小女1b,想揀一間穩陣,一間進取。但都知呢間1A學校有得interview機會不大,你地仍會選嗎?其實我都想試下 ...
你自行可照去1A,和1b,如沒得in,伹又好心儀,大抽獎照填,如果唔是,大抽獎擺1b先

自行最重要揀啱 level 中學 ,因名額寶貴只得兩個 ,勉強 1b生選 1a 校自行只會 1,無得面試
2 ,不獲取錄
  原因 1a 校自行很時多有500-600人申請 ,面試可能得200人而取錄幾十人 ,1a生都末必穩入 , 1b生要突圍除非有特異功能而學校又欣賞 .
  但大抽獎又不妨揀 1a校 ,因 band 1 生機會均等 !

anna59    發表於 15-1-2 13:03

屋邨仔 發表於 15-1-2 12:17
自行最重要揀啱 level 中學 ,因名額寶貴只得兩個 ,勉強 1b生選 1a 校自行只會 1,無得面試
2 ,不獲取錄
   ...
我應同呢個想法, 因為我係穩陣形, 同時地都要睇吓邊一區, B1學位多於B1學生, 同B1學生多於B1學位係2會事

happylogin 發表於 15-1-2 09:59
小女1b,想揀一間穩陣,一間進取。但都知呢間1A學校有得interview機會不大,你地仍會選嗎?其實我都想試下 ...
如果係咁, 除非考頭10名, 否則想自行考B1A/B學校都好渺茫.

我地報考都係想比小朋友去擴闊眼界, 經歷下個過程. 總好過讓佢覺得自己力有不第, 比別人差, 連面試都唔比機會佢, 唔係學校唔比, 係父母睇唔起佢.

自行我會搏高一綫。

博b1a嘅學校最難,其他Band嘅學生會有機會向上流動,但報b1a學校,就必定要同1a生爭位,自行收30%, 即有70%b1a學生,自行報b1a學校失敗而回。

lcwz01 發表於 15-1-2 22:56
博b1a嘅學校最難,其他Band嘅學生會有機會向上流動,但報b1a學校,就必定要同1a生爭位,自行收30%, 即有70% ...
條數又不是這樣計的,band 1A 學生入神級直資的也不少,離場率高,加上直屬學校、不同區的學位分佈等因素都有影響。

明知無得in報嚟做咩???
擺明浪費自行一個位。
進取又點?叩門果時都收有份in果D先喇!
哩D嘢當然自行楷段搞掂最好,到大抽獎就=賭命。

中學課程跟小學完全不同,感覺重頭來過,只要繼續努力,不用怕讀不上B1A中學的課程·

條數又不是這樣計的,band 1A 學生入神級直資的也不少,離場率高?

神級直資5隻手指數晒 ,每間各有附屬小學 ,學位合計不足500個 ,而全港小學超過 400間 ,平均一間都無2位入神級直資,如何離場率高?
  當然如小孩讀某某名私小又當別論 ,一般津貼小學有3人以上入神級直資應該已是地區名小學 .所以自行時可一間揀高一级 ,但切忌越幾級挑戰 .
自行不是買六合彩 ,報就有機會唔報就一定無機會 ,因為大部份1A學校申請人數衆多 ,會先以排名次第選人面試 ,強校頭十學生隨時排名高過弱校第一名 ,所以要睇睇自已學校近2 , 3年升中情况及参考班主任意見 ,詳細考慮清楚 !
  原則是不浪費面試機會 .

王國會長

LoveChild 發表於 15-1-2 12:58
我應同呢個想法, 因為我係穩陣形, 同時地都要睇吓邊一區, B1學位多於B1學生, 同B1學生多於B1學位係2會事
...
自行不受校網限制, 睇邊區B1位多沒大意思

瑩瑩老豆 發表於 15-1-3 10:57
自行不受校網限制, 睇邊區B1位多沒大意思
我明白, 可能我有固有思想, 除非神校, 自己小朋友又係有特異功能, 我覺得選本區學校係基本的, 我覺得學校再好, 要日日搭車轉完又轉才返到學校, 學校再好都要再考慮, 除非會搬,

引用:小女1b,想揀一間穩陣,一間進取。但都知呢

原帖由 happylogin 於 15-01-02 發表
如果你講“進取“個間係你囡喜歡個間,我會報!我諗今年有D人會搏得好盡,東區最hit個幾間唔係依間。我見有人真係b1c學生自行都報庇理羅士,不過連1st in 都無羅。我覺得你只多搏高咗三分一格。你囡嘅師姊入b1頂班官遣學校可能係抽返嚟架。

引用:Quote:原帖由+happylogin+於+15-01-02+發表

原帖由 bb560 於 15-01-03 發表
如果你講“進取“個間係你囡喜歡個間,我會報!我諗今年有D人會搏得好盡,東區最hit個幾間唔係依間。我見有 ...
我女學校係地區名小學,按以住派位,考60-70都派到B1,上年入左神級名校有7個。我估呀女係1b生,想越少少級去1a。都估計好微,但都想試。

引用:+條數又不是這樣計的,band+1A+學生入神級

原帖由 屋邨仔 於 15-01-03 發表
條數又不是這樣計的,band 1A 學生入神級直資的也不少,離場率高?

神級直資5隻手指數晒 ,每間各有附屬 ...
我都同意你所講,我女話上年考第一個個都考左入神級直資,佢學校有7個考到神級直資,不過就唔知係咪全部都因為成績好而考入,因佢學校樂隊都好勁,試過有學生不是因為成績好叻而入,而因佢係樂隊成員而叩入左。