用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

陳守仁

越睇、聽、同感受得多,越來越鍾意呢間學校。但由於仲有個細跟尾,萬一TSL真係收咗,真係會好hesitate,究竟仲博唔博大抽獎。

其實呢幾年TSL收sibling嘅chance有幾高?爬過文但唔太多提及過呢個point。

另外,讀TSL嘅小朋友多唔多出去補底呢?我見啲學生languages skills都真係好勁。係純粹學校train得再有喺出面補?

有用家可分享一下嗎?Thanks a lot!!

阿仔上年剛畢業,最後考上港島B1學校,但最開心的是,他說這六年讀得開心!現在還經常約舊同學回校打波!

引用:阿仔上年剛畢業,最後考上港島B1學校,但最

原帖由 さしみ 於 15-01-03 發表
阿仔上年剛畢業,最後考上港島B1學校,但最開心的是,他說這六年讀得開心!現在還經常約舊同學回校打波!
...
謝分享亦恭喜上到好中學。

咁你仔仔過去6年小學生涯有冇需要再出外補習呢?

引用:阿仔上年剛畢業,最後考上港島B1學校,但最

原帖由 さしみ 於 15-01-03 發表
...
最擔心小朋友讀吾上,怕好深

有補習,肯用功讀便可,不會讀唔上,因為功課不多,有很多時間,所以可以用來閲讀和補習。如果哥哥在讀,考同校是有加分的,陳守仁是一間好學校,因為除可學好語文外,最
重要的是小孩子讀
得愉快,我仔仔畢業前問我為什麼小學這麼快便讀完?這讓我覺得六年,沒選錯。Good Luck!

lauwingtai    發表於 15-1-5 01:53

回覆:wanabe 的帖子

小朋友初小,暫時英文不用補習,但學校陪養到佢睇好多英文書。只有中文在外補習,其實我發覺作用不是很大,因中文需要平時多看中文書和多做課外中文練習,長期應多看多寫。

回覆:陳守仁

請問又無小朋友英文程度oK,只是会話不太好,会因陳守仁而另其進步神速?因語境好重要的。还是相对吃力,谢

回覆 khlee3604 的帖子

陳收得,英文都係好果批,多數好talk得。

引用:請問又無小朋友英文程度oK,只是会話不太好

原帖由 khlee3604 於 15-01-05 發表
請問又無小朋友英文程度oK,只是会話不太好,会因陳守仁而另其進步神速?因語境好重要的。还是相对吃力,谢 ...
會話唔好,入唔到

回覆:khlee3604 的帖子

其實佢地喺學校大部分時間都係用英文,因為有NCS, 加上好多Chinese 同chinese都會用英文溝通,所以不需要擔心英文oral,小朋友年紀咁細,好快適應。

smellycat 發表於 15-1-5 08:05
小朋友初小,暫時英文不用補習,但學校陪養到佢睇好多英文書。只有中文在外補習,其實我發覺作用不是很大, ...
請問覺得陳守仁中文程度如何呢?

回覆:smb329 的帖子

個人認為不淺,但我冇同其他學校比較過。

多謝你分享.

wanabe 發表於 15-1-2 09:52
越睇、聽、同感受得多,越來越鍾意呢間學校。但由於仲有個細跟尾,萬一TSL真係收咗,真係會好hesitate,究 ...
其實呢幾年TSL收sibling嘅chance有幾高?爬過文但唔太多提及過呢個point。[ANS] 面試時加10分, 都有好多考唔入。

補習
[ANS] 英文我兩個讀到高小都唔洗補,會話亦OK,兩個係屋企用英文對答。

回覆:silvia_ng 的帖子

好叻, 請問你平時在家用英文與小朋友溝通, or有菲律賓姐姐?

回覆:陳守仁

多謝各位分享。

silver921 發表於 15-1-5 11:10
好叻, 請問你平時在家用英文與小朋友溝通, or有菲律賓姐姐?
有菲律賓姐姐,我有時同小朋友講英文,老公唔會,但佢地細個睇好多英文書。

回覆:wanabe 的帖子

想問下ECA ,是否在正常返學時間上,咁同課外活動有冇分辨

課外活動要比錢學嗎?,