用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 學校如何處理成績較差的同學呢,如何補底?又有冇拔尖呢 ...
go

學校如何處理成績較差的同學呢,如何補底?又有冇拔尖呢?

唔該! 爬過舊文未見有此問題問過

回覆:學校如何處理成績較差的同學呢,如何補底?又有冇拔尖呢

我都想知

拔尖補底都有, 補底好似小二開始,拔尖應該係小三開始。果D 班係最後一堂上OR課後上。

回覆:學校如何處理成績較差的同學呢,如何補底?又有冇拔尖呢?

引用:有精英小組,小二都有 +

原帖由 ch-cheung 於 15-01-05 發表
有精英小組,小二都有
今年有了嗎?早兩年唔覺喎

中英數三科都有精英小組

回覆 silvia_ng 的帖子

陳守仁選小一新生很嚴謹,相信入讀每位學生質素也很好,請問同學間的分數是否很貼近?稍一鬆懈便容易成為"底"的一層?考試測驗是否會有很大壓力?

引用:回覆+silvia_ng+的帖子 陳守仁選小一新生

原帖由 dickson88 於 15-01-19 發表

陳守仁選小一新生很嚴謹,相信入讀每位學生質素也很好,請問同學間的分數是否很貼 ...
學校沒有給予考試壓力,甚至家長日,老師也不會主動提及學生的成績。不得不誠認,有時壓力是來自家長自己。

引用:回覆+silvia_ng+的帖子 陳守仁選小一新生

原帖由 dickson88 於 15-01-19 發表

陳守仁選小一新生很嚴謹,相信入讀每位學生質素也很好,請問同學間的分數是否很貼 ...
I also want to know....好似英華咁,個個都係精英,差幾分可令平均分綜合的名次跌十幾名。。。

MayBride 發表於 15-1-21 22:50
I also want to know....好似英華咁,個個都係精英,差幾分可令平均分綜合的名次跌十幾名。。。

...
應該差唔到幾分, P4或之前係大約1分差10名, 最TOP 10果班唔計(果班太超班麻!)

不過....其實有邊間讀書冇壓力?

smellycat 發表於 15-1-20 15:30
學校沒有給予考試壓力,甚至家長日,老師也不會主動提及學生的成績。不得不誠認,有時壓力是來自家長自己。 ...
睇你P幾啦! 初小一定冇野架!

dickson88 發表於 15-1-19 14:20

呀媽有壓力, 細路冇壓力

引用:Quote:smellycat+發表於+15-1-20+15:30+學

原帖由 silvia_ng 於 15-01-22 發表
睇你P幾啦! 初小一定冇野架!
係咪P1 honeymoon 期, P2 就黎料?