用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 律倫街啟思、譚歐陽少芳、York
go

律倫街啟思、譚歐陽少芳、York [複製鏈接]

第日要考小學,冇得靠哥哥(私校),點揀?

1    0    0    0

引用:第日要考小學,冇得靠哥哥(私校),點揀?

引用:Quote:原帖由+PCMW+於+15-01-01+發表第日要

原帖由 jannychan 於 15-01-03 發表
York
點解呢?

回覆:律倫街啟思、譚歐陽少芳、York

律倫街啟思同YORK係2間好唔同教學理念既學校, (譚歐陽少芳唔了解), 如果已有哥哥讀私校, 其實都應該幾明白升小玩法, 如啟思只依靠學校, 家長唔下功夫, 在學術上真係可能會考學校無咁優勝, 呢點我相信好多家長會清楚同意的.  YORK一直是谷學術既學校, 不過小朋友吸收幾多真係無人知, 不過有8成都已不錯, 但面試還要看小朋友性格, 禮貌, 品德, 找間你信任而合適小朋友的學校, 家長再多D陪小朋友教小朋友, 讀咩學校都可以有機會考到好學校.  啟思亦有不少考到好學校, 有DGS, 真道, 啟基, 啟思, 九龍塘小學等

引用:律倫街啟思同YORK係2間好唔同教學理念既學

原帖由 喜樂果子 於 15-01-05 發表
律倫街啟思同YORK係2間好唔同教學理念既學校, (譚歐陽少芳唔了解), 如果已有哥哥讀私校, 其實都應該幾明白 ...
Thanks for your comment , 但我應該在譚歐陽少芳同York之間揀。譚歐陽二十個學生就有一Net, 一廣、一普老師,都做得好好。York我麻麻地佢太commercial, 十二月學費又貴,值唔值呢?

回覆:PCMW 的帖子

譚歐始終多非華人兒童,比較調皮,驚小朋友模仿偏差行為

引用:譚歐始終多非華人兒童,比較調皮,驚小朋友

原帖由 bi_bi 於 15-01-07 發表
譚歐始終多非華人兒童,比較調皮,驚小朋友模仿偏差行為
非華人兒童=比較跳皮=行為偏差?咁樣講野都得

譚歐考入tsl既比率係好高,學費差不多係york既1/15。

回覆:kissobaby 的帖子

如考Tsl, 讀保良局幼稚園有著數

引用:如考Tsl,+讀保良局幼稚園有著數 +

原帖由 lukimama 於 15-01-08 發表
如考Tsl, 讀保良局幼稚園有著數
點樣有著數?

回覆:bi_bi 的帖子

Sorry,我完全唔贊同,我小朋友讀譚歐,而家譚歐已經冇咩印度籍小孩讀,而家一班最多一兩個,而且佢地都好乖,我從來都唔係曳小朋友果個名單中,希望大家唔好人云亦云

引用:Quote:原帖由+bi_bi+於+15-01-07+發表譚歐

原帖由 kissobaby 於 15-01-08 發表
非華人兒童=比較跳皮=行為偏差?咁樣講野都得

譚歐考入tsl既比率係好高,學費差不多係york既1/15。
係囉佢的配套同我大仔以前讀Think差不多,但學費平一大截

引用:Sorry,我完全唔贊同,我小朋友讀譚歐,而家

原帖由 HadesBB 於 15-01-08 發表
Sorry,我完全唔贊同,我小朋友讀譚歐,而家譚歐已經冇咩印度籍小孩讀,而家一班最多一兩個,而且佢地都好乖 ...
可否分享下你揀譚歐陽的原因,同埋我小B要自己考小學,譚歐陽會輸蝕嗎?

回覆:PCMW 的帖子

To be honest,起初揀考譚歐係因為陳守仁收呢間學校既學生比例都算高,但係聽講呢兩年少咗喇!但我個仔英文好咗好多,英文同外國人溝通都唔成問題,亦都鍾意返學,我相信課程一定唔夠York深架喇,因為始終係學卷學校,但唔算淺
考小學易唔易我真係唔知,因為下年至考,我都希望會好,哈哈
本人覺得揀學校係在乎你想要咩!

引用:To+be+honest,起初揀考譚歐係因為陳守仁收

原帖由 HadesBB 於 15-01-08 發表
To be honest,起初揀考譚歐係因為陳守仁收呢間學校既學生比例都算高,但係聽講呢兩年少咗喇!但我個仔英文好 ...
我個細B最重要係考小學囉,唔知入York定入譚歐考小學較有利呢?

回覆:律倫街啟思、譚歐陽少芳、York

選間近自己屋企啦!我來緊會讀譚歐,因夠近又平! 比york真係平好多,餘下的錢,補咩都得,揾私人補習又得!york太commercial!

引用:選間近自己屋企啦!我來緊會讀譚歐,因夠近

原帖由 hilarychu 於 15-01-11 發表
選間近自己屋企啦!我來緊會讀譚歐,因夠近又平! 比york真係平好多,餘下的錢,補咩都得,揾私人補習又 ...
冇間近屋企,我住大角咀,兩間九龍塘,一間紅磡屋企附近果D又唔好

回覆 HadesBB 的帖子

請問HadesBB, 因囡囡都考到譚歐陽少芳今年讀pm, 想了解吓現在你的小朋友讀緊K2, 開始多功課嗎? 平時上課老師用廣東話教嗎?聽聞K2要串英文生字嗎? 咁中文現在教寫咩生字呢?  問了太多問題, 感謝答覆!!

引用:回覆+HadesBB+的帖子 請問HadesBB,+因囡囡

原帖由 waielsie 於 15-01-12 發表
回覆 HadesBB 的帖子

請問HadesBB, 因囡囡都考到譚歐陽少芳今年讀pm, 想了解吓現在你的小朋友讀緊K2, 開始 ...
K1上學期不是太多功課,主要填色,連線啦,下學期就會多啲,,k2上學期一日一樣,每日都有中文字寫,默書係冇既,老師冇要求小朋友返屋企串字,但見我個仔都識串好多字,唔知佢幾時記返黎既
中文字咪寫吓 爸爸,媽媽,姐姐,哥哥,洗手,西瓜……既字,太多唔太記得

引用:Quote:原帖由+HadesBB+於+15-01-08+發表To+

原帖由 PCMW 於 15-01-08 發表
我個細B最重要係考小學囉,唔知入York定入譚歐考小學較有利呢?
有冇利真係唔知,始終考小學好多因素要諗,我只係知道我小朋友唔會討厭返學,亦唔會抗拒做功課佢仲話鍾意班主任多過媽咪hahahaha

‹ 上一主題|下一主題