用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學生早餐吃什麼?
樓主: IloveJJ
go

小學生早餐吃什麼?  

引用:食面食多,例如面餅,通粉,米粉,肉加菜,

原帖由 JJDBB 於 15-01-06 發表
食面食多,例如面餅,通粉,米粉,肉加菜,每星期四餐,永無SayNo。
另外兩餐,食包,次次ee牙牙!
不過唔 ...
另外,吃包那天,有鮮奶/朱古力/豆漿。
吃面那天,有時煮的湯底可以飲。

IloveJJ  thanks!  發表於 15-1-7 09:52

回覆 little_yolky 的帖子

可以介紹一下三種有乜分別?係咪即係冰鮮雞,一隻幾錢架?我附近都有零售店,但去親雞擋都好迷惑,因我唔識。有次幫我娘親買活雞拜神用,都覺得自己門外漢,簡雞就更驚嚇。

回覆:小學生早餐吃什麼?

你哋好叻,好有心機。
我仔食熱食會較慢,朝早又 mi mi 摩摩,所以平時只會食麵包 (有時自家制麵包或 muffin), 再加一大杯奶。

weekend 就有時 cereals 或火腿炒蛋。

引用:你哋好叻,好有心機。 我仔食熱食會較慢,

原帖由 aeiou_drm 於 15-01-07 發表
你哋好叻,好有心機。
我仔食熱食會較慢,朝早又 mi mi 摩摩,所以平時只會食麵包 (有時自家制麵包或 muffi ...
我囡反而食熱食會好快口。

tutik 發表於 15-1-7 13:30
回覆 little_yolky 的帖子

可以介紹一下三種有乜分別?係咪即係冰鮮雞,一隻幾錢架?我附近都有零售店,但 ...
唔係冰鮮雞, 係生勾勾既雞嚟, 一隻大約$150, 睇大細。老實講, 我係覺得龍江雞好食啲, 不過, 年紀大咗, 為咗健康, 就食少爺雞, 都好好食的。我屋企街市一般嘉美雞係女仔, 所以我食康保少爺雞多(男仔), 因為我唔鐘意D肉淋, 鐘意實。至於皇健雞完全無試過, 因為相對其他兩種, 佢D皮厚少少, 即肥D, 又係果句, 老咗怕肥, 但應該更好食。少爺雞層皮真係紙咁薄。

http://www.healthychoicehk.com/20130528.html

tutik  學到嘢,唔該哂!  發表於 15-1-7 23:47

回覆 IloveJJ 的帖子

是的,放冰隔。不過冬天要翻熱都要點時間,所以要之前一晚放下格,甚至我有想過不如滾起放入燜燒杯明早快有得用。有時候阿仔狀態好,冇咁弱,就可以好容易,水煮冷飯做湯飯,加煎蛋一隻他最喜歡。他不嘴刁,只是體質弱最好食好啲。想他病少點。
用freezer bags一袋袋冰住,我有雪人奶的奶袋所以用奶袋覺得方便。
有時我太累懶幾日,個仔就又病幾日,好煩。

呀,如果不惜工本的話,間中買現成煲好的湯,咩咩堂咩工房的,都好方便,係貴囉。

引用:+本帖最後由+wwsugar+於+15-1-8+07:36+編輯

要身體好,除了休息和運動,其他基本因素:
均衡飲食
個人衞生
防疫注射
本人小孩,由pn 返唔到一半,k1請多過一個月病假,到小學0日病假,可作一參考。

引用:要身體好,除了休息和運動,其他基本因素:

回覆 IloveJJ 的帖子

看落問題係鼻敏感wor, 唔想噴慮故純,就要搬去空氣好的地方,我有fd 真是為左個仔搬左去大帽山

Ps 以我理解,如真是鼻敏感問題,慮故純應是長期使用,不是用下停下,噴鼻份量很低,用唔用自己衡量。

引用:回覆+IloveJJ+的帖子 看落問題係鼻敏感wor

回覆 MrBeast 的帖子

謝謝你們的意見,我仔係有哮喘底和鼻敏感,一傷風就喘,所以做運動也有條件地做。一睡不夠就好易病。之前功課多真係好累好易病,因為休息不足。天氣忽冷忽熱都會有影響。

引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+15-01-08+發表要

原帖由 IloveJJ 於 15-01-08 發表
同意呀!所以我都好重視休息同運動。我仔幼稚園返下晝,日日瞓到自然醒,小一返半日,瞓11小時,今年小二, ...
我囡都有鼻敏感,游水真系可以架,再加作息正常,飲食均衡,大大下應該好D。

好多朋友都話游泳有幫助,不過我不敢操得太行,但之前有join 游泳班時的確身體好d。

我個也有氣管問題,反反復復,試過不同方法,最後接受現實,唧鼻和吸氣,e+好stable, e生話小時maintain 得好,大個有機會grow out of the problem. 我為有希望係咁。

真心請教大家, 作為媽咪嘅您, 我好想知妳地朝早大約幾點起身煮早餐俾大少爺, 大少姐食呢?又或者夜晚大約煲定啦? 我真係好想參考效法下.

引用:真心請教大家,+作為媽咪嘅您,+我好想知妳地

回覆:IloveJJ 的帖子

小時了了 發表於 15-1-8 12:06
真心請教大家, 作為媽咪嘅您, 我好想知妳地朝早大約幾點起身煮早餐俾大少爺, 大少姐食呢?又或者夜晚大約煲 ...
因為阿囡跨區要早出門口, 同埋佢係「慢」世巨星, 所以, 我5:45起身, 佢6:00。我去完廁所梳好頭, 就差不多5:55開始煮, 佢6:15食。

我無IloveJJ咁快手, 可能因為working mom, 鍛練時間不足, 但都係好似佢咁, 早一晚洗落米較時間掣, 早一晚煮好高湯, 然後睇煮乜, 可以切定就切定, 食煎蛋卷或三文魚炒飯就無辦法, 一定要朝早整, 但阿女好鐘意, 日日話要食印尼炒飯。