用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學生早餐吃什麼?
樓主: IloveJJ
go

小學生早餐吃什麼?  

回覆:holemama 的帖子

紹香園、Hart, 好多賣乾果的地方也有。現在我囡濕疹發作,要轉 gluten free 的麵粉

回覆:小學生早餐吃什麼?

回覆 IloveJJ 的帖子

我個仔體質不好,所以都點相似,早上最好食粥,粥最易消化,不會加重身體負擔,所以健脾胃,有易餓的感覺只是因為健脾胃,胃口好咗,其實粥好襟飽,冬天食最暖身夠熱量。我都有自製包包,不過新鮮焗起的包比較惹痰同燥熱,常配自家果醬我也怕糖份太多傷脾胃,因為處理大量糖份要用胰島素,內臟工作量就增加好多。
雞肉好有益,常吃的話最好選擇無激素的。魚湯都好好,而且平,用雜魚仔都得,又可以加蕃茄薯仔,又係煲咗可以冰住分好多次用,好方便!煮通粉等粉麵好好的。
有時候入定半打紙包奶,weetabix之類少甜的cereal, 加點水果,都不算乾,太累或不夠時間就用得著。
有時直頭冬天早餐會食炒飯,細碗點,有蔬菜肉碎炒埋,不會似出面食的多油。

回覆 wwsugar 的帖子

係呀粥最有益,如果小朋友習慣到日日食,底子一定好好多。我覺得早上其實胃口未開,都係食得少,更刁轉也是徒然,如果佢唔挑剔,飲食其實也是為果腹,白粥+隻烚蛋(用電飯煲),有時轉炒蛋,或蒸咸豬肉做餸算數。不過我大少都唔係咁順攤,一星期食到三餐已經算好乖!

引用:回覆+IloveJJ+的帖子 我個仔體質不好,所

一星期有4天都係食蕃茄肉碎通粉或螺絲粉~另一日可能食飽或腸粉

IloveJJ 發表於 15-1-4 22:30
多謝大家既意見,我已準備好明天開學既新餐單,希望阿仔食得飽,身體真係強壯啲!

...
仔定女? 如果係女仔, 又成日食雞, 最好買嘉美少爺雞, 因為係男仔雞, 激素會少D, 就算嘉美雞無加嘢, 但因為係女仔雞, 激素會比少爺雞高, 所以我買少爺雞。

如果小朋友身體較弱, 又唔介意食熱嘢, 最好食粥或湯面/米粉, 因為易吸收消化。尤其夜晚, 如果夜食晚飯及早睡, 就唔好食咁豐富, 會增加消化系統負擔。可以用去皮雞殼(可加金華火腿或江瑤柱), 煲湯3個鐘, 隔渣隔油, 放涼, 分好一次份量放入冰格冷藏, 用嚟做煮面或滾湯湯底。又可用豬骨, 同樣煲3個鐘, 做豬骨湯底。面條入面加D魚、菜、蛋等等就好夠營養。多吃魚可以滋陰, 間中吃豬牛雞等其他肉類, 蔬菜吃唔同顏色, 深的淺的紅的綠的。

以上只係理論, 我天氣凍時係煮飯俾阿囡做早餐, 因為佢哋最憎食熱湯類, 所以, 一般係半碗飯+荷包旦/餃子/旦卷等日式主菜一樣+面屎湯/綠茶+醃蘿蔔等小菜一碟

little_yolky 發表於 15-1-5 16:17
仔定女? 如果係女仔, 又成日食雞, 最好買嘉美少爺雞, 因為係男仔雞, 激素會少D, 就算嘉美雞無加嘢, 但因為 ...
我聽過的版本正好相反,公雞仔要注射雌激素使它們唔會打鬥,並且肉無禁實,柔軟少少,口感更好。

bibikids119 發表於 15-1-5 10:25
一星期有4天都係食蕃茄肉碎通粉或螺絲粉~另一日可能食飽或腸粉
腸粉其實很多脂肪(要加很多油,使腸粉滑D),所以肥仔肥妹最好少吃。

bibikids119  我個係鋼條形仔仔...hhaha   發表於 15-1-6 16:48

王家爸爸 發表於 15-1-5 16:57
我聽過的版本正好相反,公雞仔要注射雌激素使它們唔會打鬥,並且肉無禁實,柔軟少少,口感更好。 ...
唔係的, 其實公雞好食過母雞, 因為雞肉較結實、大隻同埋有雞味, 但公雞大咗(發情期)會打交同埋有陣味(唔知點解), 所以一般到咁上下就要做雞太監。但近年家庭人口改變, 食唔到咁大隻, 所以只有過年至有線雞賣, 平時就只有母雞, 得果2-3近重, 丁咁大隻。

至於少爺雞, 應該唔係雞太監, 只係後生仔雞, 所以都好細隻下。

BTW, 我家以前係賣雞的, 所以對食雞好講究, 我細個時無食過燒立輔D雞, 只吃過新鮮雞同雪藏雞翼。同埋, 以前從來只吃線雞的, 所以, 依家好失落。

王家爸爸  明白   發表於 15-1-6 08:37

little_yolky 發表於 15-1-5 17:35
唔係的, 其實公雞好食過母雞, 因為雞肉較結實、大隻同埋有雞味, 但公雞大咗(發情期)會打交同埋有陣味(唔知 ...
真pro. 之前我真無留意。
講開激素,之前有fd 患上癌症,佢e生說basically hk 的雞佢唔可以食。

另外之前看過一文話farmer 為keep 母牛keep 住有奶,會打一些hormone (好似都係激素)。

信不信就由你地la.

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-1-4+22:30+多謝大

引用:Quote:little_yolky+發表於+15-1-5+17:35+

引用:回覆+IloveJJ+的帖子 我個仔體質不好,所

原帖由 wwsugar 於 15-01-05 發表

我個仔體質不好,所以都點相似,早上最好食粥,粥最易消化,不會加重身體負擔,所以 ...
想請問你們用什麼方法,把雞湯、豬骨湯分開一次次的份量放入冰格?用塑膠食物盒還是怎樣?

我外婆生 cancer時,也聽過同樣忠告。即使痊癒,幾年內亦吾好食雞。

回覆 little_yolky 的帖子

無想起上來EK竟學到揀雞知識,謝謝

IloveJJ 發表於 15-1-5 22:11
我奶奶之前乳癌,醫生叫佢停食雞,就算食,都要食嘉美雞。
你買少爺雞俾99食啦, 激素再少D, 嘉美雞雖然激素都低, 但始終係母雞, 有天然激素的。
BTW, 唔通你有三頭六臂? 點解煮咁多嘢做早餐早起10分鐘就掂? Superwoman!

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-1-5+22:11+我奶奶

http://www.healthychoicehk.com/order.html
我屋企樓下雞檔就有。

IloveJJ  Thanks!  發表於 15-1-7 09:53

回覆:小學生早餐吃什麼?

食面食多,例如面餅,通粉,米粉,肉加菜,每星期四餐,永無SayNo。
另外兩餐,食包,次次ee牙牙!
不過唔會唔食!