用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學生早餐吃什麼?
樓主: IloveJJ
go

小學生早餐吃什麼?   [複製鏈接]

回覆:小時了了 的帖子

我6:30起床,蒸熱舊飯,加煎隻荷包蛋。有時會用舊飯滾碗粥(不是太爛的),再加隻蛋。前一夜留一兩條菜,早上切碎一齊滾。或者買定些baby carrot,煮個通心粉,又係加隻蛋。如前一夜,有些肉,便放肉。
我小朋友如果喺屋企食麵包反而食得好慢。
我自己煮,通常15分鐘內都會煮好。
咁7點到小朋友起床,7點半下樓。小朋友30分鐘內換衫+食早餐+洗臉刷牙。

真的覺得好多cooking mama好叻,好開心可以學到嘢。

引用:我6:30起床,蒸熱舊飯,加煎隻荷包蛋。有時

引用:我6:30起床,蒸熱舊飯,加煎隻荷包蛋。有時

原帖由 Mini-mummy 於 15-01-08 發表
我6:30起床,蒸熱舊飯,加煎隻荷包蛋。有時會用舊飯滾碗粥(不是太爛的),再加隻蛋。前一夜留一兩條菜,早 ...
thanks for sharing

回覆:IloveJJ 的帖子

Haha係呀~但係我落樓個look係絕對師奶+街坊+頭髮蓬鬆

回覆 IloveJJ 的帖子

因為向你學習,我都大咗決心改善早餐!我今日買了個小悶燒壺,同一個好迷你的電嬰兒粥燉煲,希望他多點食療湯水飲。因為只有他一個人飲所以覺得燉湯真的方便過煲,不用睇火又慳湯料。今日有個阿姐,教我把陳皮川貝海底椰杏仁打成粉,加少許薑汁,無花果一粒,豬肉幾片一起燉,對氣管敏感咳和化痰好有用。我今日就試咗,好味道,係川貝有點苦啫,有效果呢。今晚落了料煮瑤柱杞子豬展粥,希望明天的早餐一起身咩都不用做就食得。

tsangnamnam    發表於 15-1-12 13:08
handh  Good mom!    發表於 15-1-11 23:00

引用:回覆+IloveJJ+的帖子 因為向你學習,我都

回覆:小學生早餐吃什麼? ...

請問大家煮粉俾小朋友食時,會用什麼來做湯底?我煮嘢唔叻,成日有呢個疑問。

引用:請問大家煮粉俾小朋友食時,會用什麼來做湯

引用:Quote:原帖由+niclicma+於+15-01-17+發表請

原帖由 IloveJJ 於 15-01-17 發表
我試咗買啲豬骨煲兩個鐘,入落保鮮袋冰咗佢,再攞返出來煮米粉,阿仔話好好味

...
好勁

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+15-01-17+發表我

回覆:Mini-mummy 的帖子

我女都鐘意食粥。我想問粥係咪一定夜晚煲定,有無辦法可以日頭快速煲。

我日日都頭痛整咩俾女食,呢度的分享好有用。謝謝各位。

回覆 sumyau1012 的帖子

早一晚洗就米,水高過米面,放冰箱。然後浸定花生,醃定梅頭肉切粒。朝早打着火煲水先去厠所,慳番十分鐘煲水時間,出嚟啲水剛滚刺。倒入肉粒出水後就把所有嘢加埋一齊,我會再加少少玉米粒,大概要20分鐘就息火,拔出黎攤凍十分鐘倒岩食啦!

引用:回覆+sumyau1012+的帖子 早一晚洗就米,水

原帖由 tutik 於 15-01-17 發表
回覆 sumyau1012 的帖子

早一晚洗就米,水高過米面,放冰箱。然後浸定花生,醃定梅頭肉切粒。朝早打着火煲 ...

我也是用這個方法煲粥,15分鐘就煲好,D粥好綿。

回覆:tutik 的帖子

多謝分享,非常詳細

回覆 NaughtyKids 的帖子

嘩!仲快手過我,勁呀。朝早真係分秒必增,我都係見其他媽咪分享至知啲米冰過一煲就碎晒。
我都仲未試下買少爺雞㖭

回覆:小學生早餐吃什麼?

簽名被屏蔽

引用:回覆+NaughtyKids+的帖子 嘩!仲快手過我

原帖由 tutik 於 15-01-18 發表
回覆 NaughtyKids 的帖子

嘩!仲快手過我,勁呀。朝早真係分秒必增,我都係見其他媽咪分享至知啲米冰過一 ...
係呀,早上真係要分秒必爭,半個鐘內起身、著衫、刷牙洗面、食早餐,有時小朋友懶床,都係得番20分鐘

啱啱見到呢個POST, 真係好有用,

多謝咁多mama既指教,分享, 我都希望為黎緊升小一既女, 準備有營養既早餐

我最buy自製豬骨同雞湯底既方法, 不過想再請教一下, 要買幾多豬骨煲? 幾多水? 要落冰袋? 邊度買冰袋? 用水壺/ 水樽可以嗎? 可以用keep多日?

另外, 煲粥係前一晚浸定放冰箱? 咪會變冰? 定放雪柜? 唔好意思, 我真係無飯煮婦, 煮飯0知識.... 同埋, 如果兩碗粥, 要幾多mug米?

many thanks!!!

引用:啱啱見到呢個POST,+真係好有用,++多謝咁多m

‹ 上一主題|下一主題